Slovenský premiér: Prohlášení Schwarzenberga je pro nás nepřijatelné

24.01.2013 17:02

ROZHOVOR Benešovy dekrety jsou pro slovenskou vládu nezrušitelné a neměnitelné. Kdo by je chtěl zrušit, mohl by rovnou změnit výsledky druhé světové války. Tamní premiér a předseda strany SMER Robert Fico proto v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že ho vyjádření Karla Schwarzenberga rozrušily a nemůže je akceptovat. Závěr přímých prezidentských voleb v Česku bude podle něj ale velmi vzrušující.

Slovenský premiér: Prohlášení Schwarzenberga je pro nás nepřijatelné
Foto: Gazprom.com
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Pane premiére, myslíte si, že se do druhého kola prezidentských voleb v Česku dostali zasloužení kandidáti? Prostě, že Češi volili rozumně?

Jde o suverénní výběr voličů v České republice, kteří mají poprvé možnost volit prezidenta v přímé volbě. V každém případě jde o absolutně rovnocenné kandidáty a to zabezpečuje, že závěr prezidentské kampaně bude v Česku velmi vzrušující.

Myslíte si, že se dá nyní Česko na mnohem přímější cestu, co se týče působení v Evropské unii?

Každá země má svůj pohled na Evropskou unii. Nakonec to potvrzuje dnes i Velká Británie a návrh, aby se tam v roce 2017 konalo referendum o tom, zda má anebo nemá Británie zůstat v Evropské unii. Pokud jde o Česko, vždy jsem ji vnímal jako evropsky orientovanou zemi a jak znám oba kandidáty, ať už je to Miloš Zeman nebo pan Schwarzenberg, v obou případech jde o záruku proevropské orientace hlavy České republiky.

Většina sudetských Němců volá po zrušení Benešových dekretů, což by podle nich znamenalo ještě daleko vstřícnější postoj Česka k Evropské unii. Co vy na to?

Překvapilo mě, že tohle téma otevřel jeden z kandidátů na českého prezidenta, tedy pan Schwarzenberg. Za normálních okolností bych nekomentoval prohlášení jednotlivých kandidátů, ani jim nevyslovoval přímou podporu. Ale postoj úřadujícího ministra zahraničních věcí České republiky k Benešovým dekretům se výrazně dotýká i národnostních zájmů Slovenské republiky. Benešovy dekrety jsou pro vládu Slovenské republiky nezrušitelné a nezměnitelné. Kdo by chtěl Benešovy dekrety změnit nebo zrušit, musel by rovnou změnit anebo zrušit výsledky druhé světové války. I z tohoto důvodu nás prohlášení pana Schwarzenberga k Benešovým dekretům mimořádně rozrušily a nemůžeme je akceptovat.

Se Stranou demokratické levice jste v roce 1998 vytvořili širší koalici mimo jiné i se Stranou maďarské komunity, proti níž jste se vyhrazoval, že bude chtít otevřít Benešovy dekrety. Do jaké míry je toto téma dle vás stále živé?

Na Slovensku je téma platnosti Benešových dekretů velmi důležité, proto se nelze divit, že ze strany Slovenské republiky přichází vždy velmi razantní odpověď a reakce, když posloucháme názory, a je úplně jedno, jestli ze Slovenska nebo ze zahraničí, že Benešovy dekrety je třeba změnit.

Nezačíná být průběh kampaně před druhým kolem voleb dost hysterický?

To je vždy typické pro konec kampaně a je třeba si zvykat, že v přímé volbě, kterou dnes v České republice mají možnost voliči absolvovat poprvé, je kampaň razantnější a ostřejší než v případě klasických parlamentních voleb.

Jedna strana vyčítá Miloši Zemanovi komunistickou minulost, druhá Karlu Schwarzenbergovi nacistu v širší rodině. Co si myslíte o těchto argumentech?

Nebudu v žádném případě komentovat výhrady nebo argumenty, které proti sobě používají kandidáti v jiné zemi, a samozřejmě, jako předseda vlády Slovenské republiky budu plně respektovat rozhodnutí voličů v České republice.

Již jednou jste se vyjádřil pro Miloše Zemana a teď ho doporučila i ČSSD. Prezidentský exkandidát ČSSD Jiří Dienstbier s tím nesouhlasí. Proč se podle vás takto vymezuje proti stanovisku strany?

I v tomto případě mi nenáleží, abych se staral o politické anebo stranické záležitosti jednotlivých stran. Je to vnitřní věc ČSSD a nemám právo to v žádném případě komentovat. K Benešovým dekretům jsem se vyjádřil jen proto, že se týkají životních zájmů Slovenska.

Mediální obraz kampaně a těchto voleb je spíše proschwarzenbergovský. Nemyslíte si, že je to tím, že podstatná většina médií je v cizích, hlavně německých rukou, anebo je vlastní příznivci knížete?

Sleduji průběh kampaně v České republice velmi pozorně, protože jde o volbu hlavy státu, který je Slovenské republice nejbližší. A jestliže se dá průběh kampaně sledovat jen přes média tak, že čtu noviny či sleduji elektronická média, tak mohu posoudit rovnováhu nebo nerovnováhu, a opravdu je jednostranná orientace v prospěch jednoho z kandidátů úplně evidentní. Ale s tím se musí Miloš Zeman vypořádat. Velmi osobně jsem totiž poznal souboje, kdy jsou média postavená úplně proti zájmům jednoho politika a je s tím třeba bojovat.

Jaký máte názor na to, že většina mladých lidí volí Karla Schwarzenberga? Jsou dle vás sociální sítě tak mocné?

Samozřejmě, že na to mám vlastní názor, ale nenáleží mi, abych komentoval individuální aspekty kampaně v České republice.

Myslíte si, že by se demokratická levice v Česku mohla někdy stejně sjednotit jako pod vaším vedením na Slovensku nebo jste k tomu spíše skeptický?

Na Slovensku se podařilo sociální demokracii integrovat sedm politických stran do velmi silného politického subjektu a velmi to slovenské politické scéně pomohlo. To samé bych očekával i od slovenské pravice, která je roztříštěná a v jejímž rámci vznikají stále nové a nové politické subjekty. Bez ohledu na to, jestli jde o Slovensko, Česko, Polsko, Maďarsko anebo jakýkoliv jiný členský stát Evropské unie, je pro život v zemi a politický systém vždy velmi dobré, když je systém standardní a postavený na dvou až třech velmi silných politických subjektech a možná na jednom či dvou menších. Roztříštěnost neslouží ničemu dobrému.

Nehrozí v Česku zánik velkých stran? ČSSD a ODS se stále drobí…

To je věc, do které nemohu mluvit. Jde o vývoj na české politické scéně. Ve slovenské politické scéně jsem udělal vše pro to, aby se levice nedrobila. Ta je dnes velmi silná. Pravice pokračuje v tříštění, proto procesy, které vidíme v České republice, jsou dost podobné těm v rámci slovenské pravice. Ale opakuji, je to vnitřní záležitost českého politického systému.

I o vás se spekuluje jako o příštím slovenském prezidentovi. Co vy na to?

Jsem předsedou vlády Slovenské republiky s velmi silným mandátem, s velmi stabilním poslaneckým klubem v Národní radě Slovenské republiky a s obrovskými výzvami, které se týkají konsolidace veřejných financí a boje proti krizi. Proto jakékoliv úvahy o mém jiném působení, než o tom současném, jsou úplně předčasné a zbytečné. Všechnu energii, kterou mám, soustředím na práci předsedy vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…