Senátní kandidátka Jelínková (KDU-ČSL): Je nutné tlačit na zvyšování mezd

27.09.2016 8:22

Podle statistik jsou na Kroměřížsku třetí nejnižší mzdy v celé ČR a třetí největší počet neuspokojených žadatelů v domovech pro seniory v České republice, a to chci napravit, říká ředitelka Centra pro seniory a kandidátka do senátu Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Jak? A jaké další změny nejen v sociální oblasti prosazuje? Také s tím se svěřila v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Neopomněli jsme ale ani téma imigrační krize.

Senátní kandidátka Jelínková (KDU-ČSL): Je nutné tlačit na zvyšování mezd
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

V politice nejste úplný nováček. Co ale očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Asi jsem pořád velký idealista, ale chci dosáhnout změny k lepšímu. Chci přinášet pozitivní pohled na svět všude, kde se zrovna nacházím. Mám touhu dávat lidi dohromady, sjednocovat je, ne rozdělovat. Dívat se na lidi i na svět vždy z té lepší strany. A doufám, že to půjde i ve „velké politice“, pokud budu mít možnost tam být.

Jaká téma považujete pro nadcházející volby za klíčové a proč?

Nízké mzdy, málo pracovních příležitostí a odchod mladých lidí z regionu za zaměstnáním v jiných částech naší republiky. A jak to změnit? Je toho celá řada, ale prioritně je to o vzdělání. I když všeobecné vzdělání je nutné, každý dnes ví, že bez kvalitního technického a odborného školství se neobejdeme. Proto budu podporovat větší spolupráci a propojení odborných škol a firem. Samozřejmostí je rovněž zachování základních škol v malých obcích, aby se mladé rodiny nestěhovaly z regionu pryč. Dále musíme podporovat místní malé a střední podniky, preferovat domácí produkci. Pokud koupíme výrobek nebo potravinu od místního výrobce, zůstávají peníze v regionu. Jako senátorka bych také podporovala nižší daně pro pracující rodiče nebo zvyšování minimální mzdy. To jsou opatření, které nechávají lidem více peněz v jejich peněženkách.

Nyní vykonáváte funkci ředitelky Centra pro seniory. Jak byste chtěla seniorům pomoci coby senátorka?

Pro mnoho seniorů a nemocných lidí je nejlepší poskytnout jim nutnou péči doma. Proto budu podporovat terénní a ambulantní služby, aby mohli lidé zůstávat ve svém přirozeném prostředí, a podporovat osoby, které se o své blízké starají. Na druhou stranu máme v našem regionu třetí největší počet neuspokojených žadatelů v domovech pro seniory v České republice. Budu podporovat obce a Zlínský kraj k výstavbě moderních domovů pro seniory. Podpořím rozvoj hospicové a paliativní péče na území kraje. Podpořím také zvýšení finančních prostředků na sociální služby.

Chudoba je i v naší vyspělé zemi vážným problémem, který se tak či onak dotýká statisíců českých občanů. Mnoho dalších, zejména důchodců, matek samoživitelek i dokonce samotných dětí, se nachází jen těsně na samotné hranici chudoby. Situace se v posledních letech zhoršuje i v tom smyslu, že problém chudoby se čím dál víc dotýká takzvaných pracujících chudých. Kde jsou podle vás příčiny chudoby a jak s ní bojovat?

Těch příčin může být celá řada, ale ve svobodné společnosti, ve které žijeme, je to o nastavení toho správného systému. Sociální pomoc musí být okamžitá a dostatečná, ale pouze skutečně těm potřebným. Je nutné tlačit na zvyšování mezd, proto jako senátorka bych podporovala zvyšování minimální mzdy. Také bych podpořila státem zálohované výživné, protože mnoho maminek samoživitelek se ocitne ve složité situaci jenom kvůli tomu, že bývalý manžel nechce platit. Je také nutné pravidelně valorizovat důchody, aby vždy pokryly životní náklady. A hlavně neházet lidem a firmám klacky pod nohy, naopak jim co nejvíce pomáhat. Jedině tam, kde je dostatek pracovních míst, nebude rozšířená chudoba.

Jak byste celkově hodnotila sociální politiku státu? Kde jsou podle vás její největší nedostatky?

