Šel proti Okamurovi a teď popisuje, co zažívá od jeho fanoušků. Ale jinak to prý nešlo, po tom, co předseda prováděl

28.02.2015 19:46

ROZHOVOR Poslanec Petr Adam a místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že některým poslancům z hnutí bylo vyhrožováno. Řekl nám také, kdo se ve skutečnosti choval nedemokraticky a proč by Tomio Okamura měl radši držet jazyk za zuby.

Šel proti Okamurovi a teď popisuje, co zažívá od jeho fanoušků. Ale jinak to prý nešlo, po tom, co předseda prováděl
Foto: Úsvit
Popisek: Petr Adam

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí
Pane poslanče, Tomio Okamura stále trvá na označení pučista, vyzývá ke složení mandátů. Nám se ale podařilo zjistit, že někteří vaši kolegové měli v noci telefonáty a čelili výhrůžkám, víte o tom něco?
 
Předseda Okamura může trvat na tomto označení, ale události, které se odehrály v posledních dvou týdnech, mu prostě nedávají za pravdu. Puč by asi spočíval v něčem jiném než v naprosto standardním demokratickém hlasování o určení budoucího směřování hnutí Úsvit. Mezi dvěma možnostmi si poslanci vybrali tu, která jim připadala lepší. To, že se s výsledkem takového procesu nemůže smířit ten, kdo dle fair play prohrál, vypovídá více o něm samotném než o nás. Přesvědčovat voliče o konspiracích, kdo všechno za tím stojí, mi připadá zcela absurdní. Naznačuje to totiž, že od poslanců byla očekávána absolutní poslušnost a pokud možno žádný osobní názor na to, jak se věci mají vyvíjet. Strana ale není firma, je to demokratický mechanismus, který musí fungovat na principech osobní svobody se rozhodnout.
 
A výhrůžky?
 
Poslední dva týdny se opravdu odehrávají pod obrovským tlakem. A ano, jako místopředsedovi poslaneckého klubu mi bylo sděleno, že takové telefonáty se odehrály. Nejen telefonáty, dokonce fyzická i elektronická pošta. Vyústilo to v podání trestního oznámení na neznámého pachatele.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Dokonce jsme zaslechli i to, že se Tomio Okamura snažil diskreditovat některé další lidi spojené s Úsvitem, zaznamenal jste to?
 
Pokud hovoříte o čtvrteční tiskové konferenci, jejíž základní sdělení zní, že "určitě se něco stalo, určitě něco není v pořádku, ale to ne já, to všichni ostatní“, pak ano. Taková taktika mi nepřipadá důstojná a nehodí se pro vrcholného politika úrovně předsedy strany. Pokud existuje byť stín podezření, je naprosto nezbytné jej vyvrátit či prokázat a vyvodit z toho jasnou odpovědnost. Z této tiskové konference jako by na mne sálalo sdělení směrem k vyšetřovací komisi s jasným zadáním, koukejte jen na toto a ono, a nechť je výsledkem věta, že Tomio Okamura je nejčistší ze všech. Osobně mi to připadá nešťastné hned první den zasahovat do práce nezávislého orgánu. Více asi nebudu komentovat.
 
 
 
Dostal jste od Tomio Okamury například vy nějakou výhrůžku?
 
Asi nejsem na výhrůžky ten správný typ, takže nikoliv. Samozřejmě od voleb párkrát zaznívaly věty typu "jestli nebudeš v jednom šiku a kompaktní, pak nebudeš na příští kandidátce“. Velmi brzy se zjistilo, že můj život nestojí a nepadá na přítomnosti ve sněmovně, tudíž tato ultimáta na mne neplatí. Vždy je třeba se rozhodovat dle svého vlastního nejlepšího vědomí a svědomí.
 
Po Okamurově boku stojí především dva lidé: Jaroslav Novák a Radim Fiala, můžete nám popsat především prvního jmenovaného? Jakou funkci v Úsvitu zastává, co pro Úsvit udělal?
 
Jaroslav Novák zvaný Večerníček je celoživotním souputníkem, důvěrníkem, druhem, přítelem a rádcem Tomio Okamury. V úplných počátcích byl takovým základním ideologem hnutí. Nicméně od určitého momentu jsme si jako klub nepřáli, aby se jednání účastnil. Neměli jsme pocit, že ideje a myšlenky, které se snaží skrze klub prosazovat, odpovídají původním ideám hnutí Úsvit. Nemyslím tím nic špatného, jen poslancům takový až nespoutaný přístup k problémům nevyhovoval, spíše než o skutečné pragmatické řešení šlo o kontroverzi a vytvoření v jakékoliv problematice nějakého velkého třesku. Poslanci ale více pociťovali odpovědnost k té praktické stránce věci. Věřím ale, že Jaroslav Novák má naprosto nezastupitelnou funkci vedle Tomio Okamury, nikdo jiný nemá možnost své ideje realizovat, pokud je Večerníček neposvětí.
 
 
Podle dokumentů, které jsme v minulosti viděli, měl na svou osobu Jaroslav Novák řadu exekucí. Řešili jste podobné téma na nejvyšší úrovni Úsvitu? Přeci jen je zvláštní, že místopředseda dluží tolik peněz...
 
