Šéf Okamurových poslanců: Kníže a Kalousek ženou mladé lidi na frontu do hrůzné války proti Rusku, Zeman i my chceme mír, nejsme agenti Putina

01.12.2014 10:40

ROZHOVOR Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala odsuzuje protesty proti prezidentu Zemanovi na Albertově. Je dle něho legitimní s prezidentem nesouhlasit, ale není demokratické neuznávat volby. Mladí lidé si dle něho neuvědomují, že mohou dostat při eskalaci konfliktu s Ruskem povolávací rozkaz na východní frontu.

Šéf Okamurových poslanců: Kníže a Kalousek ženou mladé lidi na frontu do hrůzné války proti Rusku, Zeman i my chceme mír, nejsme agenti Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Co říkáte protestům proti prezidentu Miloši Zemanovi, které se odehrály na Albertově 17. listopadu?

Každý má právo projevit svůj politický postoj. Protest na Albertově je ale něco jiného. Do demokracie patří různost názorů a respekt k politické opozici. Na Albertově se prezentovala jiná forma demokracie. Buď je po mém, nebo jsi můj nepřítel. Ti lidé nestojí o dialog. Byla to jasná hrozba a prezident jí přišel odvážně čelit. Nemusím s prezidentem vždy souhlasit a nemusel jsem Miloše Zemana volit, ale musím mít respekt k názoru těch, kteří ho volili. Říct „to není můj prezident“ může pouze ten, kdo nemá úctu k demokracii.

Mluví se o znovuzavedení vojenských odvodů v ČR. Má to podle vás souvislost s Ukrajinou?

Je jasné, že události ve světě mohou být snadno využity k militarizaci života. Jsem šokován válečnickými gesty některých našich politiků v kontextu ukrajinské krize. Nevím, jestli si někteří mladí lidé uvědomují, kam nás taková politika může dovést. Vždy jednou za století mladí muži z celé Evropy vyrazí porazit Rusko. Už se to stalo nejméně dvakrát. Jednou v roce 1812 a podruhé v roce 1941. Modlím se, aby mladí lidé u nás neprožili podobnou zkušenost. Když část našich mladých lidí tleská panu knížeti, měli by zároveň vnímat, že místo červených karet pro Miloše Zemana mohou mít za chvilku v ruce povolávací rozkaz do hrůzy, kterou si nedokáží dnes ještě ani představit.

Co říkáte tomu, jak se američtí politici vyjadřují k Miloši Zemanovi?

Bohužel se potvrzuje, že naší zemi je upíráno právo na vlastní názor a postoj. Jsou chvíle, kdy máme jediné právo. Držet hubu a krok. Spojenci – ať už ti z východu, či ti ze západu - s námi tak jednali v roce 1938 i v roce 1968.

Měla by dle vás Ukrajina vstoupit do EU a NATO?

Členství v obou organizacích je pro Ukrajinu dnes nereálné. Podmínky pro vstup do EU nesplní v nejbližších 20 letech a vstup do NATO bude znamenat plnohodnotný konflikt Aliance s Ruskem. Jestli to někteří politici a lidé podporují, tak je třeba znovu říct naplno, že připravují válku v Evropě. Jsme proti. Chceme Ukrajinu, která mírovým způsobem urovná občanskou válku a která bude neblokovou zemí s dobrými vztahy k Rusku i EU.

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

Co říkáte postoji premiéra Sobotky k USA a Rusku? Hájí podle vás ČSSD zájmy svých voličů? Jsou voliči ČSSD dle vašeho názoru pro konflikt s Ruskem?

Podívejte se na historii vyjádření pana premiéra a pana ministra zahraničí. Volič ČSSD si musí všimnout toho zoufalství, které lze vyjádřit jedinou otázkou: „Co vlastně máme říkat?“ Bohužel pánové z ČSSD nedělají vlastní politiku, a pokud zkusí vyjádřit vlastní názor, tak se hned zase leknou možné reakce v EU a USA. Přitom si mnozí voliči dodnes neuvědomují vážnost celé situace. Jsme posunováni na šachovnici nebezpečné hry a naši političtí představitelé jsou pasivní a nehájí náš zájem. Prezident správně říká, že těžko může koordinovat zahraniční politiku s vládou, která nemá pevná stanoviska.

Je v Rusku demokracie? Je Putinovo Rusko nový Sovětský svaz?

V Rusku je největší míra demokracie, která v této zemi kdy byla. Rusko je kulturně a nábožensky odlišné a čekat zde podobný vývoj jako v Evropě je naivní. V Rusku nejde dnes o restauraci komunismu a Sovětského svazu. Putinovo Rusko má vzor spíše v Rusku cara Alexandra I. Rusko potřebuje silnou autoritu. Problém je, že Rusko odmítlo pasivní roli v budování globálního světového pořádku pod vedením USA. Na to má ale právo.

Osobně nevidím žádné nebezpečí v Rusku. Podívejte se na realitu vojenských výdajů a vojenskou strategii Ruska. Významně posilují svoji obranu, ale nemají kapacitu ohrozit Evropu. Není to Rusko, kdo se mocensky angažuje v celém světě. Je to USA a jsou to jejich spojenci. Bohužel výsledkem je tragická destabilizace ve Středomoří a na Středním východě. Dvacet let intervenujeme ve jménu demokracie pod vedením USA. Výsledkem je tragédie v řadě zemí a nárůst islámského extremismu. Ten je skutečným nebezpečím pro Evropu.

Hovoří se o tom, že současný stav v řadě věcí připomíná situaci před první světovou válkou... Může dojít až tak daleko?

Je to vážná situace a bojím se, že opravdu existuje silný zájem na vytvoření konfliktní situace. Snaha po odvrácení války je dnes důležitým úkolem. Každý den se na východě Ukrajiny střílí z děl na civilisty a naše média mlčí. Proč? Straší se Ruskem a každý, kdo má jiný názor, je považován za ruského agenta a Putinova člověka. Taková atmosféra povede ke skutečnému ohrožení demokracie v Evropě. Starejme se o řešení sporů mírovou cestou a prohlubujme naši demokracii.

Jaký je váš názor na maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho vztah k EU a USA?

Premiér Orbán je silný národní politik a národní zájem opravdu silně prosazuje. To je jeho legitimní právo. Nehraje loutkovou hru podle rad z Bruselu. To je samozřejmě nepřijatelné pro politiky, kteří prosazují omezenou suverenitu zemí jako je Maďarsko nebo Česká republika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…