Ringo Čech: Držme se Anglie. Vystoupit z EU. Šlachta? Babiš má pravdu. Samková je hrdinka, obejmu ji

15.06.2016 12:00

Hudebník, malíř a expolitik František Ringo Čech je přesvědčen o tom, že Robert Šlachta byl dobrým policistou. „Celý ten problém stojí na tom, že byl Šlachta dobrý, a proto musí pryč,“ říká F. R. Čech v rozhovoru ParlamentníchListů.cz, kde se mimo jiné vyjádřil i k možnému odchodu Britů z Evropské unie i k tomu, zda je dobré, když si právnička Klára Samková pouští veřejně pusu na špacír.

Ringo Čech: Držme se Anglie. Vystoupit z EU. Šlachta? Babiš má pravdu. Samková je hrdinka, obejmu ji
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Anketa

Je Člověk v tísni užitečnou organizací?

3%
97%
hlasovalo: 8833 lidí

Televizní zpravodajství, internet a papírové noviny jsou plné blížícího se referenda Velké Británie o odchodu země z EU. Jedni hovoří o tom, že k tzv. brexitu dojde, druzí by si zase vsadili na opak. Je vůbec dobré, že o této věci budou Britové hlasovat? A co by znamenal odchod Británie z EU?

Myslím si, že vystoupení Británie z EU by byl velmi pozitivní krok, protože bez toho se v Evropě nezmění nic. Evropská unie se nehne, pokud nedojde k nějakému otřesu. A to bude veliký otřes; přestože nevěřím, že k němu fakticky dojde, tak bych si ho přál.

Co byste v tomto ohledu doporučil Čechům? Měli bychom kvůli vystoupení z EU také vypsat referendum?

Češi by měli vyčkat, jak si to vyřídí Anglie s Unií a co bude následovat. Jestli se situace nezlepší, tak bychom měli v každém případě následovat Velkou Británii. Já vždycky zdůrazňuji při jakémkoliv stavu – držme se Anglie!

Příští guvernér České národní banky Jiří Rusnok ale zdůrazňuje, že ČR patří do eurozóny, i když jsme sice ještě k tomuto kroku nedozráli … Prostě, ČR je podle něj připravená na přijetí eura. Měli bychom do eurozóny v nejbližší době naskočit?

V žádném případě! Vždyť i naši politici říkají, že bychom museli přispívat na nesmyslné akce, na které teď, díky Bohu – alespoň na část z nich – přispívat nemusíme. Prostě v týhle situaci nikam nevstupovat! Když vidíme, v jaké situaci Evropa je, jak není schopná vyřešit vůbec nic, tak jakýpak vstupování! Ať si vymyslí něco jiného.

A nebylo by pozitivní, kdyby Češi platili eurem? Nemuseli bychom tak při každém výjezdu za hranice směňovat...

To by dobré sice bylo, ale s tím se pojí spousty závazků – a ty já odmítám.

Strany vládní koalice právě teď, kdy spolu hovoříme, jednají v dohodovacím řízením o reformě policie. Co si myslíte o stavu, kdy se kvůli této reorganizaci policie politici hádají?

Já myslím, že je to strašná věc, a naprosto v tomhle souhlasím s Babišem. Smrdí to!

Co soudíte o šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi, který kvůli zmíněné reorganizaci od policie odchází?

Že je obrovská škoda takového člověka. Kdyby Šlachta měl paní profesorku na dějepis Vondráčkovou, tak ta by jej poučila o tom, jak takováto gesta dopadají. Jak ministři prvorepublikové vlády se ctí opustili vládu, ale pes po nich neštěkl. Všem nahráli. Z takovéto pozice, jakou zastával pan plukovník Šlachta, se prostě neodchází. Je mi to velice líto. Byla to chyba.

Anketa

Kterého světového státníka byste nejraději nechali zmizet?

hlasovalo: 11501 lidí
Ono se ale teď spekuluje, že třeba ÚOOZ měl mít něco na ČSSD a stranu by to pak poškodilo...

Ale on má na každýho něco! Od toho tam je. Celý ten problém stojí na tom, že byl Šlachta dobrý, a proto musí pryč.

