Škromach k sjezdu: Chovanec se lísal k Sobotkovi. Dienstbier je sebestředný. Snad Zaorálkovi zase nenarostou proválečná jestřábí křídla. A Fico...

14.03.2015 13:20

ROZHOVOR Podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škromach z ČSSD na 38. sjezdu zafungovaly dohody, proto bylo zvoleno unifikované vedení podle představ Bohuslava Sobotky. O to větší nyní ponese odpovědnost. Milan Chovanec se dle něho lísal k Sobotkovi, Dienstbier nebyl zvolen, protože je sebestředný, a čas Jeronýma Tejce ještě přijde. Škromach ocenil Roberta Fica a doufá, že Zaorálek po sjezdu opět nezaujme proválečný postoj.

Škromach k sjezdu: Chovanec se lísal k Sobotkovi. Dienstbier je sebestředný. Snad Zaorálkovi zase nenarostou proválečná jestřábí křídla. A Fico...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Obecná otázka. Co říkáte novému vedení ČSSD? K jednotlivým lidem se ještě dostaneme.

Mě ten výsledek nepřekvapil. Ta dohoda se rýsovala už od začátku. Teď bude na novém vedení, aby prokázalo, že stranu povede k úspěchu a dobrým výsledkům. Volby skončily a začíná práce.

Proč si myslíte, že bylo zvoleno přesně takové vedení, jaké si předseda Sobotka přál?

Jsou sjezdy, které jsou bojovné, jsou sjezdy, které jsou klidné. Tento sjezd patří mezi takové klidné, kdy víceméně velká část je spokojená, že je v různých funkcích, pozicích a podobně. Ti samozřejmě nemají důvod něco měnit. Ta část, která není spokojená, je v jakémsi útlumu a nevidí asi důvod, aby v tuto chvíli vedla nějaký boj.

Sledoval jste nominační projev místopředsedy Milana Chovance? V médiích i mezi některými delegáty byl hodnocen jako poměrně slabý, byl přirovnáván k jednomu neslavnému projevu Davida Vodrážky na kongresu ODS v roce 2010...

Já myslím, že bylo zbytečné, aby se Milan Chovanec lísal k Slávkovi Sobotkovi takovým způsobem, tak jak to předvedl. Určitě má na to, aby se mohl prezentoval svým osobním názorem a svým osobním přístupem. Delegáti považovali ten způsob prezentace za nešťastný a myslím si, že se to projevilo i v prvním kole volby statutárního místopředsedy.

Co jste říkal nominačnímu projevu Jeronýma Tejce a jeho výsledku?

Jeho vystoupení bylo velmi pragmatické. Ukázalo se, že Jeroným má charisma, že umí vystupovat a že umí delegáty oslovit. Většina projevu byla spíše pro členy strany. Konečný výsledek v tom smyslu, že v ČSSD fungují předběžné dohody, ukázal, že ani ten projev nemohl změnit finální hlasování. Narušení dohody by totiž ohrozilo třeba zvolení zase nějakého jiného jejich kandidáta. Projev Jeronýma byl vyvážený a z těch tří kandidátů na prvního místopředsedu nejlepší. Ale asi nemohl změnit to rozhodnutí, se kterým delegáti na sjezd jeli.

On ve svém projevu řekl myšlenku, že by předseda Sobotka neměl mít ve vedení jenom samé kývače, ale měly by tam zaznívat i oponentní hlasy. Co si o tom myslíte?

Sociální demokracie vždy stála na různorodosti názorů. Její jednota je v tom, že dokázala sjednotit tyto různé proudy a názory, které v sociální demokracii historicky vždy existovaly. Rozhodnutí delegátů sjezdu bylo ale jiné, to znamená, že byli zvoleni lidé, kteří se jednotně prezentují a vyjádřili podporu názorovému proudu předsedy. Bude otázkou, jak se bude přistupovat k jiným názorům uvnitř strany, které prostě existovat nadále budou a které se budou snažit nadále projevovat. Jednodušší je, když lidé mohou projevit své názory uvnitř užších vedoucích orgánů strany, než když je musí prezentovat přes média, aby vůbec bylo k jejich názoru přihlíženo a aby jejich hlas zazněl. Slávek Sobotka se rozhodl pro postoj, kdy vedení reprezentuje jeden proud. A společně se svými místopředsedy a místopředsedkyněmi tak převzal veškerou odpovědnost za budoucnost strany. Už se nemůže vymlouvat na názorové oponenty ve vedení.

