Senátor Michálek o tom, jak to bylo s nabídkou od Babiše a tichu, co následovalo potom

12.01.2014 19:40

ROZHOVOR Prezident je podle Ústavy řazen do moci výkonné. Je nedostatkem Ústavy, že prezident není z výkonu své funkce odpovědný a že není vymezeno, jaká kritéria má zohledňovat při jmenování ministrů, řekl pro ParlamentníListy.cz senátor Libor Michálek.

Senátor Michálek o tom, jak to bylo s nabídkou od Babiše a tichu, co následovalo potom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek

Pane senátore, připomeňme si, o co se jednalo v kauze s tehdejším ministrem Drobilem, když vás odvolal ze dne na den z funkce ředitele SFŽP?

Exporadce tehdejšího ministra po mně požadoval realizaci několika zakázek a transakcí s předem určeným vítězem. Když jsem požadoval zapojení BIS, Úřad vlády to ignoroval. Pořídil jsem tedy nahrávky ze schůzek a oznámil to tehdejšímu ministru. Ten považoval pořízení nahrávek za zkrat a jejich zničením podmiňoval další spolupráci. To jsem odmítl, podal jsem trestní oznámení a do dvou dnů jsem byl odvolán.   

Co říkáte na úřadování ministra v demisi Podivínského a na nově schválený program Zelená úsporám? Myslíte, že se obejde bez korupčních afér?

Rozpočet na nový program Zelená úsporám nepředstavuje ani jednu desetinu předchozího programu. Z hlediska korupčních rizik je daleko důležitější operační program Životní prostředí, kde se "točí" násobně větší objemy peněz. Nemám komplexní přehled o krocích stávajícího ministra v demisi, nicméně nepovažuji za šťastné, že si ponechal tým poradců exministra Chalupy.  

Předseda Babiš vás údajně oslovil s nabídkou na post ministra životního prostředí. Jedna strana uvádí, že jste o tuto pozici neměl zájem, druhá, že naopak pan Babiš neměl zájem, když jste požadoval tým odborných a ne politických náměstků. Kde je pravda?

Při prvním oslovení začátkem prosince jsem uvedl, že bych tento post přijal, pokud by obsazování pozic náměstků nebylo politické a byla by šance přivést do resortu širší tým odborníků. Před Vánoci jsem potom panu Babišovi poslal seznam lidí, kteří by mohli tvořit můj tým, pokud bych byl ministrem, ale odpověď jsem již neobdržel.

Pokud byste zastával post ministra, co by bylo prvním krokem?

Operační program Životní prostředí vykazuje jedny z nejhorších statistik, ať už z hlediska uzavřených smluv o poskytnutí dotace, proplacených nebo certifikovaných finančních prostředků. Prioritou by tedy bylo maximálně urychlit tento proces při zachování dostatečné míry kontroly.  

Myslíte, že vstupem do sněmovny Andrej Babiš bude ovlivňovat veřejné zakázky v oblasti zemědělství a životního prostředí?

Nemám žádné informace, které by tomu nasvědčovaly.

Myslíte si, že jeho vstupem do sněmovny dochází ke střetu zájmů?

Zákon o střetu zájmů definuje podmínky neslučitelnosti funkcí a dle mých informací tyto podmínky pan Babiš neporušuje. Není samozřejmě vyloučeno, že při nějakém konkrétním rozhodnutí se do střetu zájmů může dostat, ale i na takové situace zákon pamatuje. Pokud pan Babiš dodrží pravidla § 8 (oznámení o osobním zájmu) předmětného zákona, neměl by vzniknout problém.

Co si myslíte o slovech prezidenta Zemana, že bude zasahovat do sestavování vlády?

Prezident je podle Ústavy řazen do moci výkonné. Je nedostatkem Ústavy, že prezident není z výkonu své funkce odpovědný a že není vymezeno, jaká kritéria má zohledňovat při jmenování. To otevírá prostor pro různé výklady a postupy. Obecně by měla platit zásada, že ten, kdo jmenuje, má mít právo posuzovat, zda daná osoba má manažerské zkušenosti a potřebnou kvalifikaci. Tato zásada ale v Ústavě promítnuta není.

Anketa

Má Zeman jmenovat do konce ledna Sobotku premiérem?

34%
hlasovalo: 5802 lidí

Pokud vy byste měl tu pravomoc jednat o budoucí vládě, je někdo ze současně navržených ministrů, koho byste rozhodně nechtěl? A z jakého důvodu?

Většinou se věnuji řešení otázek, které jsou pro mě relevantní. Tato je natolik hypotetická, že jsem o tom neuvažoval.

A naopak, komu držíte palce?

Držím palce každému, kdo bude mít snahu udělat pořádek ve svém resortu.

Jakou šanci podle Vás mají zelení v letošních volbách?

Domnívám se, že Strana zelených má šanci uspět zejména v komunálních volbách. Při volbách do EP a do Senátu bude dle mého názoru důležité, zda se jí podaří najít společné kandidáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…