Slávku, Luboši, Jirko... Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD nebude, to svoje však řekl nám

08.03.2017 21:36

ROZHOVOR „Když nemá nikdo jiný odvahu do toho jít, ať Slávek Sobotka dostane šanci.“ Jiná varianta podle bývalého místopředsedy senátu a exministra Zdeňka Škromacha pro ČSSD v tuto chvíli není. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také říká, že se předseda sociálních demokratů v poslední době odklání od idealistických tendencí a „začal směřovat k proudům realističtějším, které mají podporu veřejnosti.“ A s odkazem na slova prezidenta Miloše Zemana se zamyslel nad tím, jak to udělat, aby se zdivočelí sociální demokraté vrátili zpět z vandru domů.

Slávku, Luboši, Jirko... Zdeněk Škromach na sjezdu ČSSD nebude, to svoje však řekl nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Na sjezdu ČSSD bude Bohuslavu Sobotkovi stačit ke zvolení předsedou nadpoloviční většina, nikdo proti němu kandidovat nebude, i Jiří Zimola dává najevo, že žádnou rebelii proti němu nechystá. V jaké vnitrostranické atmosféře se sjezd sejde a do jaké míry hrozí, že přijde pro Sobotku nepříjemné překvapení?

Nějaké překvapení ve formě nezvolení a podobně se na sjezdu neodehraje. Není žádný vyzyvatel na funkci předsedy. A v době, kdy strana nemá právě nejlepší preference a volby jsou za půl roku, jsem přesvědčen o tom, že i ti, kteří by pomýšleli dát najevo nespokojenost, si to nechají na pozdější dobu. Myslím si, že předseda bude zvolený celkem jednoznačně. Bylo by hazardem hrát na to, že na poslední chvíli vytáhneme nového kandidáta nebo předsedu. To by nebylo zodpovědné a ČSSD by to nepomohlo. Hlavní souboj se odehraje o další pozice, v případě prvního místopředsedy souboj mezi Milanem Chovancem a Jeronýmem Tejcem. Ale oba dva nakonec budou ve vedení strany ať už na pozici prvního, nebo řadového místopředsedy.

Někteří ovšem ukazují přímo na předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, že on je důvodem, proč se straně nedaří. Vlivný právník, považovaný za významného zákulisního hybatele sociální demokracie, Miroslav Jansta ve středečních Lidových novinách uvádí, že jakákoli diskuse je v ČSSD naprosto umrtvená, že díky Sobotkovi ČSSD umírá. Říká, že podobně se snažil stranu paralyzovat i Špidla, ale nešlo mu to, jenže teď se Sobotkovi v podstatě daří zabetonovat jakoukoli diskusi. Do jaké míry je to pravda?

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

Nechci polemizovat s jinými názory, nakonec nevidím do všech organizací. Jsem přesvědčený o tom, že kdo chce, svůj názor si vyjádřit může. Nakonec i já sám, snad v roce 2005, jsem kandidoval proti Standovi Grossovi na funkci předsedy a mám s tím zkušenosti. Pokud někdo má představu, že by měla nastat změna, nestačí říci, že se mu předseda nelíbí, ale také: jdu do toho, mám lepší program. A to jsem z řad případných oponentů nezaznamenal. Že jsou rozdílné názory na to, jak by měla strana fungovat, na co se orientovat, to je samozřejmě jedna věc, druhá věc je, jaká je vůle se za ty názory postavit. Naopak v minulosti bylo přínosem pro ČSSD, když byly různé názory prezentovány.
Můžeme připomenout období, kdy se říkalo „svatá trojice“ Miloš Zeman, Standa Gross, Petra Buzková. Lidé, kteří měli různé názory, ale nakonec našli společné řešení. A i díky tomu oslovovali širokou veřejnost. Lidé, kteří by nevolili Miloše Zemana, volili třeba Petru Buzkovou a Standu Grosse a obráceně. Zažili jsme různé varianty a také tato doba je neopakovatelná, i když může navozovat porovnávání. Ale pokud má někdo názor, že funkci má vykonávat někdo jiný, je celkem čestné a normální, že volbu vyhlásí dopředu a bude se nějakým způsobem prezentovat. A to jsem nezaznamenal.
Výsledkem sjezdu by mělo být, řekněme, sjednocení a navození prostoru pro všechny názorové proudy a lidi, kteří pro tu stranu chtějí něco udělat, protože výsledkem musí být úspěch sociální demokracie. Zdaleka nepřevažuje názor, že je v tuto chvíli potřeba řešit vnitrostranické věci, na to bude dost času po volbách, ať už dopadnou jakkoli. 

Protikandidát sice není, ale nápadů na obsazení pozice předsedy už padlo dost. Jen z těch aktuálních… Jak Jansta, tak šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl řekli, že kandidátem na předsedu ČSSD by měl být Zaorálek. „Jde o klasického levicového intelektuála, který umí rozproudit diskusi,“ vyzval Jansta k jeho posílení ve straně. Těžko říci, co by na to říkal pan ministr Lubomír Zaorálek, jeho reakci nemáme, ale odkud se tyto úvahy berou? A jak by se vám líbila tato varianta?

