S Krnáčovou je to prý ještě horší, než to vypadá zvenku. Toto nám k tomu řekl opoziční zastupitel

22.08.2015 12:16

ROZHOVOR Jiří Nouza, místopředseda klubu TOP 09 a nezávislých na pražském magistrátě, pro ParlamentníListy.cz shrnul dosavadní fungování koalice. Ta má problémy nejen podle médií, ale i podle samotných politiků.

S Krnáčovou je to prý ještě horší, než to vypadá zvenku. Toto nám k tomu řekl opoziční zastupitel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová

Podle nás je situace na magistrátu nepřehledná, mohl byste nám ji osvětlit?

Nemyslím, že situace je nepřehledná. Situace je podle mého soudu zcela přehledná – současná vládní koalice je ve stadiu klinické smrti a nefunkční. To, že tato koalice nebude funkční, je zřejmé od samého počátku jejího zrodu a my jsme to říkali vždy. Nemá cenu komentovat řadu takzvaných přešlapů jednotlivých členů koalice, vzpomenu jen kauzu Škodova paláce a domlouvání paní primátorky se zástupcem protistrany, pro mě nepochopitelný odchod všech zastupitelů jednoho koaličního klubu z červnového zasedání zastupitelstva a z podobného soudku bezprecedentní, neváhám říci podraz, při projednávání Pražských stavebních předpisů ze strany paní primátorky vůči nám, Stropnickému. 
 
Upřímně, oba dva poslední případy by, alespoň pro mě, byly neakceptovatelné. U obou případů pro mne platí, že koalice by skončila druhou minutu poté, co by jedna ze zmíněných situací nastala. To, že se to nestalo, je pro mě důkazem toho, že všichni se vládnoucích židlí drží, seč mohou.
 
Kdybychom byli u reálných jednání, můžete prozradit, zdali jste už hovořili se zástupci ČSSD o možné koalici s vaší účastí?
 
Nehovořili. Tato koalice spotřebovává veškerou svou energii na řešení svých vlastních problémů a neřeší vůbec nic. Vstupovat do jednání s kýmkoli z koalice za současné situace by nemělo smysl. Ať se to někomu líbí nebo ne, tato koalice se rozpadne sama od sebe a pak, ať se to někomu líbí nebo ne, budou jednat všichni se všemi, tedy i my budeme jednat s demokratickými stranami, které budou ochotny řešit nashromážděné pražské problémy.
 
 
Konkrétně: S někým z ANO jste se setkali? 
 
Ne.
 
Vylučujete účast topky v koalici náhradou za Trojkoalici?
 
Vylučuji účast topky při politickém hokynaření. Jak říkám, tato koalice se rozpadne sama, protože není schopna rozumně spravovat Prahu. Naším hlavním posláním je kvalitně vyřešit současné neřešené pražské problémy, kdy je vážně ohrožena kvalita žití v Praze. 
 
Zpět k případnému půdorysu. Ve hře by samozřejmě mohla být i ODS, která má stejně jako Trojkoalice osm mandátů, myslíte si, že je možná její účast v magistrátní koalici?
 
K tomu lze jen konstatovat: ano, i ODS bude ve hře, i přestože z úst zástupců klubu slyšíme ne, ne, ne. Budou ve hře.
 
Pokud by došlo ke změně koalice, jaké jsou šance primátorky Krnáčové na to, že zůstane ve funkci? Podpořili byste ji?
 
To, že si náš klub nepadl do oka s paní primátorkou, není žádným tajemstvím, nicméně je to věc nominace toho kterého klubu na ten který post. Není naším zvykem nechat si mluvit do personálních věcí a nebudeme to dělat ani my.
 
 
Jak hodnotíte primátorku Krnáčovou jako občan?
 
Nejsem schopen vymazat ze své mysli zkušenosti s paní primátorkou v pozici zastupitele, hodnocení tak bude vždy zatíženo uvedenou zkušeností, ale budu-li to hodnotit, tak jen krátce – paní primátorka nesplnila nic z toho, co deklarovala před volbami, navíc jsem neslyšel ani žádnou vizi jak dál. Jednoduše neobstála. 
 
A jak ji hodnotíte z pohledu exnáměstka primátora, když slyšíte kupříkladu její názory – stanoviska kolem tunelu Blanka?
 
Nehodlám nějak zvlášť komentovat tyto názory či stanoviska, neboť paní primátorka v řadě věcí „rychleji střílí, než myslí“, a platí to i pro tento případ.
 
Největší rozruch v Praze způsobila nejen právě zmíněná Blanka, ale i Opencard. Můžete prozradit, co se s projektem děje?
 
Dobrá otázka, nicméně se budete muset zeptat paní primátorky. My jsme na každém zastupitelstvu žádali informace o vývoji projektu, o tom, co bude dál, a na každou otázku se ozvalo rázné mlčení. Navštívil jsem tedy i tiskovou konferenci, která byla k problematice Opencard svolána. Bohužel ani tady jsem se nedozvěděl nic, co by stálo za řeč. Situaci už někdo musí začít okamžitě řešit.

Poslední dotaz je spíše obecného rázu. Vzhledem k poločasu působení Miloše Zemana na Hradě, myslíte, že se u dalšího klání znovu setká s Karlem Schwarzenbergem o post hlavy státu?

Velmi bych si to přál.  

 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…