Rusko-slovenský analytik Chelemendik: Fico už je „chromá kachna". Jen o tom možná ještě neví

08.04.2014 22:13

ROZHOVOR Rusko-slovenský analytik Sergej Chelemendik již mnoho let žije v Bratislavě a patří k předním expertům na tamní politiku, jemuž navíc dodávají nadhled ruské kořeny. Nyní se tvrdě pustil do premiéra Roberta Fica. Ten podle něj obdobně jako Vladimír Mečiar ztratil kontakt s realitou a pustil se do souboje, který nemohl vyhrát. Nyní za to krutě zaplatí, protože se navíc v kampani nepředvedl v příliš dobrém světle.

Rusko-slovenský analytik Chelemendik: Fico už je „chromá kachna". Jen o tom možná ještě neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Před několika měsíci jste mluvil o tom, že se rýsuje, že Směr bude státostrana. Jak je možné, že tato státostrana nebyla schopná prosadit svého předsedu na prezidenta? A platí ta výmluva, kterou mají, že Slováci chtěli Fica jako premiéra, tak ho nevolili prezidentem?

Na Slovensku došlo k protestnímu hlasování, které zažili už Češi. V obou zemích dochází k obdobným politickým procesům. Druhá věc je, že Robert Fico hrál vabank. Pravda zvítězila nad láskou. Deset až dvacet procent lidí odmítlo rozhodnutí Fica, aby namísto toho, aby plnil sliby, které dal v roce 2012, se stal šťastným důchodcem v prezidentském paláci. Fico byl velmi populární, a nadále i je. Voliči ale jeho kroky odmítli, považovali je i za Ficovu zradu. Tím pádem se z těchto prezidentských voleb stalo de facto referendum o Robertu Ficovi. A to referendum dopadlo, jak dopadlo.

Myslíte, že lidé, kteří odmítli Fica jako prezidenta, ale přitom by ho v parlamentních volbách volili, vhodili hlas ve druhém kole Andreji Kiskovi, nebo nepřišli k urnám vůbec?

Možná nevolili, možná vhodili hlas Kiskovi. To se nikdy nedovíte. Především to bylo skutečně referendum o Robertu Ficovi, kdy on sám o sobě nechal hlasovat. Jednoduše požádal národ o důvěru. Ale tu důvěru chtěl vyslovit ve věcech, které se týkají hlavně jeho osobních zájmů. Teď se musí vypořádat s výsledky. Myslím, že nenávratně ztratil část svých voličů. A to i kvůli kampani, která byla bezprecedentně konfliktní. Slováci přitom nejsou konfliktní lidé.

Dostává se Robert Fico do pozice, že ho skoro polovina národa začíná nenávidět?

Myslím, že slovo nenávidět není až tak adekvátní. On zopakoval Mečiarův algoritmus. V čele vládní garnitury ztratil vztah s realitou, myslel si, že má jasné vítězství. Výsledkem je, že slovenská politická scéna se nyní rozpadne. Budou vznikat nové strany. Myslím si, že Robert Fico tuto hru těžko rozchodí.

Takže monolit Směru se rozpadne a bude tu roztříštěná politická scéna?

Co bude se Směrem, se uvidí. Každopádně strana tenkrát velmi radostně souhlasila s Ficovou kandidaturou. Tím i tato strana určila svůj osud. Nemyslím si, že by se Směr měl hned rozpadnout, ale to, že to celé tzv. popraskalo, tak to je třeba zdůraznit. To, že Fico mohl prohrát, nebylo pro nikoho tajemstvím. Já jsem byl dokonce přesvědčený, že prohraje. Docházelo totiž k fatálním chybám v kampani, kdy Fico se asi desetkrát střetl s Kiskou a desetkrát po sobě velmi osobně útočili. Fico byl útočnější, používal velmi osobní argumenty – tam podle mého ztratil nejvíce.

Stal se Fico „chromou kachnou“, nebo má ještě šanci?

Já si myslím, že on je už ta chromá kachna. Zda si to uvědomuje, to už je jiná věc.

Je pro Směr lepší, aby to Fico jako premiér ty dva roky doklepal, nebo aby byly předčasné volby?

O předčasných volbách je předčasné uvažovat. Směr klesl a ztratil, možná až třetinu svých voličů v průběhu roku. Směr se určitě tak nyní nebude snažit o volby. Ale vyloučené to není.

V případě, že by volby byly, lze to brát tak, že to kyvadlo politického směřování se vrátí do středu, nebo doprava a opět bude vládnout z té roztříštěné pravice?

Já si myslím, že celá ta převratová generace odešla těmito volbami do dějin. Na Slovensku de facto zůstala pouze konsolidovaná křesťanská strana, která spolu s dalšími dvěma stranami předložila významného prezidentského kandidáta Hrušovského. Rok o něm rokovali, nasbírali tři procenta. Tam vidím konsolidovanou stranu křesťanských demokratů, která má na katolickém Slovensku podporu. Dále je zde Směr, který je ve stavu, v jakém je a zapomenout nesmíme ani na stranu maďarské etnické komunity. A dále je to všechno ve hvězdách.

A dále je tu prostor, který může obsadit někdo takový jako Andrej Babiš v Čechách.

Ano, a dále je zde prostor, který jako v Čechách zničehonic obsadil nový člověk...

Má Kiska či jeho strana obsadit po volbách prostor v parlamentu?

Určitě ne. Nemyslím si, že Kiska bude nějakou slovenskou pýchou. Ale to, že se kolem Kisky budou konsolidovat ty protisměrovské kroky, to je absolutně jasné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…