Senátorka Dernerová hrozí: Těším se, až u soudu promluvím

13.08.2012 12:40

ROZHOVOR Senátorka a dětská neuroložka Alena Dernerová z Mostu se neostýchá nahlas označit nesrovnalosti, ať jde o předražené zdravotnické přístroje z evropských peněz, korupci, nesmyslné zdravotnické zákony v neprospěch pacientů a podobně. Na jedné straně si tak vysluhuje uznání veřejnosti, na druhé straně ataky a žalobu od těch, kterým si dovolila „píchnout do vosího hnízda“. Aktuální stav shrnula v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, jimž okomentovala i rojící se zprávy o jejím odchodu od hnutí Severočeši.

Senátorka Dernerová hrozí: Těším se, až u soudu promluvím
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Krajská zdravotní, jejíž jste úpornou kritičkou, na vás letos podala žalobu a požaduje rovněž přiznání náhrady nemajetkové újmy v penězích  - v částce 100 tisíc korun. V jakém stavu tato záležitost nyní je?

Je na mě podána civilní žaloba na ochranu dobré pověsti. Čekám, až mi bude doručena do ruky. Můj advokát se s věcí již seznamuje. Jsem ráda, že budu moci konečně u soudu sdělit to, co je dosti zajímavé pro řadu lidí a zejména pro veřejnost! Jinak já jsem ničí dobré jméno nepoškodila, a pokud něco kritizuji, pak vycházím z údajů veřejných institucí. Už to, že Ministerstvo financí chce po Krajské zdravotní vrátit 358 milionů korun, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal pokuty za nákupy přístrojů a materiálů, že Evropská komise pozastavila vyplácení financí a mnoho dalšího, svědčí o tom, že existenci dobré pověsti bude muset obhájit především sama Krajská zdravotní.

Vrátí podle vás Krajská zdravotní ony miliony?

To je dobrá otázka. Ptala jsem se, jak bude ta korekce - dotační úřad požaduje celých 358 milionů, Ministerstvo financí 178 milionů - řešena. Naše orgány nebyly připraveny, že by se mělo někdy něco vracet. De facto, jak to udělat? Ředitel auditního orgánu na Ministerstvu financí, Václav Štraser, nevěděl. Zřejmě to půjde přes Ministerstvo pro místní rozvoj, které dodává finance do operačního programu. O to méně by třeba následně ten program dostal na penězích. Není v podstatě žádná páka, jak to od nich dostat zpět, řekl mi ředitel Václav Štraser. Necháme se překvapit.

Vy osobně jste nyní v souvislosti s přidělováním dotací rovněž podala trestní oznámení. Připomeňte na koho a proč?

S kolegy Jiřím Zelenkou a Jaroslavem Doubravou z hnutí Severočeši.cz jsme podali trestní oznámení na Regionální radu regionu soudržnosti Severozápad jako právnickou osobu. Mám informaci, že policie tento případ již má a bude jej vyšetřovat. Obecně si myslím, že policie šetří dlouho, až je to zarážející. Už před několika měsíci například prošlo tiskem, že firma Hospimed, která je dodavatelem zdravotnické techniky, proprala určité množství finančních prostředků skrze dva kyperské účty a že se ty peníze pak někde vyvedly v igelitkách - to určitě policie musí vědět také, když to vědí běžní občané. A nic se nedělo a teď je firma Hospimed v přímém spojení s korupční kauzou Davida Ratha, takže nevím, zda policie bude konat, či nebude – nevím, na jakém bodě to vyšetřování je. Antimonopolní úřad podezřívá Hospimed z kartelu při zadávání veřejných zakázek a vede s ním správní řízení. Ovšem čím déle bude vše trvat, včetně prošetřování, tím více se na nic nepřijde! Uvidíme, na koho se pak budu ve finále obracet...

Na nedávné tiskové konference jste kritizovala Českou republikou vytvořený Akční plán, který má zlepšit kontrolu projektů. Proč? Vždyť díky tomu se mohlo opět rozpohybovat zabržděné proplácení projektů?

Vysvětlím. Je pravda, že v rámci toho, že se Evropská komise rozhodla uvolnit část finančních prostředků určitým programům - které, nutno říci, nebyly ještě kontrolované, to již tiskem prošlo. Ale je nezbytné dodat, že se to stalo jen proto, že Česká republika měla předložit Akční plán, který má několik bodů a tento plán jsme údajně splnili. Jenže - my jako senátoři jsme žádali dvakrát prostřednictvím předsedy Štěcha, aby nám ministerský předseda sdělil, co v onom akčním plánu vlastně je, jak vypadá. Nedostali jsme po dvakráte žádnou odpověď. Dodnes to nevím – ani jako senátorka, ani jako občan České republiky nevím, co přesně v něm je. Vím je to, co uniklo a jedna z věcí je varující – kontrolu by měli provádět stejným způsobem stejní lidé jako dříve, ovšem o etáž výš, na Ministerstvu financí. Změnilo by se pouze to, že veškerá kontrola by tak byla koncentrovaná na ministerstvu na jeho auditním orgánu, kde by se pak měly kontrolovat všechny programy. K tomu směřovala má výtka už dříve při letošním oslovení komisaře Hahna, který má na starosti eurodotace v Unii: Není správné kontrolovat projekty stejnými lidmi, kteří už v jedné fázi kontrol neprokázali tu dobrou pověst auditů. Je to situace opět těžce na hraně... Oslovila jsem proto nyní v létě znovu dopisem eurokomisaře, aby si velmi hlídal, kdo bude kontrolovat v České republice finanční toky - aby se necentralizovalo pod Ministerstvo financí. Aby kontrola byla naprosto nezávislá, prováděná nezávislými auditory, nejlépe mimo Ministerstvo financí. Pokud to bude nastavené tak, jak to je dnes, pak bude komisař Hahn zodpovědný za mechanismus kontroly v České republice! Protože z pohledu mého a mých kolegů se nezměnilo vůbec nic! Stejně tak tu chybí služební zákon. I ministr Kalousek tuším někde řekl, že služební zákon o úřednících by zde ani výhledově nebyl, kdyby na nás netlačila Evropská unie. Ale uvidíme, jaký ten služební zákon bude, protože řada dalších zákonů je velmi špatná. To jsou vše věci, které se mi tedy nelíbily a důvody, proč jsem poslala v tomto smyslu dopis na Evropskou komisi a čekám na odpověď. To je momentální stav mé komunikace s Evropskou komisí a Evropskou unií jako takovou.

