Snižme věkovou hranici pro pití nízkoalkoholických nápojů, navrhuje kandidát do Senátu Vávra

18.08.2016 15:26

S majitelem Zámeckého pivovaru Frýdlant a kandidátem do Senátu Markem Vávrou (nez. za ANO) jsme si povídali nejen o nejoblíbenějším alkoholickém nápoji u nás, jeho výrobě a vývozu. Zchátralý pivovar se mu podařilo zachránit. Čím by ale chtěl pomoci občanům regionu? A proč vůbec se rozhodl přijmout nabídku kandidovat? I s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Snižme věkovou hranici pro pití nízkoalkoholických nápojů, navrhuje kandidát do Senátu Vávra
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Před šesti lety jste koupil zchátralý Zámecký pivovar ve Frýdlantu, který jste opravil a uvedl opět do provozu. Postupně záchrana areálu pokračuje. Kdy bude podle vás rekonstrukce kompletně hotová? A domníváte se, že skloubit rekonstrukci pivovaru s rodinou a prací v Senátu Parlamentu ČR je možné? 

Poslední etapou rekonstrukce pivovaru je oprava původní sladovny, kde bude hotel a prostor pro automatickou lahvovací linku. To už nespěchá, tato poslední etapa rekonstrukce je v nejstarší části budov a práce již budou probíhat průběžně; například obnovu barokních omítek z roku 1751, které se na této budově zčásti zachovaly, nechci uspěchat. Práce budou placené ze zisku firmy. V současné době se vytvořil v pivovaru tým schopných lidí a nové zaměstnance si postupně zaškolujeme už dlouho dopředu, abychom navyšování výroby personálně zvládali bez problémů. Mojí hlavní náplní práce je nyní rozvoj pivovaru a jeho trhů, což je možné skloubit s prací senátora. Pokud jde o moji rodinu, musím poděkovat své ženě Pavlíně. Nebýt jejího chápavého a obětavého přístupu, nikdy bych nemohl pivovar zachránit. Obdivuji, jak se dovede postarat o naše čtyři děti, zajistit chod domácnosti a ještě mi pomáhat ve firmě. Poslední rok už mám čas být více doma, což je dobře, protože děti jsou ještě důležitější než pivovar.

Čím je vaše pivo specifické? 

Za krátkou dobu naší existence se pivo Albrecht stalo synonymem k hořkému, výrazně chmelenému pivu. Naším specifikem je to, že naše piva nejsou jen hořká, ale mají mnoho jemných chutí. To je díky tomu, že nepoužíváme žádné čistě hořké chmely, ale všechna naše piva jsou z kvalitních aromatických odrůd. Druhým specifikem je, že veškerá piva, i ta extrémně silná (IPA 22, 24), jsou čistě sladová bez přidávání cukru nebo náhražek. Například náš Albrecht 12° světlý ležák je jen z plzeňského sladu a z nejstaršího klonu chmele – Žateckého poloraného červeňáku. Co víc chtít, škoda že se tak u nás už piva moc nevaří.

Poprvé po dvaceti letech se v Česku zvýšila plocha, na které se pěstuje chmel. Konkrétně o 161 hektarů oproti loňskému roku. Je to i díky tomu, že roste zájem o český chmel – nejvíce se ho vyváží do Japonska. Specializujete se i vy na nějaký zahraniční trh? 

Zatím se exportu spíš vyhýbáme, protože v tuto chvíli nezvládáme ani domácí poptávku po pivu Albrecht. Obecně ale vidím v exportu českého piva nejen pro nás velkou budoucnost. Jestli něco u nás umíme, tak je to sklo a pivo. V tom jsme byli a budeme jedničky na světě.

Proč je z vašeho pohledu o český chmel takový zájem? 

Je specifický, aromatický a má svůj charakter. Zájem v příštích letech bude ještě mnohem větší a chytří zemědělci obnovují chmelnice. Letos jsme vařili z českých experimentálních chmelů ze žateckého výzkumného ústavu. Měly specifický aromatický profil a musím říci, že i v tomto pro nás zatím neprozkoumaném segmentu máme světu co nabídnout.