Já už jsem si tyhle věci zažil. Teď nastupuje mladší generace. Pokud jde o Luboše Zaorálka, dovolím si ho řadit k politicky starší generaci. Generace, která teď přebírá otěže, jsou lidé, kteří pracovali ve funkcích poradců, asistentů, prošli veřejnými funkcemi. Do budoucna bych očekával, že vzejde někdo právě z této skupiny. Máme spoustu starostů, primátory… I toto bude líheň talentů. Myslím si, že já i Luboš Zaorálek budeme ti, kteří těmto lidem můžeme radit, a buď na naše rady dají a vyhnou se zklamání, kterými jsme si prošli, nebo si jimi projdou stejně jako my. Nemyslím si, že by v tuto chvíli bylo něco podobného reálné. Já v této chvíli určitě o žádné kandidatuře ať už do vedení strany, natož na předsedu strany neuvažuji.

Zdá se mi, že tak velmi vstřícně a možná shovívavě hovoříte o panu předsedovi. Možná i podobně se na věc dívá spousta dalších sociálních demokratů. Na druhou stranu Sobotka se s vašimi stranickými kolegy příliš nemazlí, když podle jeho názoru ministr nepracoval tak, jak by si představoval, prostě ho vyměnil. Rychle, nekompromisně, a ne jen jednoho…

Je to odpovědnost premiéra a také strategie. Samozřejmě je to také o odpovědnosti za volební výsledek a volební kampaně. Nevidím do všech detailů rozhodování, nemusím na to mít stejný názor. Například když Miloš Zeman prohlásil, že jsou poplatky ve zdravotnictví to pravé a ořechové… Jiná pozice je, když jste v exekutivní funkci premiéra nebo ministra, musíte mnohdy dělat rozhodnutí, která nepotěší, ale musíte je dělat třeba proto, že si myslíte, že to straně pomůže.
To není otázka vstřícnosti nebo nevstřícnosti, ale jak získat zpět voliče, které ČSSD ztratila. Alespoň na poslední chvíle jsem zaregistroval některé změny v postoji k programu, snahy prezentovat program, který pro ČSSD byl vždycky klíčový. Otázkou je, jak se to bude vyvíjet. Samozřejmě by to mělo být klíčové i pro kandidáty na sjezdu, aby nehovořili o sobě, ale o tom, jak sami chtějí přispět k budoucímu úspěchu, a na základě toho si delegáti mohli vytvořit představu, podpořit priority, se kterými se ztotožňují. Na druhé straně pro mě osobně by byl úspěch, pokud by se ve vedení strany objevili reprezentanti různorodých názorů, protože sociální demokracie musí oslovovat daleko širší voličskou veřejnost. Je potřeba stáhnout voliče sociální demokracie, kteří bohužel v posledních volbách třeba volili Babiše, nebo voliče, kteří přirozeně podporují například prezidenta Zemana, a tady je velký prostor, aby ČSSD našla k těmto lidem cestu, aby se, jak kdysi prohlásil Miloš Zeman o voličích Sládka, zdivočelí sociální demokraté vrátili z vandru domů. Je potřeba najít způsob, jak dostat z vandru domů spoustu voličů, která nás v minulých letech opustila.

Jestli správně rozumím, vy si myslíte, že je dostanete „z vandru domů“ v čele s předsedou Sobotkou…

Nezaregistroval jsem, že by byla jiná varianta. Když nemá nikdo jiný odvahu do toho jít, ať Slávek Sobotka dostane šanci. Ale když ji má dostat, pak by ho v zásadě měli podpořit i ti delegáti, kteří si myslí, že se mu pomstí třeba tím, že ho nebudou volit. Tak do toho měli jít sami nebo měli najít jiného kandidáta. V době, kdy je jeden kandidát pár měsíců před volbami, pak by měla být potlačena osobní animozita. Pro mě je značka ČSSD natolik důležitá, že si člověk musí říct, že osobní spory nemají v této chvíli význam. Byť chápu, že za ty roky mohou být někteří představitelé strany pro někoho problém. Ale bude na to čas po podzimních volbách. Asi si bude muset ČSSD některé věci vyřešit, hledat další cesty rozvoje, aby se vrátila na výsluní, tak jako jsme na to byli zvyklí v dobách dřívějších. 

Jaké jsou reálné vztahy mezi Sobotkou a regiony? Zdá se, že většina mlčí a nenadává. Ale jsou jasné příklady nevole, například v souvislosti s rozesíláním dotazníku o dopadech EET, výzvy k odstoupení Sobotky z jižních Čech, kde nedostal nominaci, kritika hejtmanů na způsob komunikace po stránce plánu progresivního zdanění, což má být vlajková loď do voleb. Jsou to tedy jen náznaky a tyto problémy nejsou tak podstatné?

