Sílí tlak dostat Rusko do úplné izolace. Umocňují se akce, které nabádají obyvatele, aby se připravili na nejhorší. Co bude dál? Promlouvá Milan Syruček

15.10.2016 20:10

ROZHOVOR Mocnosti spolu nehovoří. Rusko si stěžuje už nejen – téměř obligátně – na Spojené státy, ale jak udává významný dlouholetý novinářský nestor, bývalý zpravodaj Mladé fronty Milan Syruček, nekomunikuje už ani Francie. Američané prý jen nastolují požadavky, na kterých trvají bez ohledu na potřeby obou zemí a k tomu se přiostřuje protiruská rétorika. Podle Západu skoro za vše může Moskva. Studená válka je realitou a je snaha zahnat Rusko zcela do izolace. A zdá se, že se připravujeme na nejhorší…

Sílí tlak dostat Rusko do úplné izolace. Umocňují se akce, které nabádají obyvatele, aby se připravili na nejhorší. Co bude dál? Promlouvá Milan Syruček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Syruček

Jak vidíte budoucnost plynovodu TurkStream? Sbližování Turecka a Ruska pokračuje. Co to podle vás bude znamenat pro Ukrajinu a Evropskou unii?

Syrský prezident Asad v exkluzivním rozhovoru pro Komsomolskou pravdu z 13. října uvedl, že východisko ze syrské krize vidí ve spolupráci s Tureckem. Zřejmě totéž si myslí Vladimir Putin a proto byl ochoten zapomenout na předchozí nedorozumění a nabízí Turecku velkorysou spolupráci, jak ekonomickou, tak zejména politickou. Turecko bylo a je pro Ruskou federaci velmi citlivým místem. Jen si vzpomeňme, jak při řešení kubánské krize v roce 1962 tehdejší sovětský vůdce požadoval – jako jednu z podmínek za stažení sovětských raket z Kuby – aby USA stáhly své rakety z Turecka a Itálie, což se také stalo. Turecko je prostě takovým ruským podbřiškem bez ohledu na to, kdo vládne v Moskvě. Na druhé straně to je jistě jedním z důvodů, proč se o Turecko současně přetahuje Evropská unie, třebaže formálním důvodem je to problém běženců. Prostě Turci jsou jedním z klíčů pro dominanci v celé této oblasti a zdá se, že se snaží to plně využívat.

Situace v Sýrii se přiostřuje. Již v minulém rozhovoru jste se zmínil o tom, že přichází studená válka. Jsme k ní nyní zas o krůček blíže?

Situace se přiostřuje nejen v Sýrii. Vyjádřil se k tomu Vladimír Putin na nedávném obchodním fóru Rossia Calling. Ve svém úvodním projevu se sice věnoval čistě ekonomickým otázkám a zejména tomu, jak se Rusku daří snižovat inflaci – loni na počátku října činila 15,7 procenta, nyní je 6,4 procenta a do konce roku by měla klesnout pod šest procent. V dotazech se však brzy na ekonomiku zapomnělo a přešlo se na politická témata, především vztahy s USA. Putin si postěžoval, že se v současné době prakticky nevede žádný dialog. Američané kladou jen požadavky a trvají na tom, aby byly splněny – bez ohledu na to, že tak dialog nelze vést, zejména když se nerespektují navzájem zájmy obou zemí. Místo toho se zvyšuje protiruská rétorika. Jak řekl prezident, sice mu prý našeptávají – tu do pravého, tu do levého ucha –, ať tomu nevěnuje pozornost, pomine prezidentská kampaň a zase budeme přátelé, ale tak se politika dělat nedá. Za jiný příklad zhoršení vztahů označil incident s francouzskou diplomacií, kvůli níž zrušil svou plánovanou návštěvu Paříže, kde chtěl oficiálně otevřít ruské kulturní středisko. Problém spočíval v tom, že v Moskvě byl francouzský ministr zahraničí, aby koordinoval připravovanou rezoluci pro Radu bezpečnosti OSN, ale poté v New Yorku postupoval zcela jinak a vše svedl na Moskvu. Putin popisoval současnou situaci tak, že Rusko je obviňováno ze všech smrtelných hříchů, včetně například útoku na humanitární konvoj v Sýrii, ač skutečnosti jsou zcela jiné. A to není dobrým základem pro nějaký dialog.

Vždy se vás také ptáme, jak je to s Ukrajinou, že na ni Evropa víc a víc zapomíná? Pokračuje toto „zapomínání“ i nadále? Občas proniknou zprávy o bojích na východě republiky, ale Minské dohody nejsou pohřbené...

