Senátor Valenta: Soukromníci jdou dál, uspěli ve trojích volbách po sobě a chystají se na další!

20.10.2016 13:36

ROZHOVOR Strana soukromníků vstala z popela. Poté, co na její kandidátce uspěl v roce 2014 slovácký senátor Ivo Valenta, teď strana zaznamenala úspěch jak v krajských volbách, tak díky koaličním kandidátům de facto také v senátních volbách. „Pomalu rosteme, nikam nespěcháme,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Ivo Valenta.

Senátor Valenta: Soukromníci jdou dál, uspěli ve trojích volbách po sobě a chystají se na další!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Strana soukromníků vstupovala do letošních krajských a senátních voleb poměrně ambiciózně. Jak hodnotíte výsledky voleb? Jste zklamaný?

Nejsem a není k tomu žádný důvod. Strana soukromníků má za sebou v posledních dvou letech třetí volby a v každých jsme zaznamenali úspěch. Nejdříve jsem uspěl já v senátních volbách na Slovácku v roce 2014, společně jsme postavili stranu na nohy, připravili volební kampaň na oživení značky i částečný úspěch v krajských a senátních volbách. A jsem rád, že po letošních volbách máme krajské zastupitele ve Zlínském i Plzeňském kraji a že za mnou do Senátu přichází hned pět kolegů, kteří kandidovali s přímou podporou Strany soukromníků. A to v dnešní době pokládám za úspěch.

Někteří komentátoři přesto upozorňují na to, že úspěch Strany soukromníků je způsoben především velkými investicemi do volební kampaně. Souhlasíte s tím?

Nemyslím si, že je to jen otázka rozpočtu a finančních možností. Pochopitelně, Strana soukromníků se vrací na politickou scénu a bylo důležité investovat do toho, abychom tuto značku představili potenciálním voličům, vysvětlili programové priority a vytvořili prostor také k tomu, aby reprezentanti Soukromníků mohli zřetelně prezentovat své názory. A tomu musel odpovídat i rozpočet kampaně. V rámci celé republiky se k nám přidalo několik set kandidátů, z nichž volby ukázaly na řadu zajímavých osobností, které jsou schopny oslovit voliče. Teď jsme již v daleko lepší situaci. Značku Soukromníků již voliči alespoň částečně znají, mluví o ní také komentátoři, politologové a novináři, strana má své jasné priority. Jsou to tedy poměrně pevné základy, na kterých se dá stavět.

Na co se teď chcete v rámci své politické práce soustředit?

Krajské volby pro mne byly především jakýmsi vysvědčením mé dvouleté práce v Senátu. Jsem rád, že lidé vidí výsledky mé práce a dokázali je také „odměnit“ právě hlasováním v krajských volbách. Především na Slovácku jsme tak získali velké množství hlasů. Ve 23 obcích jsme dokonce zvítězili a ve stejném počtu obcí jsme obsadili velmi slušné druhé místo. A to je něco, co mne nabíjí přesvědčením, že je třeba pokračovat v našem společném úsilí. Teď se soustředíme na práci v krajském zastupitelstvu. Přestože nás čekají opoziční lavice, není naším cílem bořit a ničit. Chci, abychom byli konstruktivní opozicí a společně s dalšími kolegy v krajském zastupitelstvu hledali maximální podporu k tomu, jak rozhýbat náš kraj a posvítit si na dlouho neřešené problémy. Pokud stejné priority bude mít i vládnoucí koalice, nebudu mít problém ji podporovat. Zároveň věřím, že v rámci práce v zastupitelstvu nadchneme i kolegy z koalice pro naše konkrétní návrhy, kterými chceme pomoci našemu kraji.

Z vašich slov chápu, že se Soukromníci soustředí především na práci v regionu a na komunální volby, které budou v roce 2018. Ale co parlamentní volby?

Máte pravdu, soustředíme se hlavně na kvalitní práci v krajských zastupitelstvech, ale také výhledovou přípravu na komunální volby. Zároveň vedeme jednání a promýšlíme postup, který bychom měli zvolit pro parlamentní volby. V tuto chvíli je však na konkrétní rozhodnutí ještě čas a vše musíme nejdříve projednat s našimi partnery. Věřím, že Soukromníci svou politikou osloví jasné spektrum voličů, kteří na rozdíl od krajských voleb, kdy podle mého soudu zůstali spíše doma, půjdou tentokrát ve velkém k volbám, protože na ně dolehnout restriktivní, až šikanózní opatření dnešní vlády. Rádi proto společně s dalšími stranami vytvoříme pro tyto voliče srozumitelnou a důvěryhodnou alternativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…