Sexuolog Zvěřina, politický veterán, o uprchlících: Přišel za mnou Arab, manžel Češky, a měl problém. Pamatuji, jak jsem naštval britského velvyslance kvůli Romům

10.06.2015 15:50

ROZHOVOR „To nejsou žádní migranti, kdy by celé rodiny utíkaly před nepřítelem nebo před nějakou katastrofou,“ opřel se do uprchlíků, kteří putují do Evropy, politik a sexuolog Jaroslav Zvěřina. Poukazuje, že utečenců, kteří potřebují opravdu pomoc, je podle jeho názoru na lodích, které v posledních týdnech připluly, například do Řecka, rozhodně menšina. Řekl také, že problém nevidí v islámu jako takovém, ale právě v obrovské migraci uprchlíků do Evropy. Vyjádřil se také k euru, na které by prý v současné době rozhodně nechvátal.

Sexuolog Zvěřina, politický veterán, o uprchlících: Přišel za mnou Arab, manžel Češky, a měl problém. Pamatuji, jak jsem naštval britského velvyslance kvůli Romům
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jaroslav Zvěřina

Ať se podíváte do médií, na sociální sítě… jednou z hlavních věcí, o které se v posledních měsících mluví, je islám, Islámský stát. Funguje i iniciativa Islám v ČR nechceme. Domníváte se, že islám je pro naši zemi velkým nebezpečím?

Islám sám není asi nebezpečím. Nebezpečím je ta obrovská infiltrace islamistů, tedy těch, co vyznávají islám. Já jsem teď nedávno vzpomínal na to, kdy jsem se poprvé dostal na západ. Bylo to někdy v 80. letech, byl jsem v Kodani na nějaké konferenci a už tehdy mi bylo strašně nápadné, co tam žije arabsky oděných a arabsky mluvících lidí. Byli to, myslím, lidé, kteří odešli z pomezí Kurdistánu a Turecka; a už tehdy to bylo masové. Pak jsem se před pár lety dostal do Švédska a tehdy tam žila snad skoro většina přistěhovalců, kteří evidentně neměli žádný zájem se asimilovat. Nemyslím, že za to může jenom islám. Je to prostě kulturní invaze, o které se nedomnívám, že je šťastná, a která právě vyvolává averzi vůči islámu. Problém nevidím v náboženství samotném, ale v masové migraci.

Co si myslíte o kvótách ohledně uprchlíků? Měli bychom utečencům v každém případě pomoci?

Utečencům určitě. Ale většina těch lidí přece nejsou žádní utečenci. Oni zaplatili transportérům přes Středozemní moře údajně několik tisíc dolarů. No tak to nejsou žádní chudáci, kteří by utíkali před nebezpečím. Oni chtějí v Evropě prosperovat, zbohatnout. Člověk jim rozumí. Ale těmto typům ilegálních imigrantů bychom se měli bránit. Evropská unie to zatím neumí. My máme jednotný prostor, Schengen, a budeme rozdělovat kvóty… To je naprostý nesmysl, takto uvažovat. Politický prostor je jeden a my bychom něco měli udělat s jeho hranicemi. Jestliže v letošním roce už hranice Itálie překročilo 50 tisíc ilegálních imigrantů, tak je něco špatně. Projekt, který se jmenoval Frontex, měl v Evropské unii – a Evropská komise to svatosvatě slíbila – zařídit prohlídky na hranicích. Ale prostě nefunguje. Máme zde vojenské lodě Evropské unie, které sbírají uprchlíky, zachraňují je a transferují je k nám, místo aby je vozily na sever Afriky. Mě to přijde opravdu nesmyslné.

Takže si myslíte, že uprchlíci nejsou pouze lidé, kteří opravdu potřebují pomoc…

Oni možná jsou. Ale je jich naprostá menšina. Vždyť se podívejte na ty lodě, přeplněné dvaceti až pětadvacetiletými mladíky. To nejsou žádní migranti, kdy by celé rodiny utíkaly před nepřítelem nebo před nějakou katastrofou. To jsou lidé, kteří chtějí do Evropy, ani nechtějí zrovna do Česka, ale nejčastěji do Německa nebo Francie.

Také se objevují názory, že by v některých případech mohlo jít dokonce o vycvičené „bojovníky“. Je to možné?

No… když vidíte ty lodě plné dvacetiletých mladíků... V každém případě mi chybí analýza, kdo to celé vlastně financuje. Je absurdní věřit, že několik tisíc dolarů na transport tito lidé získají tím způsobem, že chodí po poušti a žebrají. Někdo by měl analyzovat, kdo to platí, celý ten cirkus. A tady potom vzniká taková ta paranoidita. Samozřejmě, pak se zase říká, že hledáme viníky, že jsou to konspirační teorie a podobně. Ovšem to, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou…

Odpůrci přijímání uprchlíků a kvót tvrdí, že řešením by mohlo být „udělat Evropu méně lákavou pro imigranty?“ Plošně zlikvidovat štědré sociální systémy…Bylo by to řešení? Tomio Okamura například navrhuje nulový sociální systém pro občany jiné národnosti než z Evropské unie…

Já si pamatuji, když začal před lety ten cirkus s našimi Romy, kteří jezdili do Anglie. Přišel za mnou anglický ambasador, že s tím musíme něco dělat. Já mu řekl, že s tím musí něco dělat oni, a sice změnit systém sociálních dávek. Jinak, že to nezastaví. On byl velmi rozezlen a říkal, že nám bylo dobré, když jsme v roce 1968 utíkali před Rusy, tehdy nám jejich systém pomáhal. Já si ale myslím, že jde o něco jiného. Kdyby k nám utíkali Angličané, tak já bych byl první, kdo by jim tady poskytoval podporu, stejně tak, kdyby třeba Němci utíkali před nějakými okupanty… Ale ty hochy z Arábie, Afriky… Nemyslím, že se jedná o migraci, která by byla pozitivní a která by pro nás měla nějaké rozumné východisko.

