Senátor má strach o šéfa TOP 09: Stačí ho vidět. Třeba v televizi

17.01.2013 18:50

ROZHOVOR Senátor Jan Veleba a současný prezident Agrární komory požívá na svém Chrudimsku značné úcty a respektu. ParlamentníListy.cz se ho proto dotázaly, jak on vnímá výsledky prvního kola prezidentských voleb a proč se rozhodl podpořit v druhém kole Miloše Zemana. S oběma kandidáty má Jan Veleba osobní zkušenost, o kterou se s redakcí podělil.

Senátor má strach o šéfa TOP 09: Stačí ho vidět. Třeba v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga panovala napjatá atmosféra

Co soudíte o prvním kole prezidentské volby? Očekával jste takový výsledek?

První kolo voleb dopadlo pro mne podle očekávání, pokud jde o vítězství Miloše Zemana. Co už jsem očekával méně, byl těsný rozdíl mezi prvním a druhým kandidátem, a už vůbec pro mne bylo naprostým překvapením, že druhým postupujícím je Karel Schwarzenberg. Pokud jde o Jiřího Dienstbiera, tak udělal výborný výsledek, protože je to přeci jen velmi mladý politik, takže klobouk dolů. Myslím si ale, že nezvládl koncovku. Protože když udělá dobrý výsledek a nedostane se do finále, čili nedosáhne svého cíle, je zvykem a základní slušností, že neútočí na vítěze. To se mi na něm nelíbilo a to mi na něm velmi vadilo. Jeho výroky vůči Miloši Zemanovi jsou velmi agresivní a zřejmě je to daň jeho mládí. Zřejmě nestudoval nové dějiny ČSSD, protože kdyby je studoval, tak nemůže tímto způsobem mluvit. Bez Miloše Zemana by totiž kandidovat vůbec nemohl. Neměl by za co, protože to byl Miloš Zeman, který z ČSSD udělal parlamentní, a navíc silnou stranu.

Vy osobně jste příznivcem Miloše Zemana?

Jsem naprosto otevřeným příznivcem Miloše Zemana a také ho otevřeně podporuji.

Co Vám vadí na Karlu Schwarzenbergovi? Proč jste se rozhodl nepodporovat jeho?

Karla Schwarzenberga zas až tolik neznám. Osobně s ním mám ale zkušenost takovou, že jsme zhruba rok usilovali jako vedení Agrární komory o setkání s panem ministrem. Přes veškeré snahy a přesto, že nám to bylo opakovaně přislíbeno, setkání jsme nedocílili. Pokud jde o pocit vlastenectví, tak proti Karlu Schwarzenbergovi nemám vcelku nic, ale neumím si představit, že by první dáma neuměla slovo česky, nebo že by nebydlela v Praze. Zkrátka a dobře, já chci mít prezidenta, který má hluboké české kořeny. A to Karel Schwarzenberg bohužel nemá. Navíc mám za to, že k tomu nemá ani fyzické dispozice. Myslím, že by to fyzicky nezvládl. Stačí ho vidět, například v televizi, další komentáře nejsou zapotřebí.

V České republice podporuje jen 10 procent lidí vládu, v níž je Karel Schwarzenberg prvním místopředsedou, přesto dosáhl takového výsledku. Jak vnímáte tento rozpor?

Ani já tomu absolutně nerozumím. Myslím, že to je největší úkol pro štáb Miloše Zemana, aby lidem do hlav tuto informaci dopravil. Viděl bych to jako davovou psychózu vyvolanou nejmodernějšími komunikačními prostředky. Navíc tu funguje syndrom „pražský volič“, což je masa lidí, která zejména v určitém okruhu rozhoduje. Stejně si ale myslím, že se lidi ještě před volbou proberou.

A proč jste se rozhodl podpořit Miloše Zemana?

I to je vcelku přirozené a pochopitelné. Srovnám-li působení českých vlád ve vztahu k českému zemědělství, tak za vlády Miloše Zemana, stručně řečeno, byly problémy českého zemědělství brány vážně. Žádná jiná vláda nebyla pro zemědělce tak pozitivní. Je to dané mimo jiné i tím, že za Miloše Zemana byl ministrem zemědělství člověk, který zemědělství rozuměl, což dnes vůbec není pravidlem. A předseda vlády ho v jeho realizaci podporoval. Problémy zemědělství se tak braly vážně a řešily se. Druhým úhlem pohledu, při srovnání těchto dvou kandidátů je, že Zeman je zemitý člověk, zemitý Čech, který zcela určitě bude bránit české zájmy. Navíc je na české scéně velmi málo politiků, kteří nemají problémy s majetkem a Miloš Zeman se chová celou dobu tak, jak se chová. Majetek prostě pro něj není tím hlavním. Je pro mě zkrátka důvěryhodným člověkem i na tento vysoký úřad.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…