Šlégr: Kdy jsem musel slevit? Když jsem jednal se školstvím a s Kalouskem

08.07.2012 20:00

NA HRANĚ S XAVEREM Bývalý hokejista a dnes poslanec za NS–LEV21 Jiří Šlégr komentuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz způsob, jakým byl odvolán ministr Jiří Pospíšil a dotýká se i osudu svého bývalého kolegy Davida Ratha. Hlavním tématem je však pro něj sport a jeho nedůstojné postavení, co se financování týče. Jiří Šlégr chce za lepší postavení sportu podobně jako kdysi na ledě tvrdě bojovat.

Šlégr: Kdy jsem musel slevit? Když jsem jednal se školstvím a s Kalouskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Šlégr

Rozhovor s Jiřím Šlégrem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Do jaké míry vás překvapilo rychlé odvolání Jiřího Pospíšila? Co za tím čtete?
Přiznám se, že ta rychlost mne trochu překvapila. Na druhé straně si myslím, že pan Pospíšil měl už delší dobu problémy a řízení ministerstva úplně nezvládal. Nevím, jaké důvody měl pan premiér Nečas k jeho odvolání, nicméně zastávám názor, že tak měl učinit už mnohem dříve. To, co jsme mohli například sledovat na pražském vrchním státním zastupitelství v Praze v poslední době, mám na mysli tu válku státních zástupců, to není úplně normální.

Jak často se vy sám setkáváte s názory občanů ve smyslu „všichni politici lžou a kradou“?
Vzhledem k tomu, že patřím mezi lidi, kteří nemají až zas tak velký problém ani strach vyrazit mezi lidi, slýchám to docela často. Dokonce bych řekl, že tento pocit je v lidech dnes už nějak usazený a bude velice těžké je přesvědčit o opaku. Já politiku opravdu nedělám proto, že bych měl potřebu něco ukradnout. Nevím, jestli někdo z politiků bere tuto službu veřejnosti s tím, že se obohatí, ale věřím, že dřív nebo později by na to přišla policie.

Myslíte si, že se dá obnovit důvěra občanů k českým politikům?
To nevím, ale budu se o to snažit. Rozhodně to ale nebude lehká práce. Do politiky by měli podle mého názoru přijít noví lidé, kteří budou schopni občany přesvědčit o svém dobrém úmyslu. Nemyslím teď nové Věci veřejné, myslím lidi, kteří na jedné straně budou brát politiku jako službu občanům, a na druhé straně nebudou nikým manipulovaní, nebudou řízeni obálkovými metodami a tak dále. To všechno chce ale čas. Myslím, že mezi národními socialisty bych našel spoustu takových lidí, kteří by byli v tom dobrém slova smyslu schopni reprezentovat to, co jsem nyní popsal.

Jak hodnotíte současné volební preference NS-LEV 21? Čekal jste víc?
Nečekal jsem víc, ale myslím, že jdeme tím správným směrem. Vezměte si, že jsme za méně než půl roku dokázali v průzkumech veřejného mínění vzrůst o více než tři procenta. Osobně to beru jako docela slušný úspěch. Samozřejmě nepřestáváme pracovat a věřím, že preference porostou dále. Naším cílem je, abychom jako národní socialisté navázali na bohatou tradici této strany z dob první republiky, kdy tato strana byla významnou součástí politického systému naší země.

Jaký výsledek podzimních voleb by pro vás byla výhra, popř. prohra?
To není podstatná otázka. My nebereme podzimní volby jako zásadní věc naší další budoucnosti, ale bude to pro národní socialisty první zkouška na politické scéně. Rádi bychom vše směřovali především k volbám do Poslanecké sněmovny, které se budou konat nejpozději za dva roky. Na druhé straně čekáme, že se nám alespoň v některých krajích podaří zaznamenat úspěch, tedy proniknout do zastupitelstva kraje. Osobně kandiduji do Senátu na Litoměřicku a Slánsku. Pro mě osobně to tedy bude motivace, protože bych považoval za náš úspěch mít jako národní socialisté své zastoupení i v Senátu.

Jak moc vás překvapila kauza Davida Ratha? Co si o té situaci myslíte?
Nebylo to nic příjemného dívat se na svého bývalého kolegu, jak ho do Poslanecké sněmovny vedou jako nějakého vraha s policejní eskortou. Davida Ratha je mi lidsky líto. A myslím, že by lhal každý, kdo ho alespoň trochu znal, že ho to nepřekvapilo. Především pro rodinu Davida Ratha je to teď těžká doba. Já ale na druhé straně věřím, že pokud došlo na Davida Ratha, dojde i na další politiky. Stále v jeho případě přemýšlím o tom, jak to ve skutečnosti bylo. V řadě věcí mi to celé přijde podivné.  

