Renata Vesecká promlouvá o Haně Marvanové a současné justici

05.06.2014 13:54

ROZHOVOR Známá advokátka a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká předpokládala, že spolupráce Hany Marvanové a ministryně Válkové dlouho nevydrží. V rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz také uvedla, že problémem české justice je personální obsazení.

Renata Vesecká promlouvá o Haně Marvanové a současné justici
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

O čem podle Vás svědčí spor mezi ministryní spravedlnosti a dnes už bývalou náměstkyní Hanou Marvanovou?

Neznám nikoho v justici, kdo by byl od počátku přesvědčen o tom, že spolupráce doktorky Marvanové a ministryně Válkové dlouhodobě vydrží. JUDr. Marvanová dle mého názoru není týmový pracovník a proto je pro ministerstvo i justici prospěšný její odchod do pozice poradkyně.

Hana Marvanová v médiích uvedla, že narazila na tlak ze strany některých úředníků, soudců a také Exekutorské a České advokátní komory. Věříte tomu?

Nátlak jistě může být vyvíjen při řešení důležitých otázek na ministerstvu a je určitě dobře, pokud jsou prosazovány i touto cestou správné názory. Možná se mýlím, ale z vystoupení Hany Marvanové mám pocit, že není schopna akceptovat jiné názory nežli své a jedině ty považuje vždy za správné.

Jak se díváte na problematiku odměn advokátů v případě vymáhání pohledávek do 10 tisíc korun a tedy i vysokých nákladů pro dlužníky? Měly by se snížit?

Vymáhání pohledávek je vždy stejně pracné, ať jde o 5 000 Kč nebo 50 000 Kč. Právní úprava jak nákladů, tak okolností vymáhání by měla být taková, aby byl vždy zvýhodněn věřitel a nikoli dlužník. Plnění úhrady dluhů, pokud není dobrovolné, by vždy mělo být dle mého názoru pod adekvátním tlakem a tím může být i hrozba nákladů řízení.

Paní Marvanová sdělila v médiích, že zájmové skupiny mají obrovský vliv na Ministerstvo spravedlnosti. Co si o tom myslíte?

Předsedové krajských soudů, ale i krajští státní zástupci jsou bezesporu osoby, které mají vliv na chod justice. Jejich klíčovost na rozhodování v konkrétních věcech je však přeceňována, vliv spočívá především v personální oblasti, kde však výrazně působí též Ministerstvo spravedlnosti. Na Ministerstvu spravedlnosti jsem nikdy nepůsobila a nedokáži tedy vyhodnotit míru ovlivňování zájmovými skupinami. Předpokládám však, že vždy záleží na osobě ministra, jakým způsobem si dokáže s uvedeným poradit. Zcela jistě i při výběru předsedů krajských soudů, krajských státních zástupců, ale i obou vrchních soudů a vrchních státních zástupců jsou vyvíjeny různé tlaky ze strany politiků, odborné veřejnosti, ale i profesních skupin. Naprosto zjevné to bylo v případě JUDr. Bradáčové.

Jaký je podle Vás stav současné justice?

Problém justice současnosti je dle mého názoru právě v personální oblasti, s tím související odborností a následně s tím související kvalitou a předvídatelností rozhodování. Jedná se o velmi široké téma, které by si zasloužilo vlastní rozsáhlý prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

14:07 „Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

Přijmout euro, abychom se dostali do první ligy v EU? Předseda SPD Tomio Okamura nechápe slova prezi…