O Ukrajině se nyní všeobecně mlčí, protože z hlediska médií se tam nic mimořádného neděje. Naopak z oblasti ekonomiky přicházejí spíše dobré zprávy o růstu exportu, zejména zemědělské produkce, všední život pokračuje, konflikt na východě země se ani nezostřuje, ani nezlepšuje: neřeší se. Za to se více pozornosti věnuje ekonomickým problémům, například boji se smrtelnou nemocí prasat, kterou se zatím nedaří zastavit, zájmům ukrajinské železnice o nákup nových rychlostních souprav apod. Před několika dny příloha deníku Dělo TOP 100 otiskla čerstvý seznam nejúspěšnějších ukrajinských podniků z hlediska obratu, zisku, exportu apod. Pořadí se výrazně nemění, jen výsledky jsou v porovnání s rokem 2014 v tom minulém přece jen horší. Ale to vše nejsou mediální témata.

Vraťme se k Rusku a k upevňování pozic prezidenta Putina. Prý chce nyní nově reorganizovat tajné služby a vytvořit další. Nestačí FSB na své úkoly nebo podle vás „uzrála" doba na další organizace tohoto typu? Třeba právě v souvislosti s mezinárodním terorismem...

Dost dobře nechápu, jak by souvisela současná určitá reorganizace tajných služeb s upevňováním moci Vladimíra Putina. Jednak nevím, v čem ji dál upevňovat a jednak je to totéž, jako bychom o současné reorganizaci v naší policii uvažovali z toho hlediska, zda má sloužit k upevnění moci Miloše Zemana či Bohuslava Sobotky.

Prezidentské volby v Rusku budou v roce 2018 a přesto již nyní Vladimir Vladimirovič upevňuje moc. Je si tak jistý svým vítězstvím nebo není jiné alternativy? 

Do ruských prezidentských voleb je příliš daleko, než by bylo možné reálně hovořit o možných alternativách. Více než pravděpodobně asi o žádnou alternativu nepůjde. Alespoň na obzoru není žádný vážný protikandidát, třebaže nevylučuji, že se může objevit. Ale pro zcela nové jméno by to bylo již relativně pozdě a navíc: jménem koho by vystupoval? Jménem roztříštěné a nevýrazné opozice?

Hovořili jsme o studené válce. V Rusku se miliony lidí zapojily do cvičení civilní obrany. „Provětrávají“ se staré plány, bunkry a místa úkrytu obyvatelstva. Hovoří se o vymezovaných místech pro hromadné pohřbívání. Občané především z měst se nabádají, aby měli nějaké zásoby. Ostatně, toto zaznělo i v Německu a také u nás se rozběhlo informování minimálně o zásobách potravin, baterií atd. Blížíme se mílovými kroky k jaderné apokalypse, zvláště v nynější době, kdy Rusko pozastavilo dohodu o omezování jaderných zbraní?

Nemyslím, že se k ní můžeme vrátit v tom plném slova smyslu, ale je očividné, že se celkově situace zhoršuje a nijak neprospívá ani fakt, že sílí tlak dostat Rusko do úplné izolace. To jednak ještě více snižuje možnost obnovit dialog, bez něhož neexistuje reálné politické řešení. A za druhé, jak uvedl Putin na již zmíněném obchodním fóru v odpovědi na jeden z dotazů, že nikdo nemá takové auto a tolik benzinu, aby objel celé ruské hranice. Samozřejmě je to myšleno obrazně, ale tím Putin naznačil, že jsou části ruských hranic, které nejsou izolované. Jenže máte pravdu v tom, že se současně umocňují akce, které jakoby nabádaly obyvatele, aby se připravili na nejhorší. Ale jsem stále optimistou a věřím, že to „nejhorší“ nespočívá v jaderné apokalypse. Kdo podrobněji zná všechny údaje o současné jaderné síle, a ta čísla nejsou žádným státním tajemstvím, ten si současně uvědomuje, že ta síla je tu proto – a mobilizuje se na všech stranách –, aby nebyla použita. Spíše se hledají náhradní varianty. V ruských novinách jsem se dočetl, že Rusko vyvinulo nové radioelektronické dělo, které je schopno vyřadit nepřátelské objekty, aniž by je zničilo, snad jen oslepilo, ale u posádky její zásah může vyvolat až nepředstavitelný pocit strachu. Dovedl bych si představit užitečnější objevy.

Odlehčeme dosavadní těžká témata. V ČR se objevily billboardy Objevte Tatarstán. Ten je ale součástí Ruské federace. Mají jednotlivé republiky samostatnost k vlastní propagaci a lákání turistů, nebo je toto spíše výjimka?

A proč by se nemohl Tatarstán propagovat samostatně, tak jako se propaguje Zakarpatí – v rámci Ukrajiny – nebo Krkonoše v rámci České republiky? Propagovat pro turisty celou Ruskou federaci ani prakticky nejde, kdo by při jednom výletu objel šestinu světa?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…