Na jednu stranu je třeba podporovat lidi, kteří naši pomoc skutečně potřebují, a na druhou stranu tzv. zvednout z pohodlné židle lidi, kteří by pracovat mohli, ale nechce se jim. Pro které je výhodnější nechat se od státu živit bez vlastního přičinění. A tuto nerovnováhu je nutné vybalancovat. Zbytečně mnoho peněz stát vynakládá nesprávným a pro mnohé demotivujícím způsobem. Je třeba nastavit sociální podporu tak, aby bylo pro lidi výhodné pracovat, a ne naopak.

S jakými regionálními tématy chcete oslovit voliče na Kroměřížsku?

Podle statistik máme třetí nejnižší mzdy v celé ČR. Musíme proto podporovat místní malé a střední firmy a nespoléhat se, že nás spasí příchod jednoho velkého investora. Ten může jednoho dne odejít, kdežto místní firmy zůstanou. Důležitá je také osvěta nakupujících. Pokud koupím kvalitní výrobek nebo potravinu u místního producenta, zůstávají peníze v regionu. I tím můžeme přispět ke zvyšování mezd v našem kraji. Stát se patriotem i v nakupování. Žijeme v regionu s nádhernou přírodou, bohatou historií a významnými památkami. To vše poskytuje velké příležitosti pro ekonomický rozvoj. Musíme se naučit více využít potenciálu našeho regionu, například poutního místa sv. Hostýn nebo památek zapsaných v UNESCO v Kroměříži, k přilákání turistů.

Proč by voliči měli upřednostnit právě vás?

V tomto regionu žiji a pracuji celý svůj život. Znám hlavní problémy regionu i starosti mnoha lidí v něm. Má profese je zaměřena na pomoc a podporu lidem v obtížných životních situacích. Snažím se být nejen ve své práci, ale i v soukromém životě užitečná a taková chci být i jako senátorka. Nebudu zavřená kdesi v kanceláři, ale chci aktivně pomáhat lidem, organizacím a obcím v našem regionu. Umím také věci dotahovat do konce. Taky mám dlouholeté zkušenosti z komunální politiky, která vás naučí každodenní praktické politice

Ve společnosti převažuje negativní názor na přijímání uprchlíků. Z politických stran jsou to mimo jiné ale právě lidovci a zelení, kteří jako jedni z mála neříkají radikální NE přijetí uprchlíků. Jaký názor na odmítání či přijímání imigrantů a řešení uprchlické krize zastáváte vy sama?

Nesouhlasím s vámi. KDU-ČSL po celou dobu zcela jednoznačně říká to, že je nutné zabezpečit hranice Schengenu, aby do EU nemohl proudit nekontrolovatelný dav migrantů. Také jsme vždy jednoznačně říkali, že musíme odlišovat skutečné uprchlíky a ekonomické uprchlíky, kteří dnes převažují. Jde hlavně o migranty z afrických zemí. A také zcela jednoznačně tvrdíme, a to je i můj názor, že situaci musíme řešit v místech, kde vznikají problémy.

Nemálo renomovaných analytiků tvrdí, že lidé už ztratili důvěru v politické elity, důkazem má být například úspěch Donalda Trumpa či Norberta Hofera v Rakousku při prezidentských volbách a také stále větší kritika Evropské unie. Může to tak být? A co je vlastně toho důvodem, proč považují lidé politiky, a v současné době zvláště ty evropské (Juncker, Merkelová), za neschopné, kteří si nevědí rady se zásadními problémy současného světa?

V politice je přece přirozené, že ti, kteří zrovna vládnou, dělají někdy chybná rozhodnutí a ti, jež teprve do politiky jdou nebo jsou v opozici, tato rozhodnutí kritizují. Osobně bych to nějak nedramatizovala. Lidem se prostě líbí ráznost nových nastupujících politiků. Já se také nechci stát senátorkou, abych dělala vše stejně jako bývalý senátor. Chci spoustu věcí změnit. Například v sociální oblasti.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Přeji voličům šťastnou ruku ve volbách. Chci je vyzvat, aby se sami aktivně do volby zapojili, ať nerozhoduje za ně někdo jiný a nějak jinak, než by chtěli. A hlavně! Správná volba je volit slušné politiky! Čím více bude v politice slušných lidí, tím se i politika postupně stane slušnější a pro občany vstřícnější.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…