Rodí se silná stavovská politická síla, která brzo do vývoje v zemi začne vážně mluvit, říká předseda Soukromníků

30.10.2016 7:22

ROZHOVOR „Když si spočítáte Babišovy výsledky z počtu volitelů, tak se jednooký stal králem mezi slepými. V parlamentních volbách nebude tak úspěšný. Chyťte mne za slovo,“ řekl pro ParlamentníListy.cz k výsledkům krajských voleb předseda Soukromníků Petr Bajer.

Rodí se silná stavovská politická síla, která brzo do vývoje v zemi začne vážně mluvit, říká předseda Soukromníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bajer, předseda SsČR

Ke krajským a senátním volbám letos přišlo necelých 35 procent oprávněných voličů, ve druhém kole senátních voleb pak byla účast o něco málo přes 15 procent, co na takovou účast říkáte? Proč lidé volit nepřišli?

Bohužel nízká volební účast v krajských volbách a hlavně ve 2. kole senátních voleb se stává už tradicí. Je to nebezpečná tradice, jednou se nám může stát, že „hrstka“ lidí zvolí nového „mesiáše“ a nebudeme se stačit divit. Lidé udávají různé důvody své neúčasti. Začínám se přiklánět k názoru, že pro obranu demokracie je nutné uzákonit povinnost občana volit. Občanská práva musí být vyvážená občanskou zodpovědností. První republika byla uznávanou demokracií a volební účast byla povinná.

Podařilo se vám uspět ve dvou krajích, a to ve Zlínském, kde Svobodní a Soukromníci v čele s Ivem Valentou získali téměř 8 procent, a v Plzeňském kraji, v rámci koalice STANu, Občanů patriotů, Soukromníků a Svobodných. Co na výsledky říkáte?

Výsledek voleb může být vždy lepší. Jsme rádi, že máme 3 krajské zastupitele, jednoho nového koaličního senátora a že bylo zvoleno dalších 5 senátorů s naší podporou. Velmi důležité pro další volby je i to, že Stranu soukromníků České republiky dnes zná mnohonásobně více lidí než na začátku kampaně.

V Pardubickém kraji jste získali necelá tři procenta, co pro vás tento výsledek znamená?

Z reakcí jiných politických stran jak v Pardubickém kraji, tak i v republice víme, že oni už vědí, že se zde rodí silná stavovská politická síla, která brzo do vývoje v zemi začne vážně mluvit.

Řešili jste již sněmovní volby, které se konají příští rok? Bavili jste se již s někým o možné spolupráci?

Ukončili jsme v dobrém spolupráci se Stranou svobodných občanů a začala vyjednávání o postupu v parlamentních volbách. Byli jsme osloveni. Počáteční jednání měla svoji zajímavost.

Co říkáte na výsledky Babišova hnutí? Čekal jste, že by mohlo takto uspět v devíti krajích?

Když si spočítáte Babišovy výsledky z počtu volitelů, tak se jednooký stal králem mezi slepými. V parlamentních volbách nebude tak úspěšný. Chyťte mne za slovo.

Bohuslav Sobotka pro Českou televizi řekl, že občané chtěli po osmi letech změnu, proto nevolili ČSSD, a že krajské výsledky nenaznačují, že by se vládní politika měla dělat jinak, souhlasíte s ním?

Bohuslav Sobotka něco musel říct. ČSSD je Babišem a Zemanem postupně rozkládána a hrozí ji ještě horší výsledky.

Soukromníci uspěli i v rámci senátních voleb. Do Senátu se dostalo celkem pět kandidátů, které Soukromníci podporovali – Jan Horník, Miloš Vystrčil a Jiří Oberfalzer, Tomáš Jirsa a Michael Canov. Už jste řešili budoucí spolupráci?

Ano. Je dobře, že vedle našeho senátora Iva Valenty se můžeme v Senátu spolehnout na další lidi podobně smýšlející. Věřte, že v tom, co tuto republiku a soukromníky čeká, bude podpora této skupiny senátorů velmi zapotřebí.

Ve Zlínském kraji jste odmítli jít do koalice s hnutím ANO. Z jakého důvodu?

Strana soukromníků České republiky má ve svém usnesení bod, ve kterém se říká, že za žádných okolností se „nenamočíme“ s KSČM a ANO.

Těšíte se na práci v krajském zastupitelstvu? O co budete usilovat nejprve?

Pro naše lidi i naši stranu bude práce v krajském zastupitelstvu velmi cenným získáním zkušenosti. Na druhou stranu část otázky ještě nejde odpovědět, nová zastupitelstva ještě nejednala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…