Šéf školské asociace: Devadesát devět procent učitelů se těší, až budeme zase normálně učit, ale nechceme to uspěchat

19.01.2021 8:51

ROZHOVOR Děti se zatím do škol nevrátí. Vláda s rozvolňováním protiepidemických opatření nespěchá a většinu žáků a studentů tak čeká minimálně ještě několik týdnů pouze distanční výuka. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Michala Černého není kam spěchat. Pro školy i žáky by bylo nejhorší, kdyby se školy musely po pár týdnech zase zavírat. „Tam, kde distanční výuku zvládají, to může většina vydržet ještě několik týdnů až měsíců. Pro jiné už ‚včera bylo pozdě,“ říká Michal Černý.

Šéf školské asociace: Devadesát devět procent učitelů se těší, až budeme zase normálně učit, ale nechceme to uspěchat
Foto: Archiv M. Černý
Popisek: Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý

V České republice dochází k postupnému snižování rizikového skóre. Jednáte s ministerstvem školství o návratu dětí do škol?
 
S ministerstvem jednáme v podstatě několikrát týdně, např. telefonicky. Řešíme konkrétní podmínky návratu a pořadí jednotlivých skupin žáků. Netlačíme ovšem na co nejrychlejší návrat za každou cenu, většina ředitelů se momentálně přiklání k zodpovědnému a promyšlenému tempu rozvolňování, abychom školy v důsledku unáhleného otevření za dva týdny zase nezavírali.
 

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí
 
Vládní představitelé avizují spíše pomalejší tempo rozvolňování opatření, než tomu bylo v minulosti. Jak dlouho mohou podle vás žáci ještě „vydržet“ na pouze distanční výuce?
 
Toto je velmi různé. Tam, kde výuku zvládají, to může většina vydržet ještě několik týdnů až měsíců. Pro jiné už „včera bylo pozdě“. Devadesát devět procent učitelů se těší, až budeme zase normálně učit, ale právě proto to opravdu nechceme uspěchat. V této věci s vládou souhlasím.
 
České školství má přece již alespoň nějakou zkušenost z fungování systému PES. Je možné z těchto zkušeností vyvodit nějaká doporučení. Je systém PES pro školství podle vás nastaven správně? Jsou nějaké úpravy, které byste doporučoval?
 
Vždycky se všechno dá upravit, natož PES, který byl ze začátku šitý hodně horkou jehlou. Na některých úpravách jsme se podíleli návrhy a připomínkami. Rádi bychom zrušili omezení pro tzv. málotřídní školy už v 5. stupni. Toto omezení nedává moc smyslu z epidemiologického hlediska, protože v případě těchto institucí má celá škola méně dětí než dvě třídy normální školy, navíc tam chodí hodně sourozenců atd. a mimo prezenční vzdělávání tak zůstává vlastně úplně zbytečně jen pár dětí. Dál bychom chtěli zavést některé rozdíly mezi 4. a 3. stupněm, které se pro základní školy vlastně neliší. A trochu rozvolnit epidemická opatření v družinách, která sice asi nějaký význam mají, ale školy často nejsou vůbec schopny je dodržet.
 
V poslední době čím dál častěji zaznívají hlasy, že by se školy měly otevřít a děti by měly chodit do škol bez ohledu na vývoj epidemické situace, obdobně jako je tomu v některých jiných zemích. Jak se na tyto názory díváte z dosavadních zkušeností?
 
S těmito názory nesouhlasím. V těch jiných zemích byla situace všude lepší než u nás. Přeji si, aby se školy co nejdřív otevřely, ale nejprve se ta situace skutečně musí jasně zlepšit.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…