Dnes ráno proběhla zpráva, že pokud ministr vnitra Milan Chovanec reorganizaci policie podepíše, pak hnutí ANO vypoví koaliční smlouvu. Co by to podle vás znamenalo, kdyby se koalice rozpadla?

Ona ale neplní svou funkci. A když máte nějakou dohodu, a druhá strana ji neplní, tak přece v ní nebudete setrvávat.

Jak vám zní Babiš-premiér? On má přece podporu prezidenta Miloše Zemana, tak by takováto záležitost nebyla vůbec od věci.

To ho jenom šlechtí. Jestli si rozumí s člověkem, který má takový politický přehled a rozhled a je tak vynikající analytik, jako je Zeman, tak to je jenom k jeho dobru. Já osobně si myslím, že se Babiš chová správně.

A dokážete si představit Babiše premiérem?

Já si dokážu představit v Čechistánu každého. Sobotka to je Hillary Clintonová v kalhotech.

Příští prezidentské volby a jména jako Michal Horáček, filozof Václav Bělohradský... Jak vám to zní? Mají podle vás tito lidé šanci?

Tato jména – to je snad estráda, ne? To patří do zábavného programu ČT1 na večer do prime time.

Když už jste Českou televizi (ČT) zmínil, tak musím podotknout, že na její konto padá mnoho kritik. Prý ČT informuje o imigrační krizi jednostranně. Taková TV Prima ale údajně informuje zcela jinak.

Tady se přece o všem informuje jinak. Já sleduju čtyřiadvacítku, na ní jsem závislý a nehledám nic na internetu. A protože jsem zkušený expolitik, tak umím číst mezi řádky a umím si různé věci přeložit do češtiny.

A jak se vám líbí zpravodajství ČT?

Já ho velmi oceňuji. Zvláště ČT24 je velmi dobrá. Samozřejmě, že informuje tak, jak má nařízeno. Ale na to já jsem zvyklý, Dívám se na ČT24 každý den.

Co se týče migrantů, myslíte si, že se něco za rok pohnulo, že se něco změnilo k lepšímu?

Pohnulo se moc. Přibyly jich další dva miliony!

A jaký máte názor na tuto krizi?

Už jsem svůj názor mockrát řekl. Prostě: všechno zpátky!

Před časem advokátka Klára Samková řekla na semináři Máme se bát islámu?, že je islám stejný jako nacismus, fašismus a komunismus a že je státní zločinnou a zločineckou ideologií. Co si o jejích slovech myslíte?

Hrdinka! Můžu vám říct, že můj obdiv k této ženské dostoupil na maximum. Kdybych ji někde potkal, tak ji obejmu a potřesu jí rukou.

Její slova ale ve společnosti vyvolala na jedné straně roztrpčení a na straně druhé se našli i tací, kteří se advokátky hrdě zastali. Kupříkladu režisér Filip Renč...

To, že za ní ale stojí Renč a Ringo, tak to je jí platný jako mrtvýmu zimník.

Svým způsobem se jí zastal i prezident Miloš Zeman, když řekl, že Klára Samková v tomto není originální, protože první, kdo islám srovnal s nacismem, byl jeden „bezvýznamný“ politik, který se jmenoval Winston Churchill...

To je od Zemana vůči Samkové velká pocta.

Jaký máte názor na Miloše Zemana je již dostatečně známo. Jenže kupříkladu režisér Jiří Menzel před časem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zmínil, že Zemanovi chybí morálka i rozum a také ohleduplnost vůči ostatním. „Ve své podstatě je ale hulvát. Sice inteligentní, ale hulvát,“ řekl Menzel.

Já jsem tohle nečetl, ale ať si říká každý, co chce. Proto máme svobodu slova. Já přece nemohu panu režisérovi Menzelovi vyvracet, že je Zeman jiný, než jak on tvrdí. Každý má právo na svůj názor.

Michael Kocáb momentálně prý hledá vhodného člověka, která by se uměl proti Zemanovi v prezidentské volbě postavit.

Michal Kocáb je skvělý člověk a můj kamarád. Ale tohle také patří do oblasti zábavy. To si tedy užije. Ale jestli se chce pobavit, tak já mu velmi rád v tomto budu sekundovat. Je to nádhera!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…