SPD prosazovala energetickou bezpečnost už dávno. Smáli se nám. Okamura o nejnovějším plivnutí do tváře od Fialovy vlády

30.04.2022 17:54 | Rozhovor

Energetickou a potravinovou bezpečnost prosazovala SPD už několik let a pětikoalice se nám za to posmívala, připomíná Tomio Okamura v druhé části rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Představil také návrhy sociální legislativy, kterými chce SPD lidem v současné těžké situaci pomoci.

SPD prosazovala energetickou bezpečnost už dávno. Smáli se nám. Okamura o nejnovějším plivnutí do tváře od Fialovy vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Rodiny, které mají roční příjmy do jednoho milionu korun hrubého, dosáhnou na jednorázový příspěvek na každé dítě ve výši 5 tisíc korun. Ve středu to schválila vláda premiéra Petra Fialy. Co tomu říkáte?

Hnutí SPD tento návrh podpoří, jelikož prosazujeme pomoc rodinám s dětmi, ale vládní návrh je nedostatečný a má mouchy. Navíc se obávám, že v některých případech dostanou kromě slušných rodin peníze i rodiny nepřizpůsobivých, kteří parazitují na našem sociálním systému. Podle nás by finanční pomoc měly dostat pracující rodiny, a ne lidé, kteří se práci vyhýbají. Toto navíc není systémové řešení. Skutečným systémovým řešením je návrh SPD, který ale Fialova vláda schválně odmítá, kde prosazujeme snížení daní pracujícím rodinám či rodinám se zdravotně postiženými lidmi. My chceme zvýšit daňové slevy na poplatníka, na manžela a manželku, na invalidy a chceme zvýšit slevy na děti. To je skutečná dlouhodobá podpora. Nikoli jen malá jednorázová dávka, jak schválila vláda.

Tato jednorázová dávka totiž vůbec neřeší obří zdražování, jehož jsme svědky. S tímto zdražováním vláda Petra Fialy systematicky a zásadně nic nedělá. Navíc zmíněný návrh nepodpoří rodiny, které mají studující děti starší 18 let, protože podpora má být jen do osmnácti let. My podáme pozměňující návrh, aby podpora byla i pro děti starší 18 let, které studuji nebo jsou invalidní v péči rodičů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Řada lidí ale namítá, že vláda především neřeší zdražování všech komodit, které je v posledních týdnech téměř skokové.

Ano, je to bohužel tak. Vláda Petra Fialy odmítá zdražování řešit. Na rozdíl od všech ostatních evropských států, které svým občanům pomáhají snižováním daní nebo zastropováním cen, tak jak prosazuje SPD. K čemu je občanům vláda, která jim v krizi nepomáhá? Premiér Fiala minulý týden dokonce prohlásil, že „zastropování cen je nesmysl“ a že jeho vláda napumpovala za prvních 100 dnů vládnutí k pomoci občanům 74 miliard korun. Jedná se o lež a demagogii, protože šlo především o mandatorní, tedy ze zákona povinné výdaje, které neřeší tíživou situaci našich občanů.

Uvedená výše výdajů je totiž daná legislativou, protože se jedná o výdaje spojené se slevou na poplatníka (schválené minulou Sněmovnou, nikoliv Fialovou vládou) a zákonné valorizace důchodů včetně té plánované červnové, právě kvůli rekordní inflaci, kterou nechala Fialova vláda vyšroubovat na třetí nejvyšší v rámci EU (12,7 %).

Zvýšené výdaje všech obyvatel za uvedenou dobu 100 dnů vládnutí současné vlády byly zejména za předražené energie, pohonné hmoty, potraviny a hypotéky. Hlavní odpovědnost padá na vládu Petra Fialy (ODS), která postupuje diletantským způsobem a inflaci a zdražování neřeší. Předražené energie, jež roztáčí spirálu inflace, řeší ve většině států Evropy snížením daní či zastropováním cen, což vláda Petra Fialy odmítá, aniž nabízí jiné řešení. Premiér Fiala se zřejmě naivně domnívá, že se problém vyřeší sám a všechno nakonec zaplatí naši slušní a pracující občané. To hnutí SPD odmítá.

Navíc připomínám, že automobily v Česku zdraží o dalších minimálně 15 %. Informoval o tom ekonom Lukáš Kovanda. Navíc ojetiny v Česku podle něj zdraží o 30 %, jelikož je Ukrajinci po celé střední Evropě masově skupují. Prezident Zelenskyj jim totiž kvůli válce zrušil všechny daně a cla na dovoz aut. Zatímco naše vláda našim občanům prakticky nepomáhá.
 
 
A jaké je tedy podle vás řešení zdražování?

Říkáme to dlouhodobě. Krátkodobým řešením zdražování je snížení daní či zastropování cen na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což například provádějí vlastenecké vlády Polska a Maďarska, zatímco vláda Petra Fialy to odmítá. Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu EU a od systému EU obchodování s emisními povolenkami a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy. ČEZ, kde má stát majoritu, by měl garantovat rozumnou cenu českým občanům a firmám. Hnutí SPD navrhuje zákon, aby se mohla energie z České republiky vyvážet až v okamžiku naplnění potřeb našich domácností a firem. Dnes je tomu kvůli EU naopak. Tím bychom mohli zajistit levnější cenu.

