Sexuolog Zvěřina prozradil, koho chce v čele ODS. A řekl své o Babišovi

26.10.2013 10:11

ROZHOVOR Sexuolog, psychiatr, bývalý europoslanec Jaroslav Zvěřina patří nejen k uznávaným odborníkům po lékařské stránce, ale také k velmi respektovaným a uznávaným politikům. Mnozí, napříč politickým spektrem, se shodují na tom, že pokud by v politice, a ODS obzvlášť, byli právě lidé jako docent Zvěřina, situace v Česku by se ubírala zcela jiným směrem a pak by se dalo hovořit o skutečné demokracii. Co si to tom myslí sám Jaroslav Zvěřina, na to exkluzivně odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Sexuolog Zvěřina prozradil, koho chce v čele ODS. A řekl své o Babišovi
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jaroslav Zvěřina

Pane docente, jak jste vnímal předvolební debaty a „boje“, hádky, útoky napříč politickým spektrem?

Myslím, že na všech stranách a hnutích je znát vysoká úroveň nervozity. Osobně se cítím trochu zaskočen tím, jak málo skutečných politických témat se v těch útocích a hádkách probírá.

Jste členem ODS. Kam se podle Vás vaše strana posunula v posledních deseti letech?

ODS je v posledních letech hodně ve vleku svého vedení. To pak dopustilo, že se komunikace s řadovými členy omezila na minimum. Měli bychom se poučit v tom, že účast ve vládě není pro politickou stranu absolutně všechno. Doufám také, že po pádu „naší“ vlády začneme být podstatně méně tolerantní k pitomostem, které dělá stranická věrchuška.

Kdo za to může?

No tak „ryba smrdí od hlavy“, to jsme říkali už v šedesátém osmém. My „dole“ jsme zase byli přespříliš loajální a tolerantní. Takže každý má svůj dílek odpovědnosti.

Proč lidé jako vy nestojí v čele ODS, naopak tam doposud byli ti, kterým šlo především takzvaně o koryta, výhody a lobby?

Já jsem nikdy, ani v lepší věkové a psychické formě, o místo ve vedení strany neusiloval. Měl jsem za to, že do vedení volíme profesionály, připravené na politiku lépe, než jsem já kdy byl. Vždycky jsem se v této oblasti považoval za amatéra. Zklamali mne však, a to velmi, právě ti „profíci“.

Dokážete si představit, že by třeba ODS podpořila menšinovou vládu ČSSD, případně koalici ČSSD s KSČM, pokud by sociální demokraté vyhráli?

Představit si dokážu cokoliv, nikoliv však podporu ODS pro vládu, která by koketovala s našimi rudými bratry.

Jak vnímáte nový prvek, hnutí ANO Andreje Babiše. Nejde tak trochu o deja vu v podobné formě, jako byly Věci veřejné?

Oni svou rétorikou ani nic jiného než kdysi „veverky“ nepředstírají. Mají jen víc peněz, tak kupují poměrně zajímavé osobnosti. Mohla by s nimi být ve sněmovně legrace…

Nemyslíte si, že předchozí Nečasova vláda tím, jak mnohdy brutálně spolu s TOP 09 zavedla různá opatření, která nedopadla na zneužívače sociálního systému, ale hlavně na potřebné, podřezala větev právě ODS?

Ta vláda udělala pár zajímavých věcí, ale celkový umělecký dojem byl žalostný. To podstatné vlastně ani nezačala. Myslím reformu důchodového systému. Snahy redukovat sociální dávky měly také na veřejné mínění negativní vliv. Komunikace s opozicí a s veřejností byla jejich velmi slabá stránka.

Co si myslíte o krádežích, tunelování, předražených stavebních zakázkách, pofidérních stavbách jako D47 a podobně? Že tyto peníze by se právě daly využít na důchodový a sociální systém?

Že máme v tom státě dost velký nepořádek, to říkával už můj kamarád, nebožtík Lubor Voleník. Musím dát za pravdu některým politologům, kteří říkají, že pro spokojenost lidí má hlavní význam správná a přesvědčivá funkce státem řízených institucí. Někdy nejde ani tolik o kvalitu zákonů, jako o jejich správné dodržování…

Koho vy byste rád viděl v čele budoucí vlády?

Někoho vzdělaného a kultivovaného. Nejlépe absolventa slušné americké nebo britské univerzity. Takového člověka, s dobrým vztahem se zahraničními autoritami, bych uvítal i v čele ODS.

Pokud se dostanete do Parlamentu, čím se hodláte zabývat, co chcete prosazovat?

Kdyby jsou chyby…  Nicméně pokud by to dopuštění nastalo, pak bych po ty čtyři roky mohl být užitečný v některých legislativních, zdravotnických i sociálních agendách.

Jste sexuolog, ale i psychiatr. Nemyslíte si, že by některé Vaše kolegy, ať už jsou z jakékoli partaje, stálo za to uzavřít na oddělení některé z psychiatrických klinik a už je nikdy nepouštět?

Vždycky říkám, že my psychiatři se od svých pacientů lišíme jen předběžným vzděláním. U politiků je to ještě složitější, protože tam se my politici od občanů nelišíme vůbec. Lidé neradi slyší, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Nicméně je to svatá pravda. Takže přeji všem pevnou ruku u volební urny!

Koho třeba?

Jak plyne z řečeného, nedostatky politiků zpravidla nemají klinický rozměr. Spíše obecně lidský.

Máte nějaký recept na to, jak oživit ekonomiku, stabilizovat stát po stránce financí, po stránce sociální sféry a podobně?

Pokud politici opravdu budou chtít něco v těchto věcech zlepšit, pak musí přestat překážet pracovitým, inteligentním a tvořivým lidem. Někdy by měli také přestat měnit svět ke svému obrazu nekonečnými reformami. Lidé potřebují nejen změny, ale také stabilní právní a ekonomické prostředí. Právě pro tu stabilitu dělá česká politika moc málo.

Zpřísnil byste tresty za korupci a podobné činy, pokud budou prokazatelné?

Naším problémem nejsou tresty. Hlavním českým problémem je vymahatelnost práva a předvídatelnost rozhodnutí institucí, zejména pak úřadů a soudů. Trest za korupci nemusí být vůbec drastický, musí však přijít včas a musí se efektivně zabavit nakradený majetek.

Kdybyste vy dostal nabídku stát se členem vlády, přijal byste?

Takovou nabídku jsem nedostal nikdy, takže nic podobného neočekávám. Kdysi jsem byl stínovým ministrem školství a docela jsem se na ten rezort těšil. Dnes bych se na to necítil dost silný.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…