Řekl jste, že islám sám asi nebezpečný není. Co si myslíte o iniciativě Islám v ČR nechceme?

Já si myslím, že to je trošku pokus ze situace vytřískat politický kapitál. Nevím, jak to bude úspěšné, ale pouze se ukazuje bezradnost oficiální evropské politiky vůči imigraci. Znovu opakuji, nejde o islám. Já bych proti muslimům takhle radikálně nevystupoval. Jsou mezi nimi i velmi slušní lidé. Ovšem to není otázka toho, že se zde objevily tisíce imigrantů, se kterými neumíme komunikovat, a oni s námi také ne. Vždyť oni se evidentně nechtějí přizpůsobovat, to je vidět.

A s tou iniciativou tedy souhlasíte, nebo vám přijde přehnaná?

Domnívám se, že by ti lidé měli napřít síly vůči imigraci, která je neřízená a nesmyslná. To je to, co nechceme. Je úplně jedno, jestli se někdo modlí k Alláhovi, nebo nemodlí. To by nevadilo. Ale když se tento člověk není ochoten přizpůsobovat našemu hodnotovému systému, byť tady žije trvale… Takovéto imigranty snad nikdo nemůže chtít.

Domníváte se jako sexuolog, že je vůbec možné, aby opravdu fungovalo manželství typické české ženy a třeba právě muslima?

Já jsem zažil v posledních letech několikrát manželství, kde šlo o poměrně velký kulturní rozpor. Poslední člověk, co si pamatuji, byl Arab, jeho žena byla Češka. Měli spolu několik dětí. A on najednou přišel, že islám nařizuje, aby se jeho děti i manželka modlili k Alláhovi. Pokud ne, tak že má ženu zapudit, opustit. Měl z toho těžké vnitřní dilema… To je prostě realita. Někteří lidé mají pocit, že odlišné pohledy na svět mezi různými kulturami lze snadno překlenout, ale není to tak snadné. To se hodně objevuje i v literatuře. Jasný příklad byl už v té známé knížce Bez dcerky neodejdu.

Stává se ale i, že partner převezme víru toho druhého…

Těch obrácených žen, ale i mužů přibývá. Dokonce jsem četl nějakou studii, ohledně stovek muslimů, původem z Francie, kteří bojují v Islámském státě na straně fanatiků, že snad asi třetina z nich jsou právě takoví ti naverbovaní muslimové, kteří nejsou původně z arabského světa. Ale přijali víru. Údajně se už také mezi původními křesťankami, které přijaly muslimskou radikální víru svých partnerů, objevily i sebevražedné atentátnice.

Myslíte si, že je pro nás větší hrozbou právě Islámský stát, imigranti, nebo to, co se děje na Ukrajině?

Já si myslím, že právě Islámský stát a imigranti jsou podstatně větší hrozbou. Co se děje na Ukrajině, je věc, která znamená spíš lokální konflikt, který by se měl už konečně jednou urovnat. To jsem zažil před lety v Gruziii úplně stejně. Tam běhali revolucionáři, vlály americké vlaječky, evropské vlaječky a bylo těžké jim vysvětlit, že ani Amerika ani Evropa jim nepomohou, když se nějak se svým mocným ruským sousedem nedomluví. On to kdysi řekl docela dobře, myslím, Václav Klaus, že nemůžeme nutit Ukrajinu, aby šla proti Rusku, ale nemůžeme ji ani nutit, aby šla proti Západu. Ta země se musí nějakým způsobem neutralizovat. Což zatím nefunguje. Já opravdu nevím, co s tím. Ale nevidím tam žádné globální nebezpečí. Jde o místní konflikt a měli bychom ho jako takový držet.

Takže myslíte, že hospodářské sankce vůči Rusku jsou chybou?

No chybou… hlavně nefungují. Myslím, že když něco nefunguje, tak to chyba asi je. Někde jsem četl, že zatímco evropský obchod s Ruskem klesl, americký stoupl, ale co je na tom pravdy, nevím.

Prezident Zeman se vyjádřil, že podporuje euro a že bychom ho mohli stihnout mít do roku 2017. Myslíte si, že je to pro nás dobré?

Kdybychom o tom mluvili před pěti lety, řeknu, vstupme rychle do eurozóny. Ale teď je problém s Řeckem, problémem je i Portugalsko, Španělsko, Itálie na tom také není bůhvíjak… Eurozóna se hodně chvěje, tak nevím, proč bychom do ní vstupovali. Nevím, proč prezident tak spěchá. On je ekonom a  možná má nějaké lepší informace. Ovšem i poměrně osvícení a proevropsky naladění ekonomové, třeba v Německu, už říkají – pozor, eurozóna nebyla dobrým projektem a bude se s ní muset něco dělat. Takže my nevíme, co udělají, a budeme do toho vstupovat? To mi nepřijde rozumné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…