Je zároveň potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky, dostavět nové bloky jaderných elektráren v Dukovanech a v Temelíně a zajistit strategické zásoby plynu. Jde o to, vrátit potravinovou soběstačnost naší republiky v základních potravinách, které lze produkovat na našem území. Podle hnutí SPD je zajištění energetické a potravinové bezpečnosti, levné elektřiny a dostatku levných energetických zdrojů a levných potravin jedním ze základních pilířů suverenity, svobody a prosperity naší země.

Chystá SPD nějakou sociální legislativu, která by reagovala na současnou situaci?

Například jsme se snažili navrhnout ve Sněmovně v rámci takzvaného opozičního okénka zákon na podporu zdravotně postiženým občanům, konkrétně zvýšení příspěvku na péči a na mobilitu, dále pro všechny pracující občany zvýšení daňové slevy na poplatníka a slevy na děti v pracujících rodinách. Oproti tomu chceme škrtnout peníze solárním baronům, politickým neziskovkám a ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Vládní pětikoalice naše návrhy ale zamázla, aniž by sami navrhli nějakou alternativu pomoci lidem.

Vláda Petra Fialy plivla do tváře zdravotně postiženým občanům a pracujícím lidem, když tyto návrhy odmítla. Ale těch zákonů je spousta. Je skandální, že vláda se snaží umlčet opozici a úplně tento týden zamázla opoziční okénko.

Co říkáte současnému zdražování plynu a možnému zastavení jeho přísunu?

My jako jediní už dlouhou dobu prosazujeme energetickou a potravinovou bezpečnost České republiky. Když jsme se jí snažili prosazovat, od pětikoalice jsme si vysloužili výsměch. Nyní dochází na naše slova. A bohužel si nyní občané toto selhání Babišovy a Fialovy vlády dnes tvrdě zaplatí. Navíc kvůli Green Dealu EU se zdražují energie a ještě více je ohrožena energetická bezpečnost.

V současnosti nemáme k ruskému plynu bohužel alternativu. Pokud se EU odpojí od ruských energií, pohonné hmoty v Česku budou stát minimálně 60 korun za litr, plyne z výpočtu německé centrální banky – Bundesbanky. „Jedním z důsledků odpojení EU od ruského plynu je tedy ten, že Německo – či Česko – padnou do recese, zatímco Rusko jej vlastně nepocítí,“ říká ekonom Lukáš Kovanda. „Lusknutím prstu to nejde nahradit. Pokud by se zastavil ruský plyn, bude to scénář přídělového hospodářství,” řekl zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Kvůli neschopnosti vlád Andreje Babiše, Bohuslava Sobotky, Petra Fialy či Mirka Topolánka nemáme alternativu a jsme v pasti. Kdyby vláda tlačila na zrušení Green Dealu, ceny energií by klesly, protože obchodníci by viděli, že existuje alternativa, čili už by nás nemohli vydírat. Dosavadní kolaborantské vlády v žoldu bruselských globalistů doslova vykastrovaly soběstačnost naší země. Musíme se vzít naši zemi zpět.

Agentura STEM minulý týden uvedla, že „70 % obyvatel má za to, že příchod uprchlic a uprchlíků povede k oslabení sociálních jistot českých občanů“. Co mají v situaci, kdy to občané cítí takto intenzivně, dělat politici?

Jejich obavy sdílíme a opakovaně na to vládu upozorňujeme. Premiér Fiala ale dělá, že neslyší. Hnutí SPD je přesvědčeno, že vláda musí pomáhat našim občanům a jestli to neumí, měla by vláda podat demisi. Podpora uprchlíků z Ukrajiny by měla být podle názoru SPD přiměřená, pouze na nezbytně nutnou dobu a uprchlíci by se měli vrátit zpět, jakmile to situace umožní, a pracovat na obnově jejich země. Významná část uprchlíků pochází z oblastí, kde neprobíhají boje.

Občané České republiky nenesou odpovědnost za ekonomický rozvrat a korupcí prolezlou situaci na Ukrajině, ke kterému došlo již před válkou. Postup Fialovy vlády v této věci pokládáme za nepřiměřený a nesouhlasíme s ním. Vláda Petra Fialy má plnou odpovědnost za veškeré problémy našich občanů způsobené tímto přístupem vlády.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že Ukrajincům je připraveno k výplatě celkem 317.894 dávek (každá za 5000 Kč). Zároveň představitelé vládní koalice uvedli, že pracovat začalo pouhých 24 tisíc Ukrajinců. To je velmi málo. Náklady na ubytování, zdravotní péči a na začlenění Ukrajinců do škol jsou vládou v tento moment odhadovány na 54 miliard korun. Výdaje navíc ve zdravotnictví na léčbu Ukrajinců mají být dalších 7 miliard. A na druhou stranu chce vláda příští týden vzít zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun a tím zhoršit dostupnost zdravotní péče. To je pro SPD nepřípustné a budeme tento vládní návrh zákona ve Sněmovně obstruovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…