Napadá vás někdy přemýšlet, zda máte odposlouchávaný mobil?
To napadá asi každého politika… Ale v mém případě si mě může odposlouchávat, kdo chce, nemám co skrývat. Je ale potřeba říci, že odposlechy by měly mít svá jasná pravidla. Není možné kohokoliv odposlouchávat jenom proto, že se vám nelíbí, nebo že má veřejnou funkci. Už jenom fakt, že se o tom takto bavíme, je celkem zvláštní. Bereme dnes odposlechy jako jakousi normální součást života, ale ve skutečnosti je to velmi významný zásah do svobod jednotlivce a do jeho osobního života.  

Kdy jste naposled musel v politice slevit ze zásad a uvažování sportovce?
Naposledy asi v době, kdy jsem se snažil aktivně vyjednávat s představiteli ministerstva školství a ministrem financí Kalouskem, paradoxně tehdy šlo o navýšení peněz pro český sport v rámci zákona o loteriích a hazardních hrách. Nechci říci, že jsem šel do předem prohrané bitvy, protože jsem věřil, že ministr financí Kalousek dodrží slib, který předsedům sportovních organizací dal při debatě o tomto připravovaném zákonu. Proto jsem ho několikrát na plénu Poslanecké sněmovny vyzval o pomoc českému sportu. Bohužel neúspěšně. Nakonec české sportovce zradili ti, od kterých bych to nejméně čekal, totiž mí bývalí kolegové z ČSSD. Jestli jsem tady upustil od zásady, že si nemohu připustit prohru, tak nyní budu dál atakovat a apelovat jak na ministra školství a na ministra financí, tak i na kolegy napříč politickým spektrem. To, co se nyní v českém sportu děje ohledně financí, není důstojný přístup k našim sportovcům a neukazuje to nijak lepší budoucnost našich dětí v oblasti sportu.

Má politika něco společného s vrcholovým sportem?
Určitě, i přesto, že to tak nevypadá, je to dřina a vyžaduje neustálou pozornost a zodpovědný přístup k práci, ve které je potřeba sbírat zkušenosti. A v tom je to asi podobné. A také myslím, že mám určitě výhodu, když mám po svém boku zkušeného politika, jakým je Jiří Paroubek.

Co soudíte o vyjádření předsedy ČSTV ve smyslu „budeme podávat trestní oznámení na Aleše Hušáka“ kvůli případu Sazka?
Ty věci, které se děly v Sazce, je potřeba určitě prošetřit a vyvodit z nich patřičné důsledky. Není žádným tajemstvím, že český sport kvůli Sazka aréně přišel o miliardu korun ročně. Prostě je potřeba vědět, co se tam dělo a za jakých okolností český sport „ostrouhal“. A z oněch chyb je potřeba se poučit do budoucna.

Kdo je podle vás zodpovědný za nedostatek peněz ve sportu?
To je složitá otázka a mohli bychom o tom debatovat dlouhé hodiny. Tak jen ve stručnosti. Jednak to souvisí právě se Sazkou, a za druhé je to také nastavením politiky našeho státu, kde sport nemá prioritu. Přitom je dokázané, že investice jedné koruny do sportu ušetří čtyři koruny ve zdravotnictví. O tom se moc neví, ale určitě je to jedna z cest prevence a dlouhodobě by to ušetřilo. Akorát se to málokomu hodí do krámu. Je proto potřeba v krátké době přesvědčit stát o tom, že sport a jeho podpora je stejně důležitá, jako například podpora kultury. Už především proto, že se jedná o záležitost upevnění našeho zdraví, prevenci kriminality a využití volného času našich dětí. 

Překvapilo vás nové angažmá Jaromíra Jágra v Dallasu?
Možná mě trochu překvapilo, že si Jarda vybral právě Dallas, ale on ví nejlépe, co dělá. Jarda měl vždy velké cíle a přesvědčení, a myslím, že pokud dostane prostor, tak může být velice platným hráčem a dotáhnout Dallas po čtyřech letech do play-off. Sám však myslím, jak ho znám, tak se všichni budeme moci v brzké době těšit, že ho uvidíme hrát i na českém extraligovém ledě. Myslím, že pár sezon před sebou ještě má. Hlavně ale, ať mu přeje zdraví.

Co byste mu teď radil?
Jemu není třeba radit. Je to dospělý chlap s obrovskými zkušenostmi a umí si poradit sám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…