Je potřeba se nějak poučit i z podzimních voleb do krajů a do senátu. Mnozí mohou být naštvaní a mohl bych být i já osobně. Volby nám nevyšly, mnozí přišli o své pozice, funkce. Je potřeba se poučit, proč to tak dopadlo, proč nás lidé nevolili, proč nešli k volbám nebo proč volili někoho jiného. Přesně to by mělo být předmětem okresních a krajských konferencí. A to vše souvisí s hlavními tématy voleb. Je potřeba si říci, zda to budou daně, nebo spíš otázky bezpečí, lidé chtějí mít dobrou práci. Myslím si, že předseda se angažuje v tom, aby mzdy šly výrazněji nahoru v době, kdy roste ekonomika, a aby měli lidé dostupné bydlení. Řešit teď věcné otázky, ne personální, protože se to vždy zvrhne do osobních sporů. Myslím si, že i v minulosti jsem tak vystupoval, že mi šlo o to, aby úspěšná byla sociální demokracie, a personální věci jsem se snažil odsouvat bokem. V této chvíli mám trošku i výhodu, že se mohu na věci podívat s určitým odstupem. Jsem členem ČSSD, nemám ale žádnou funkci, nejedu na sjezd a ani nejsem delegát, takže si mohu dovolit hodnotit situaci s trochu větším odstupem a z větší dálky než přímo ti, kteří souboje zažívají. Sjezd se odehrává v době, kdy se schvalují kandidátky do Poslanecké sněmovny, a každý si také spočítá, že těch volitelných míst a budoucích poslanců bude výrazně méně, než čítá současný poslanecký klub, takže nervozita je pochopitelná a odráží se i do okolí těch, kteří chtějí být v popředí kandidátek pro volby do Poslanecké sněmovny.

Navíc se blíží rozhodnutí pana prezidenta o tom, zda bude znovu kandidovat, nebo ne. Do jaké míry běžní členové chtějí prezidenta podpořit a co jim brání v tom, aby to případně udělali? Jaká je nálada obecně v sociální demokracii po stránce podpory Zemana jako oficiálního kandidáta?

Těžko říct. Nevidím každému do hlavy, názory jsou různé a různé byly i v minulosti. Někteří neměli Miloše Zemana příliš v lásce už jako předsedu strany. A ta náklonnost v uvozovkách se nezměnila. Na druhou stranu je spousta lidí i uvnitř strany i ve voličské struktuře ČSSD, kteří ho podporují, a je otázkou výsledku podzimních voleb, jak se sociální demokracie postaví k otázce nominace Miloše Zemana na prezidenta. Jsem přesvědčený o tom, že potvrdí, že kandidovat bude, neumím si představit, že by to bylo jinak. Volby do Poslanecké sněmovny mohou ovlivnit, jak se která strana postaví ke kterému kandidátovi na prezidenta. Nemyslím si, že by tohle měl sjezd schvalovat nebo neschvalovat, a měli by se k tomu vyjadřovat členové v plebiscitu.

Takže se tato otázka, zda podpořit Zemana, nebo ne, ani na sjezdu podle vás řešit nebude?

Nemyslím si to. Pokud jsem zaregistroval, ani to nebylo téma předsjezdových debat. Dovedu si představit, že někteří vystoupí ať už s názorem pro nebo proti Miloši Zemanovi. Ale rozhodnutí by mělo být takové, aby rozhodla členská základna přímým hlasováním, což je pozitivní prvek, a když ho používáme v jiných případech, tady ho vidím jako zásadní.

Vypadá to, že se část ČSSD přibližuje k tomu, čemu se říká liberální levicová linka, častokrát i zelená, možná snad i proimigrační či proněmecká. A pak, řekněme, další část sociálních demokratů přichází s někdy zcela opačnými názory. Kde se v tomto rozdělení podle vás nachází premiér Bohuslav Sobotka a lze takto pojmenovávat jisté názorové proudy v ČSSD?

Určitě, to, co zmiňujete, je jeden z proudů, který v minulosti prezentoval hlavně Jirka Dienstbier a lidé kolem něj, a pak jsou realističtější pohledy lidí a k těmto názorům se hlasím i já a které vyhrávaly ČSSD volby. Ať nechodíme daleko, Robert Fico je příkladem sociálnědemokratického politika, který umí tyto cíle zvládat a výsledek se dostaví. V poslední době právě Slávek Sobotka se od těchto tendencí trochu odklání a začal směřovat k proudům realističtějším, které mají podporu veřejnosti. Že existuje idealistický proud v ČSSD, nevidím od věci, ale je to spíš menšinová než většinová záležitost v ČSSD.
To základní, co by mělo být řečeno i na sjezdu z hlediska voleb, je, aby si sociální demokracie řešila otázky, na které lidé chtějí odpovědět. Krize je v celé Evropě, zbytek světa neposuzuji, ale problém je, že lídři sociální demokracie neumějí odpovědět na aktuální otázky z politiky a světa a bohužel i to je jeden z důvodů, proč posilují extrémy, proč má ve Francii dnes paní Le Penová takové preference. Těžko můžeme s ideály a pohledy na svět, které byly typické pro šedesátá nebo sedmdesátá léta minulého století, uspět v dnešním novém tisíciletí a nových obdobích, kdy je potřeba najít nové odpovědi, tak aby si lidé řekli: sociální demokracie je naše a hájí naše zájmy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…