Slovenský exministr obrany se kvůli kvótám pustil do Bruselu. Velmi tvrdě

12.05.2016 18:26

ROZHOVOR „Myslím, že na Slovensku musíme být připraveni hermeticky uzavřít hranice,“ uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Lubomír Galko, slovenský exministr obrany a místopředseda Svobody a Solidarity (SaS). Vysvětluje též, že jeho strana nechce vystoupení Slovenska z EU. „Jsme eurorealistická strana a chceme, aby EU byla reformovaná a v některých oblastech výrazně. Například v ochraně společných hranic a v zahraniční politice.“ Ke kontroverzním kotlebovcům říká: „Diskutovat v médiích je s nimi potřeba, protože izolace LSNS očividně selhala, když už jsou i v národním parlamentu. Ale znamená to vést opravdu fundovanou diskusi, protože jen tak demaskujete jejich řešení, která by vedla k mezinárodní izolaci, ekonomickému úpadku a následně kolapsu Slovenska,“ dodal.

Slovenský exministr obrany se kvůli kvótám pustil do Bruselu. Velmi tvrdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Jsou slovenské bezpečnostní složky dostatečně připravené na to, kdyby se Slovensko stalo tranzitní zemí pro migranty? Případně jaká opatření by se měla učinit?

V zásadě jsou, pokud by se tak dělo v únosné míře. Všechno závisí od intenzity a množství migrantů. Pokud by jich přišlo hodně, je pravděpodobné, že bychom museli požádat o pomoc spojence. Myslím, že na Slovensku musíme být připraveni hermeticky uzavřít hranice.

Může se podle vás stát, že se Slovensko, ale i Česko se touto tranzitní zemí stane, zvláště v případě, že si Rakousko bude hlídat hranice?

Ano, je možné, že v takovém případě by se migrantské trasy změnily tak, že by mohly směřovat přes Slovensko i Česko.

Je adekvátní používat na hranicích v krajním případě střelbu? Narážím na případ, který se před pár dny stal na slovensko-maďarské hranici...

Ano, ale musí to být krajní prostředek a všechny ostatní už musejí být vyčerpané. Případ, který se stal na slovensko-maďarské hranici, je sporný. Osobně nejsem zastáncem toho, aby celníci ihned stříleli po autě, které nechce zastavit. Jsou i jiné technické prostředky, pomocí kterých je možné zkusit vozidlo zastavit, a nemusí to být hned střelba. Daný případ je třeba prošetřit.

Podle některých analytiků se letos v létě může opakovat loňský rok s migrační vlnou o stejném rozsahu. Co si myslíte vy?

Předpovídat je těžké. Myslím si, že toto léto bude migrační vlna nižší. Přece jenom se některá opatření, která jsme my v SaS dlouhodobě navrhovali (lepší střežení vnějších hranic Schengenu, vracení migrantů zpátky do Turecka a podobně), už realizují a tento fakt spolu s větším množstvím informací pro potenciální nové migranty o těchto opatřeních by mohl jejich rozhodnutí vydat se na cestu mírně zkorigovat.

Je tu dohoda s Tureckem, která, zdá se, že zatím funguje. Jak ji vidíte?

Měla být uzavřena už dávno. Teď je jen třeba důsledně trvat na její dodržování.

Evropská komise se snaží stále protlačit povinné kvóty, které země V4 odmítají. Jak tohle podle vás dopadne?

Povinné kvóty jsou nepřijatelné a nefungují. Jsem přesvědčený, že země V4 je budou odmítat i nadále. Uvidíme, jak dopadnou takzvané pokuty za nepřijaté migranty v tomto případě, které chce Brusel prosadit, a tím „potrestat“ rebelující země. Velmi nešťastný a špatný nápad.

Nepřispívají tyto necitlivé kroky k vytváření nedůvěry k EU u obyvatel těchto zemí? A jaký je postoj vás a vaší strany k EU?

Nepochybně přispívají. Co je nejhorší, nahrávají radikálním a extrémním názorům. My povinné kvóty samozřejmě odmítáme. Na tomto místě chci zdůraznit, že SaS není euroskeptická strana a není proti EU, taktéž není pro vystoupení Slovenska z EU. Jsme eurorealistická strana a chceme, aby EU byla reformovaná. Takovéto a podobné návrhy nás jen utvrzují v  tom, že EU je třeba reformovat a v některých oblastech výrazně. Například v ochraně společných hranic a v zahraniční politice. 

Do slovenského parlamentu se dostalo i kontroverzní uskupení pana Kotleby. Prezident Kiska ho označil za fašistu, někteří politici se ho snaží ignorovat. Vy jste ale zastáncem jiného přístupu. Jestli to chápu dobře, tak s nimi diskutovat a porazit je svými argumenty. Je to tak?

Ano, je to tak. Diskutovat v médiích je s nimi potřeba, protože izolace LSNS očividně selhala, když už jsou i v národním parlamentu. Ale diskutovat znamená vést opravdu fundovanou diskusi, protože jen tak demaskujete jejich řešení, která by vedla k mezinárodní izolaci, ekonomickému úpadku a následně kolapsu Slovenska. Raději bych však diskutoval s představiteli vládní koalice.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…