Nevím jak na nejvyšší úrovni Úsvitu, do hnutí jsem nikdy přijat nebyl a nabídku vstoupení jsem nedostal. Na půdě poslaneckého klubu, za který hovořit mohu, toto téma bylo diskutováno, ale detaily si nepamatuji. Popravdě se jedná o soukromou záležitost pana Nováka a nemyslím si, že by něco podobného měl řešit poslanecký klub. Na stranu druhou by bylo správné, pokud se vyskytuji v takto vysokých patrech politiky, mít takové finanční záležitosti vypořádány, aby nemohl vzniknout ani stín pochybnosti o majetkových poměrech členů vedení parlamentní strany.
 
 
Zaznamenal jste někdy snahu o účelové vyvádění peněz ze strany Tomio Okamury?
 
Já jsem takovou snahu ani zaznamenat nemohl, poslanecký klub nenakládá nikterak s financemi hnutí, nemá co hovořit do nákladů na volby, nic. Ano, slyšel jsem o existenci PR společností, ale do styku jsem s nimi nepřišel. To má za úkol zjistit vyšetřovací komise a já jsem přesvědčen, že to zjistí. Ve schopnosti Jiřího Štětiny věřím a vím, že je to člověk, který nesnese jakoukoliv nespravedlnost. Pro mě osobně by to celé bylo neskutečným zklamáním, nikoliv jen profesně, ale především lidsky. Tomio Okamury jsem si vždy vážil a považuji jej za přítele.
 
 
Víte, jak pod Okamurovým vedením vypadala "vaše" kasa?
 
Jak jsem již řekl. Poslanecký klub neměl možnost jakékoliv kontroly. Nějaké dotazy jsem v minulosti vznesl a nesetkal jsem se s pochopením. Vzhledem k předloženým informacím z celostátního sjezdu hnutí Úsvit předpokládám, že jak říkáte, "kasa“ je prázdná a dokonce snad v minusu. To je pro mě zcela neakceptovatelné, když vím, že jsou regiony, které nemají stále proplacené náklady za kampaň. To hospodaření hnutí nestaví do světla nějakých podvodů, ale především naprosté dezorganizace a chaosu. Což ovšem mnohé už nemůže ani překvapit.
 
 
Jakou roli v nedostatku peněz sehrál Radim Fiala, ekonom, poslanec, někdejší člen ODS?
 
K tomuto se nemohu vyjádřit. Netuším totiž jakoukoliv takovou spojitost. Radim Fiala byl revizorem hnutí, tedy osobou odpovědnou za dohled nad hospodařením, který, pokud jsem dobře slyšel, za loňský rok nepředložil zprávu o hospodaření a ve chvíli, kdy byl odvolán z pozice předsedy klubu, rezignoval i na funkci revizora, možná i ve spojení s tím, že auditor nechtěl zprávu o hospodaření schválit.
 
 
Slyšel jste o tom, že vás Tomio Okamura zkoušel jako hnutí spojit se SPO?
 
Slyšel jsem hodně teorií o budoucích propojeních hnutí. A ano, strana SPO byla údajně mezi žhavými kandidáty. V době jednání jsme o tom jako poslanci netušili, nikdo nám nic ani nenaznačil. Bohužel tyto zprávy se k nám dostávaly přímo ze strany SPO, kdy jednotliví regionální šéfové poněkud předčasně kontaktovali naše poslance s plány do budoucna. Toto poslancům velice vadilo. Nikdo v této pozici nemůže být staven do pozice o nás bez nás, zavání to něčím poněkud nečestným. Tím ani nikdo nenaznačoval, zda s tím souhlasí, či nikoliv, šlo především o formu a o to tajnůstkaření. Očekávali jsme, že jako poslanci jsme partneři a nikoliv statisté, kteří budou čekat, až se někdo nějak rozhodne.
 
Bojí se někdo z vašich kolegů nebo vy osobně nevyzpytatelnosti či chování Tomio Okamury? Přeci jen má tisíce stoupenců, kteří se v diskuzích k vašemu politickému postupu nevyjadřují právě lichotivě…
 
Uznávám, že někteří poslanci vyjádřili určité obavy právě po přečtení si, ať už cílených výhrůžek, nebo např. diskuzních fór někde na Facebooku. Osobně se nenechám zastrašit žádným hrdinou z gauče. Nic jsem neprovedl a nemám se za co stydět. Ti lidé, co s námi pracovali na přípravách voleb, kandidáti, aktivní podporovatelé hnutí jsou na naší straně – alespoň já mám takový pocit, například příznivci z jižní Moravy si odhlasovali a podepsali usnesení vyzývající Tomio Okamuru k respektování demokratických principů. Lidé, kteří s námi aktivně nepracovali, mají samozřejmě na svůj názor právo a mají právo jej publikovat kdekoliv. Na stranu druhou, jsem si jistý, že kdyby se nad věcmi chvilku zastavili, tak by pochopili, že ten příběh má opravdu dvě strany a že my máme na svůj postoj plné právo. Nebojím se to ani nikomu říct do očí. Minulou neděli se odehrálo setkání příznivců Tomio Okamury v Otrokovicích, kam nás poněkud obhrouble pozval asistent poslance Holíka, s tím, že asi nebudeme mít odvahu přijet. Přijeli jsme, viděli jsme a poznali jsme spoustu milých lidí, kteří si o nás na začátku možná mysleli, že jsme pučisté a zrádci. Na konci setkání ovšem takový názor rozhodně nepřevládal.
 
 
 
 
 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…