Šírová z ČSSD: Nechceme stovky tisíc zahraničních dělníků, kteří budou tlačit platy Čechů dolů

26.09.2021 14:02 | Rozhovor

Alena Šírová působí jako předsedkyně odborů. V nadcházejících volbách je lídryní ČSSD v Pardubickém kraji a uchází se tak o poslanecké křeslo. „Celý život jsem aktivní v rámci odborů a snažím se být zaměstnancům a svým kolegům oporou. To znamená znát svoje práva a nebát se je prosazovat. Osobně tedy vidím jako klíčové téma právě zlepšení platových i pracovních podmínek pracujících,“ uvedla v rozhovoru Šírová.

Šírová z ČSSD: Nechceme stovky tisíc zahraničních dělníků, kteří budou tlačit platy Čechů dolů
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Alena Šírová (ČSSD).

Z ODS, dalších pravicových stran, ale i překvapivě z ANO v poslední době také zazněly návrhy na privatizaci České pošty, Českých drah, ale i Budvaru nebo na zavedení školného. Je toto cesta, kterou by se měla Česká republika po volbách vydat? 
 

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Za ČSSD musím říci, že všechny plány na rozprodej České republiky a zavádění školného naprosto odmítáme. ČSSD dlouhodobě brání opakovaným snahám o výprodej státního majetku. V případě České pošty ČSSD prosadila změnu rozhodnutí Topolánkovy vlády z roku 2007 privatizovat Českou poštu. A byli jsme to opět my, kdo v tomto volebním období zablokoval nápad ministra Ťoka z hnutí ANO prodat nejlukrativnější část Českých drah – výdělečné ČD Cargo. 
 
Jak představitelé koalice SPOLU, tak i premiér Babiš přitom opakovaně hovoří o tom, že chtějí do země přivézt asi 300 tisíc zahraničních dělníků z Ukrajiny a dalších zemí. Co si o tomhle jejich společném nápadu myslíte? 
 
ANO a ODS vidí cestu v dovozu stovek tisíc zahraničních dělníků z východu, tedy v pokračování politiky levné práce a vytváření konkurence našim zaměstnancům. Pracovníci z východu jsou ochotni pracovat za nižší mzdu než je nutná k důstojnému životu v Česku. ANO a ODS tím přímo útočí na střední třídu zaměstnanců, které tím chtějí držet na nízkých platech. S přílivem těchto stovek tisíc dělníků souvisí i zvyšování kriminality cizinců v lokalitách, kde nacházejí práci. ČSSD stojí zcela na druhé straně a tvrdě tlačíme na zvyšování platů a mezd. Pokud má být v Německu minimální mzda 12 euro na hodinu, bylo by fér, aby v České republice firmy lidem platily alespoň polovinu této částky. Všechny okolní státy už problém nízkých mezd řeší. My nechceme žít v zemi, která bude ostrůvkem levné práce uprostřed Evropy jen proto, že to tak někomu vyhovuje. 
 
 
Co je pro vás osobně klíčovým tématem nadcházejících voleb do poslanecké Sněmovny? 
 
Rozhodně musíme více tlačit na sociální dialog a posílení pozice zaměstnanců. Celý život jsem aktivní v rámci odborů a snažím se být zaměstnancům a svým kolegům oporou. To znamená znát svoje práva a nebát se je prosazovat. Osobně tedy vidím jako klíčové téma právě zlepšení platových i pracovních podmínek pracujících. Není to jenom o srovnání platů se západem. Zaměstnavatelé musí také komunikovat slušně a důstojně se zaměstnanci. Mají si svých zaměstnanců, kteří jim vytvářejí zisky a na kterých jsou oni závislí, považovat. Otevřená komunikace je totiž základem fungování každého kolektivu. Práva zaměstnanců jsou důležitá a nikdo je nemůže svévolně porušovat jen proto, že dává práci. Vždyť bez těch lidí by ten velký, ale ani menší byznys, nebyl. Prostě na zaměstnance už nelze nahlížet jako na otroky.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…