Senátní kandidát Šoltys (NáS): Nelíbí se mi snaha o destabilizaci naší země jen pro zvýšení profitu určitých skupin

04.10.2016 7:23

V plnění předvolebních slibů je skóre prezidenta vyrovnané, míní Jiří Šoltys (Národ sobě), který se sám snažil posbírat podpisy pro svou kandidaturu na Hrad. Pokusí se o to znovu? A s čím jde do letošních senátních voleb? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz. Zajímalo nás také, jak strana Národ sobě přistupuje k řešení migrační krize a jak hodnotí předvolební kampaň včetně role médií.

Senátní kandidát Šoltys (NáS): Nelíbí se mi snaha o destabilizaci naší země jen pro zvýšení profitu určitých skupin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

Co očekáváte od následujících voleb do Senátu Parlamentu ČR, s čím do nich jdete?

Volby by měly všeobecně v lidech vzbuzovat pozitivní náladu, přínos něčeho nového a lepšího. Mnohdy je tomu však naopak a občané jsou právem naštvaní. S naší stranou Národ sobě jdeme do voleb s programem, který nemá slibovat nesplnitelné. Náš volební program má ukazovat cesty a ne poukazovat na chyby druhých. Řídíme se základními principy zdravého rozumu. Našim cílem je dosáhnout maximální spokojenosti každého občana a politicky stabilního, ekonomicky silného státu. Chceme obnovit původní poslání státu, kterým je ochrana řádných občanů, a tím zajistit rovnovážný a dlouhodobě udržitelný stav, výhodný pro všechny.

Před dvěma lety jste neúspěšně kandidoval do Senátu v brněnském obvodu za politickou stranu Občané České republiky. Pokoušel jste se také sbírat podpisy do klání o post prezidenta v roce 2013, což se na rozdíl od vás podařilo stávajícímu prezidentu Miloši Zemanovi. Do jaké míry podle vás za více než tři roky na Hradě dostál svým předvolebním slibům? A jak byste ho jako hlavu státu hodnotil?

Co se týče předvolebních slibů, tak se dá říct, že třetinu svých slibů dodržel, třetinu porušil a třetinou se zatím vůbec nezaobíral. V podstatě se tedy dá říct, že má vyvážené skóre. Nejspíš se všichni shodneme na tom, že Miloš Zeman je velmi osobitou a nezapomenutelnou postavou na naší politické scéně. Nedá se mu však upřít zdravý selský rozum a ochrana svébytnosti českého národa.

Uvažujete o tom, že byste se o sběr podpisů pokusil znovu. Proč?

To je jako kdybych se někoho zeptal, zda uvažuje o tom, jestli zítra půjde do práce a proč.

Již název strany dosti vypovídá i o vaší ideologii. Jaký přístup ale prosazujete k řešení imigrační krize? Jak ji zastavit a zajistit bezpečný stát pro obyvatele?

Pokud vám název naší strany vypovídá o tom, že navazujeme na tradice českého národa, zviditelněné i při výstavbě Národního divadla, a znamenající to, že co si tento národ sám nevytvořil, to nemá, potom tedy chápete naši ideologii správně, tak jako většina občanů naší republiky. Imigrační krize se nás přímo dotýká, ale neměli bychom ji řešit přijímáním uprchlíků a snahou o jejich integraci. Tento problém musí být řešen tam, kde vzniká.

Rozumíte přístupu vlády k imigrační krizi? Případně, co vám nejvíce vadí?

Rád bych napsal, že přístupu vlády nerozumím, bohužel opak je pravdou a s tímto přístupem nesouhlasím. Nelíbí se mi snaha o destabilizaci naší země jen pro zvýšení profitu určitých skupin.

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Nejsem zaměřen jen na jednu oblast, blízká je mi například oblast územního rozvoje, zdravotnictví, sociální oblast, vědy, vzdělání... a právě proto jsem schopen se na mnoho věcí dívat komplexně a ne jen z jednoho úhlu pohledu.

Mimo jiné chcete prosadit zrušení letního času. A nejste sám. Zabývali se tím i například poslanci v Evropském parlamentu. Ke změně ale nedošlo. Máte pro to vysvětlení, a co chcete podniknout pro to, aby se vám to podařilo?

Současná vláda málo řeší otázky, které přispívají ke zvýšení pohody každého z nás. Letní čas byl zaveden v dobách totalitního režimu, aby stát ušetřil energii, které byl v té době nedostatek, zejména na osvětlení ve státních podnicích. Toto však, i díky technologickému pokroku, již dávno není aktuální. Letní čas nebyl dosud zrušen, protože vládám vyhovuje tlak, který tímto vyvíjí na občany. Zrušení letního času je otázkou volby správných zástupců, kteří hájí zájmy občanů a tedy i v přímé demokracii. Je potřeba zdůraznit, že zrušení letního času vede nejen ke snížení zdravotní zátěže a zachování přirozených biorytmů, ale také tato změna eliminuje dopravní, pracovní a další problémy související s posunem času.

Jak byste z pozice senátora chtěl pomoci Blansku? Má vůbec Senát tuto možnost?

Ano, Senát tuto možnost má. Palčivých problémů na Blanensku je mnoho a je zapotřebí je řešit. Například: komunikace R43, zdravotní a sociální oblast, konkrétní problematiku měst a obcí a další. Mimo jiné chci prosadit zavedení nepodmíněného příjmu, tímto způsobem získá celý okres Blansko potřebné prostředky pro růst a rozvoj svůj i svých občanů. Je třeba si uvědomit, že místo, ve kterém žijí spokojení a bohatí lidé, je také spokojené a bohaté.

Prozradíte nám, kolik bude stát vaše kampaň a kolik si zaplatíte, lidově řečeno, z vlastní kapsy?

Záleží na tom, jestli se bavíme o penězích nebo o nasazení. Ty nejlepší věci mohou být mnohdy v životě zadarmo. Stačí společně najít cestu. V názvu naší strany stojí Národ sobě – není to o mně, je to o nás, a to platí i zde.

Jak byste hodnotil roli a význam médií v předvolební kampani? Zejména menší strany upozorňují na to, že jsou znevýhodňovány. Souhlasíte?

Média mají všeobecně velký podíl na dění v naší společnosti. Mnohdy lidem ukazují zkreslené skutečnosti a tvoří tím falešnou realitu. Obzvláště ve volbách by občan měl mít pravdivé a objektivní informace o všech kandidátech. Je ostudný přístup, kdy televize zveřejňuje jen rozhovory s kandidáty těch stran, které jsou již ve vládě, stejně tak i tištěná a internetová média mnohdy jaksi „zapomenou“ na některé kandidáty. Souhlasím tedy, že neparlamentní strany jsou opravdu znevýhodňovány, a tím jsou poškozováni hlavně voliči a demokracie v tomto státě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…