Ředitel nemocnice dává nahlédnout do první linie: Ortopedii jsme reprofilovali na „covidovou stanici“. Tam leží devět pacientů, dva na ARO

08.10.2020 21:45

ROZHOVOR „Zavřeli jsme ortopedii. Zrušili jsme všechny operace, jež jsou naplánované na ortopedii. Toto oddělení jsme reprofilovali na tzv. covidovou stanici. V současné době na ní leží devět pacientů, dva další na ARO. Počítám s tím, že postupně bude docházet k dalšímu omezování péče, jestliže vývoj epidemie a počtu nakažených bude stoupat jako dosud,“ vysvětluje ředitel nemocnice v Jablonci a zastupitel v Libereckém kraji Vít Němeček (ODS). „Výhled do budoucna je samozřejmě nejistý. Jsme na nějaké vzestupné křivce epidemie a počtu nakažených. Zatím zdravotnictví se s tím vypořádává, i když s vypětím především lidských zdrojů. Uvidíme, kam až se dostaneme,“ dodává.

Ředitel nemocnice dává nahlédnout do první linie: Ortopedii jsme reprofilovali na „covidovou stanici“. Tam leží devět pacientů, dva na ARO
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Díky preferenčním hlasům jste se dostal do krajského zastupitelstva; jste spokojen s krajskými volbami?

Úplně ne. Doufal jsem, že ODS dosáhne ještě lepšího výsledku.

Chápu. Jste tedy spokojen se svým výsledkem?

Můj výsledek není tak důležitý. Důležitější je výsledek celé ODS. Tam moc spokojen nejsem. Věřím, že příště to bude lepší.

Co nová koalice v Libereckém kraji, ve které je s jasně vítěznými Starosty a Piráty i ODS?

Jsem rád, že se relativně rychle podařilo koalici dohodnout. Věřím, že stejně rychle budeme schopni dát dohromady program na další čtyři roky a samozřejmě podepsat koaliční smlouvu.

Pro vás je asi důležité, že by vaší straně měl opět připadnout resort zdravotnictví?

Samozřejmě jsem rád, že tento resort budeme řídit, protože před námi stojí celá řada úkolů na další volební období. V první řadě dokončení přípravy a zahájení výstavby nového pavilonu v nemocnici v Liberci.

Jste ředitelem jablonecké nemocnice, takže i na vás určitě dolehla pracovně současná covidová pohroma. Před zhruba čtrnácti dny po výměně ministrů zdravotnictví jste napsal: „Adam Vojtěch ve spoustě ohledů selhal, otázkou je, jestli Roman Prymula dokáže něco změnit. My lékaři zatím netušíme, co bude. Koncepce neexistuje, chaos postupuje.“ To zní dost hrozivě. Skutečně to takto bylo?

My jsme to tak vnímali. Měli jsme takovou představu, že ministr, vláda i centrální orgány budou mít připravené nějaké scénáře. V takové situaci se stane toto a v takové tohle. Bohužel nic takového zpracováno nebylo. Na jaře jsme to chápali, protože situace nastala rychle. Teď po půl roce měla veřejnost nárok na to, aby scénáře a postupné kroky byly připraveny. I teď nový ministr Prymula dává návrhy velmi rychle, někdy se proti nim objeví i nesouhlasné názory jeho kolegů z vlády. Ale nechal bych novému panu ministrovi nějakou dobu, aby nás přesvědčil, že ví dobře, co dělá, a že ta opatření budou mít efekt.

Byla tedy výměna ministra zdravotnictví namístě?

Nechci to hodnotit. Uvidíme, jak se osvědčí pan Prymula. Snad se nedožijeme toho, že budeme se slzou v oku vzpomínat na pana bývalého ministra Vojtěcha.

Když mluvíme o lékařích, tak mnozí  z nich teď (i ostatní zdravotníci samozřejmě) neví, kam dřív skočit. Pak jsou ale i tací, kteří covid zlehčují a tím vyvolávají chaos a zmatek v hlavách veřejnosti. Co si o tom myslíte?

Anketa

Podporujete opatření proti covidu-19 činěná Romanem Prymulou?

55%
38%
hlasovalo: 24303 lidí
Je to zvláštní. Nikomu neberu právo na jeho názor. I na tuto věc mohou být různé názory. Ale dopad různých názorů lékařů by byl mnohem menší, kdyby vláda měla zpracované scénáře, o kterých jsem hovořil předtím. Potom by důvěra veřejnosti v to, co dělá vláda, byla mnohem větší, a mnohem méně by se věnovala pozornost takovýmto jednotlivým vyjádřením byť mediálně známých lékařů. 

Jak na tom jste v jablonecké nemocnici? Prý jste uzavřeli část ortopedie a všechny plánované operace jsou do odvolání zrušené?

Ano. Zavřeli jsme ortopedii. Zrušili jsme všechny operace, které jsou naplánované na ortopedii. Toto oddělení jsme reprofilovali na tzv. covidovou stanici. V současné době na ní leží devět pacientů, dva další na ARO. Počítám s tím, že postupně bude docházet k dalšímu omezování péče, jestliže vývoj epidemie a počtu nakažených bude stoupat jako dosud.

„Máme přístroje, ventilátory...“ uvedl tento týden Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro zdravotnictví v Libereckém kraji. Platí tato slova i pro vaši nemocnici?

Máme jich takové počty, že je ani nejsme schopni obsloužit personálem.

Ano, to byla Sobotkova druhá část věty – „ale hrozí, že nebude dostatek personálu“. Platí to i u vás?

Ano. Je nutné si uvědomit, že jsou tady nejen covidoví pacienti. Je zde řada pacientů s akutními stavy – a o ty se musíme taky postarat. V současné době jsme schopni mimo necovidové pacienty postarat se o pět ventilovaných a nějakých až třicet covidových, kteří nepotřebují umělou plicní ventilaci. To jsme asi schopni zvládnout po řadu týdnů, několik měsíců. Nevíme ale, kde se počty pacientů zastaví.

Mezi pacienty se navíc mohou ocitnout i zdravotníci...

To je další věc. A nemusí být jen pacienti. Mohou být v karanténě nebo na ošetřování člena rodiny. Těch rizik je mnohem více.

Jaký je výhled do budoucna?

Je samozřejmě nejistý. Jsme na nějaké vzestupné křivce epidemie a počtu nakažených. Zatím zdravotnictví se s tím vypořádává, i když s vypětím především lidských zdrojů. Uvidíme, kam až se dostaneme.

Situace je vážná, nikoliv však depresivní...

Říká se – situace je vážná, nikoliv však zoufalá. Zdravotnictví a zdravotníci zvlášť jsou schopni zvládnout leccos. Ale samozřejmě kapacity mají nějaké limity. Uvidíme, kdy, či zda se k nim vůbec dostaneme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…