Proč tohle všechno děláte? Od vašich odpůrců už se ozvaly hlasy, že díky iniciativám, které jste nyní spojila s kritikem systému ROP Leem Steinerem, také pak nemusíme už z Evropy dostat nic…

Rozhodně neděláme nic proto, abychom se zviditelnili nebo dotační program zastavili. Právě naopak – chceme, aby se k nám peníze dostaly. Protože Česká republika dlouhodobě už Evropu trochu štvala. Několik let zpátky jsme totiž vykazovali nulovou chybovost, ale chybovost nemůže být nikdy nulová. Vždycky je nějaký problém. Zpráva z účetního dvora jednoznačně říká, že se vlastně manipulovalo i s čísly zpráv, které šly do Bruselu, což je špatně. Takhle to dělají Řekové a vidíme, kde jsou. Systém je doopravdy špatně nastavený. Chybí naprosto jakákoliv kontrola. Je nutné to pro čerpání od roku 2013 razantně změnit. Zatím se v tom centrálně všichni tak nějak plácají. Je to nedobrá situace. Ale věřte tomu, že pokud chceme důslednější kontrolu, pak proto, aby peníze skončily u lidí, kteří mají smysluplný projekt. Aby byly utraceny k projektovým účelům všechny a nekončily jen u některých jedinců! Je to obecně veřejné tajemství. Klientelismus u nás funguje, jede na plné obrátky. Nevím sama, koho bych teď šla volit, kdyby byly velké volby… Ani levo, ani pravo neskýtá záruku, že se něco změní. Sice některé drobné kroky, které se teď dějí, jsou náznakem boje s korupcí, ale jsme na začátku. Abychom mohli dočerpat evropské peníze, musíme být všichni obezřetní a starat se, abychom kontrolovali každý sám za sebe i ty druhé. Ne kvůli nám, pár lidem, kteří to kritizujeme a kteří jsme pak terčem. Rovněž nemůžu souhlasit s tím, aby byli potrestáni jenom úředníci. Za úředníky vždy stojí politici a ti jsou zodpovědní. Doufám, že se opravdoví viníci najdou.

Spolu s Leo Steinerem a podnikatelkou Dagmar Voštovou, která podala trestní oznámení na Regionální radu už téměř před dvěma lety, jste rovněž v srpnu vydali společné prohlášení. Mohla byste shrnout, co je jeho obsahem?

V našem Společném prohlášení uvádíme, že je nezpochybnitelně prokázáno, že došlo k systémovému selhání implementace Regionálního operačního programu s cílem ovlivnit výběr projektů. Za to nyní musí být zodpovědní lidé potrestáni a jimi způsobené škody vymáhány. Dále musí začít práce na faktické záchraně programu. Současně je nutné přijmout opatření, které povede k eliminaci ztrát u všech příjemců dotací, kteří se vinou vedení Regionálního operačního programu Severozápad dostali do tíživé situace. Vedení Ústeckého a Karlovarského kraje by měla okamžitě jednat a nevystavit kraje riziku jejich bankrotu, který by všechny obyvatele postihl na dlouhá léta.

Před pár dny se objevily informace, že před volbami opouštíte sdružení Severočešti.cz, za které jste kandidovala do Senátu. Co je na tom pravdy?

To je úplný nesmysl, lež. Přestože jsem před časem oznámila, že v krajských volbách nebudu kandidovat, tak v souvislosti s těmito fámami vyjádřím jasně svou podporu tím, že se nechám umístit na poslední místo kandidátky. Plno lidí vůbec nepochopilo – nebo se toho z nějakého důvodu záměrně chytli, že od Severočechů neodcházím. Není pravda, že bych je snad zradila, přeběhla k jinému hnutí a podobně. Říkala jsem si, že to snad někdo trousí záměrně, aby mě nebo Severočechy poškodil. Věřím, že když se nechám zařadit na poslední místo volební kandidátky, moje podpora Severočechům.cz bude naprosto nezpochybnitelná. Zúčastním se a podpořím, avšak je zřejmé, že v zastupitelstvu díky tak nevolitelnému umístění pracovat nebudu. S lékařskou praxí a funkcí senátorky jsem vytížena dostatečně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…