S topkou nejednáme, ujistil oranžový Chovanec. Kníže prý chce nejspíš jen poškodit ČSSD

17.10.2013 21:28

ROZHOVOR Karel Schwarzenberg chtěl svým prohlášením o koalici TOP 09 s ČSSD nejspíš pouze poškodit sociální demokracii a snížit její možný volební zisk. Pro ParlamentníListy.cz to řekl hejtman a lídr kandidátky ČSSD v Plzeňském kraji Milan Chovanec.

S topkou nejednáme, ujistil oranžový Chovanec. Kníže prý chce nejspíš jen poškodit ČSSD
Foto: Archiv
Popisek: Milan Chovanec (ČSSD)

Pane hejtmane, vaši doménou je především doprava. Co je podle vás nejdůležitější v této oblasti po volbách udělat?

První priorita je stabilizovat ČD Cargo a České dráhy, to je věc, která se nemůže opomíjet, a opravdu zde hodiny tikají velmi nahlas. To je nutné řešit bezodkladně. Následně je třeba stabilizovat celý tento sektor. A pokud chceme být úspěšní v čerpání evropských peněz v tomto i příštím plánovacím období, je potřeba se zaměřit na přípravu projektů. Což znamená dát dohromady ŘSD jako organizaci, která má za úkol připravovat projekty pro silniční stavby.

Ředitelství silnic a dálnic nedávno ostře zkritizoval prezident Miloš Zeman. Ten řekl, že jde o neschopnou byrokratickou organizaci. Sdílíte tento pohled?

Souhlasím s tímto vyjádřením v tom, že tato organizace neplní svoji úlohu tak, jak by měla. Pokud by ji plnila, neměli bychom tak velké problémy s čerpáním peněz a s přípravou projektů. ŘSD je potřeba přetvořit ve funkční organismus. Podle mě vcelku dobře funguje ŘSD v regionech a plní svoje povinnosti. Naprosto ale selhává v přípravě projektů, tam je potřeba dramaticky přidat. S panem prezidentem v hodnocení stávajícího stavu vcelku souhlasím. Na druhou stranu si myslím, že by stát nějakou servisní organizaci do budoucna měl mít. Musí ale být funkční.

Co váš domovský Plzeňský kraj, jaké tam má vaše strana v případě sestavení vlády priority?

Je to otázka všech krajů, priority jsou skoro všude stejné. Potřebujeme změnit rozpočtové určení daní směrem ke krajům, které jsou dlouhodobě podfinancované v oblasti silničního hospodářství. Je nutné získat větší podíl z daní na paliva a maziva, tedy ze spotřební daně. Jinak nebudou kraje do budoucna schopné plnit roli správců komunikací. Stav financování tady v krajích začíná být alarmující.

Druhou naprosto zásadní oblastí, kde začíná problém silně vybublávat, jsou úhradové vyhlášky pro nemocnice. Tam se musí velmi rychle změnit metodika, protože kraje dnes nemocnice fakturují ze svých rozpočtů a dlouhodobě to je neudržitelné. Třetí oblastí jsou sociální služby, které jsou potřeba saturovat. Neméně důležitá je také podpora technického vzdělávání už od základních a určitě od středních škol. To by se mělo řešit celostátně, aby bylo možné trhu nabízet kvalifikovanou pracovní sílu, jinak sem nedostaneme nové investory.

Ti se prvně ptají, zda tam vede dálnice a železnice a úplně první dotaz je, zda je v daném místě dostatek kvalifikované pracovní síly pro daný obor.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že si dovede představit koalici TOP 09 jedině s ČSSD. Máte stejnou představivost?

Vůbec ne. Zaprvé máme schválené usnesení, které to zakazuje, a my svá usnesení plníme. A za druhé, lidé se ptají, jestli vedeme nějaká tajná jednání s TOP 09. Ale to by přece vedlo jen k rozkolu v sociální demokracii. Za rok nás čekají komunální volby, které v regionech zajímají naprosto všechny straníky. Za Plzeň mohu říci, že z tří stovek členů sociální demokracie o kandidatuře uvažuje dvě stě padesát. Jakákoliv koalice sociální demokracie s jakoukoli pravicovou stranou, která byla účastna v minulé vládě, znamená, že se šance ČSSD v komunálních volbách limitně blíží nule. Byl by to takový podvod na voličích, že já to naprosto odmítám. To je něco nepředstavitelného.

A čím si to Schwarzenbergovo prohlášení vysvětlujete?

Nejde mi to moc na rozum. Pravděpodobně jde o snahu poškodit sociální demokracii. Nechci pana Schwarzenberga podezírat, že chce pomáhat panu Babišovi, ale tímto naprosto útočí na voliče ČSSD a snaží se z favorita voleb sejmout nějaké to procento. A když se podíváme, jak roste Babišova strana, skoro to vypadá, jako by mu chtěl pomáhat. Nicméně to Karlu Schwarzenbergovi nechci vkládat do úst.

Do voleb zbývá týden, jak chcete oslovit dosud nerozhodnuté voliče?

Připravujeme závěrečnou část kampaně, kde chceme opravdu oslovit poměrně velké množství těchto nerozhodnutých voličů. Od této neděle přichází sociální demokracie velmi výrazně s novým poselstvím a s pokorou si voličům řekneme o silnou vládu. Myslíme si, že jenom vláda se silným mandátem je schopna realizovat změny v této zemi. Když si mohla Angela Merkelová svým voličům říci o silný mandát, sociální demokracie si o něho také chce říct. Jakkoli se nechceme poučovat od Angely Merkelové, ale je prostě slušné voliče o hlasy požádat a my to se vší vážností od neděle budeme dělat.

S kterými stranami, dostanou-li se pochopitelně do sněmovny, byste jako sociální demokraté nejraději spolupracovali?

Naprosto se přikláním k názoru pana předsedy Sobotky, že ideální stav je menšinová vláda ČSSD, která se bude opírat o hlasy stran, jež umožní vznik takové vlády na základě nějaké programové shody.

Není pro nás tak důležité, kolik křesel ve vládě získáme, ale aby ta vláda plnila program, který lidem slibujeme. Jinak nás za rok lidé vyženou klackem. Spolupráce na této bázi je možná s KSČM, SPOZ či KDU-ČSL. Velmi, velmi těžko si ji umím představit s hnutím pana Babiše. To si moc představit neumím. A naprosto si neumím představit spolupráci s ODS a TOP 09. Ve své podstatě spoléháme na to, že bychom spolu s levicovými stranami získali dostatečnou většinu na to, abychom mohli vytvořit buď menšinovou vládu ČSSD, nebo nějakou koaliční vládu bez účasti KSČM, protože to nám zakazuje bohumínské usnesení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…