Jeroným Tejc získal ve volbě poměrně dost hlasů. Jak odhadujete jeho budoucnost v ČSSD?

V demokracii jsou volební úspěchy i neúspěchy normální. Jeho nezvolení neznamená něco, co by mělo znamenat konec jeho politické kariéry. Naopak z Jeronýma nám vyrůstá poměrně charismatický politik, který má svou budoucnost a jsem přesvědčen, že jeho doba ještě přijde.

Proč si myslíte, že Jiří Dienstbier nebyl zvolen na prvního ani řadového místopředsedu?

Mě to moc nepřekvapuje, protože jeho hlavní podporovatel z minulých sjezdů David Rath tady nebyl a podporu Slávka Sobotky ztratil svým vystupováním v rámci zákona o státní službě. Tento výsledek se dal očekávat. Problém Jirky Dienstbiera je, že jeho schopnost týmové práce je téměř nulová a jeho koncentrace na svou osobu způsobuje tu jeho relativní nevolitelnost v rámci jakékoli organizace.

Místopředsedy byli zvoleni Lubomír Zaorálek a Michaela Marksová Tominová. V ČSSD zaznívají hlasy kritizující příliš proamerickou politiku Zaorálka, stejně tak nemá Marksová Tominová úplnou podporu pro všechny věci v oblasti genderu, naposledy nyní v oblasti rodičovské dovolené pro otce. Takže proč myslíte, že i přesto byli zvoleni? Zafungovaly ty dohody? Nebo opravdu podporují sociální demokraté pohledy Lubomíra Zaorálka v zahraniční politice ke krizi na Ukrajině?

Pokud jde o Luboše Zaorálka, tak jeho silou je velká moravskoslezská organizace. Bez jejích hlasů fakticky žádný předseda není schopen nic prosadit. Zafungovala vzájemná podpora. Navíc před sjezdem Lubomír Zaorálek výrazně zmírnil svou rétoriku. Bude otázkou, jestli mu teď po zvolení opět nenarostou jestřábí křídla a opět se nevrátí k proválečné rétorice. Já doufám, že sjezd pro něho bude poučením a že bude respektovat ten názor, který podle mě v ČSSD převládá, tedy, že věci se mají řešit mírovou cestou a že ve sporu velmocí není spravedlivých, protože každá velmoc samozřejmě bojuje o svůj zájem a pro Českou republiku je lépe si udržovat postoj, který na sjezdu velmi dobře prezentoval slovenský premiér Fico. Ficovo vystoupení patřilo k jedněm z nejlepších na sjezdu.

Pokud jde o Michaelu Marksovou, tak uvidíme. Je nově v takovém vysoké funkci a uvidíme, jak se jí zhostí a jak obstojí. Je potřeba ji dát dobu hájení prvních sto dní. Ať ukáže, co umí. Pokud jde o tu rodičovskou dovolenou, tak věci se dají řešit pozitivně. Ne tak, že se sebere rodičovská, ale tím, že se prodlouží. Myslím si, že náš systém péče o dítě je jeden z nejlepších v Evropě, možná i na světě. Je potřeba ho rozvíjet, nikoli omezovat.

Vy jste zmínil projev Roberta Fica. Jak ho hodnotíte jako politika?

Robert Fico je velký talent. Smer prosazuje autentickou sociálně demokratickou politiku. Takový Fico by se nám u nás hodil (smích). Ale možná už vyrůstá někde v podhoubí sociální demokracie.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…