Ředitel SPELOSu: Ministerstvo financí na ruku hazardní lobby nejde

17.04.2012 13:18

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz Vám v sobotu přinesly rozhovor s bývalým gamblerem. Ten ve svých odpovědích mimo jiné kritizoval centrální loterní systém s interaktivními videoterminály (IVT) i způsoby jeho povolování ze strany Ministerstva financí. Zeptali jsme se proto na názor druhé strany, a to výkonného ředitele Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů SPELOS, Petra Vrzáně.

Ředitel SPELOSu: Ministerstvo financí na ruku hazardní lobby nejde
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Do jaké míry lze, pane řediteli, s technickými herními zařízeními manipulovat, například ze strany obsluhy těchto zařízení?

Proti podobným tvrzením se musím důrazně ohradit. V případě centrálních loterních systému jde o absolutní nesmysl. S tímto druhem loterních zařízení prakticky není manipulace možná. Právě proto také tento technicky nejvyspělejší systém s koncovými interaktivními videoterminály naše sdružení prosazuje. CLS totiž uchovává celou herní historii, navíc je velmi snadno kontrolovaný finančními úřady či Ministerstvem financí, a to v reálném čase. Příslušní specialisté mají pasívní přístup do databází tohoto systému kdykoliv. Manipulace ze strany obsluhy zařízení, jak uvádí v rozhovoru údajný vyléčený gambler, je proto v těchto případech vyloučena. Naproti tomu klasické, zastaralé výherní hrací přístroje, které prosazují některé zájmové skupiny, tuto možnost ochrany nemají. Je tedy možné je jednoduše odpojit, zcizit nebo úmyslně zničit.

Herní historie přitom není nikde uchována. Logicky se tak nabízí fakt, že kritika IVT ze strany různých jednotlivců či sdružení je motivována pouze snahou cíleně zdiskreditovat podnikání v oblasti CLS a uvolnit tak trh provozovatelům jiných herních zařízení nebo nelegální zahraniční konkurenci. Tvrzení vyléčeného gamblera je silně tendenční a nepravdivé. Je třeba si uvědomit, že vlády okolních zemí preferují právě systémy IVT (VLT), a to z důvodu vytlačení nelegálních provozovatelů z trhu a transparentního výběru daní. Novou legislativu, v níž jsou centrální loterní systémy a online sázení pevně zakotveny, mají například Itálie, Maďarsko, Řecko, Rumunsko a další země.

Mnozí kritici však namítají, že na IVT se dá prohrát rychle a mnoho peněz.

Hodnoty nejvyšších možných sázek a výher jsou vždy pouze teoretické. Je třeba si uvědomit zásadní fakt – průměrná sázka se u obou typů zařízení pohybuje ve stejné výši – tedy mezi 20 – 25 korunami. Navíc i v tomto směru má IVT proti zastaralým VHP obrovskou výhodu. Díky technickým zabezpečením dokáže zabránit ve hře mladistvým. Členové sdružení SPELOS navíc prosazují politiku odpovědného sázení a prostřednictvím samoregulačních opatření se snaží o kultivaci loterního trhu. A právě technologie CLS tomu může velmi výrazně napomoci. Snahy o likvidaci tohoto systému jsou proto v zájmu těch, kteří nechtějí, aby v České republice fungovala transparentní pravidla a působily zde seriózní firmy.

Co je podle vás příčinou tak systematického tlaku proti IVT?

Podle mého názoru je důvodů několik. Především jde o zájem provozovatelů VHP uchovat si prakticky nekontrolovatelný zdroj zisků. Pak je tu také zájem nelegálních zahraničních provozovatelů, kteří chtějí získat pro sebe trh hráčů elektronických her. A v neposlední řadě nesmím opomenout populistické výkřiky některých politiků, kteří prezentují překroucená fakta a často jsou pod vlivem různých občanských sdružení či zájmových skupin bez toho, aniž by se vůbec měli snahu seznámit se skutečným stavem věcí. Boj proti „hazardu“ se pro ně stal způsobem, jak se lépe zviditelnit.

Je kritika Ministerstva financí za povolování IVT proti vůli obcí oprávněná?

Jistě máte na mysli častá tvrzení o tom, že jde ministerstvo „na ruku“ hazardní lobby, jak se v poslední době často dozvídáme z médií. Není to vůbec pravda. Málokdo si uvědomuje, že Ministerstvo financí historicky povolovalo IVT především do těch míst, ze kterých již dávno před tím obce učinily herny. Aby bylo rozhodnutí jednoznačné, ministerstvo ve většině případů dokonce po obcích vyžadovalo kolaudační rozhodnutí nebo kolaudační souhlas na hernu či kasino. Teprve až s nárůstem obliby kritizovat toto legální podnikání někteří aktivisté zaútočili na obce. A právě ony si pak našly viníka na ministerstvu. Takže to, že by představitelé loterních společností měly možnost ovlivnit ministerská rozhodnutí, je holý nesmysl. Centrální loterní systém je prostě zcela odlišný od zastaralých VHP a snaha laiku dnes tvrdit opak je cílená lež. Naši členové podnikají legálně, a pokud skutečně žijeme v právním státě, mají i oni ústavní nárok na ochranu svých práv, a to třeba i na půdě Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…