Ministr Babiš přišel s myšlenkou snížit daň u piva. Co vy na to?

Pivo patřilo po celý středověk spíš k potravinám než k alkoholu. Z tohoto pohledu je to správná cesta. Dnes mnoho vědeckých studií ukazuje, že střídmé pití kvalitního piva člověku zdravotně pomáhá.

Některé evropské státy umožňují pít alkoholické nápoje s nízkým obsahem alkoholu již od šestnácti let. Podpořil byste takovou změnu i u nás? Proč?

My dneska říkáme, že den před 18 lety nesmíš ani kapku alkoholu a den na to můžeš pít klidně čistý líh. To jen vede k tomu, že je alkohol jako zakázaná látka „sexy“ pro lidi do osmnácti a v den osmnáctých narozenin se to změní v alkoholickou zvrhlost. Podle mě je správné povolit přiměřené pití slabšího alkoholu, což povede ve výsledku k omezení zajímavosti alkoholu pro mládež a k menším potížím po dovršení plnoletosti. Vzorem může být Německo, kde od čtrnácti let mohou mladiství pít menší množství piva či vína pod dozorem rodičů, od šestnácti slabší alkoholické nápoje jako pivo a víno.

Zpět ale k tomu, proč vlastně nyní kandidujete do Senátu? 

Když jsem dovršil Kristových let, chtěl jsem dělat práci, která mne bude naplňovat. Chtěl jsem vytvořit něco, co po mně zůstane dalším generacím. Z toho vzešel obnovený pivovar Frýdlant, nádherná technická památka, která svou historií sahá až do středověku. Projekt je veden jako sociální podnik, který své zisky vrací zpět do rozvoje a rekonstrukce pivovaru. Dnes se stává i významným zaměstnavatelem v sociálně vyloučené oblasti. Ale všem lidem těžko pomůže naše firma, náš region je turistická perla, je potřeba udělat vše pro to, aby ji někdo vyzvedl. Věřím, že svou prací senátora mohu pomoci celému regionu. V Senátu je potřeba někdo, kdo jej nebere jako hromadu večírků, výletů a sebeprezentací, ale jako práci pro lidi a region, který zastupuje.

Čemu byste se chtěl v Senátu věnovat, co vás zajímá, či takzvaně pálí nejvíce?

Základem je pro mne pomoc rodnému regionu, rozvoj domácího turistického ruchu, dopravní obslužnosti, zlepšování podnikatelského prostředí především v malých obcích a ekonomicky slabších regionech. Důležitá je i minimalizace byrokracie, pomoc pracujícím rodičům s dvěma a více dětmi. Roli senátora chápu jako takového malého lokálního „prezidenta“. Jeho role, ač s malými pravomocemi, je v otevírání důležitých témat, nebo v pomoci hledání kompromisu mezi jednotlivými centry moci (vláda, kraj, města).

Jak byste chtěl z pozice senátora pomoci Liberecku, kde kandidujete? 

Podle mého názoru je celá oblast nádhernou turistickou perlou, jen je potřeba dokázat nasměrovat pozornost lidí i peníze správným směrem. Je to krásně vidět na pivovaru, který se za pouhé dva roky stal z ruiny významným turistickým bodem v regionu. Nemalý význam má také dopravní obslužnost, obzvlášť v regionu, který je propojením do Německa i Polska, což je často opomíjeno a bagatelizováno. Je potřeba dát místním politikům jasně znát, že nejsou důležité jejich soukromé zájmy, ale život lidí v regionu. Dlouhodobě neudržitelné je také vyprazdňování venkova. Přece není možné, aby se nádherný frýdlantský výběžek, kraj Karolíny Světlé, stával krajem prázdných domů a vybydlených vesnic. Jsou to oblasti, které mají co nabídnout, ale je potřeba jim pomoci.

Proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za ANO? 

Nejsem profesionální politik, jsem hlavně podnikatel a pracovitý člověk. Špatně se mi jedná s někým, kdo je profesionálním straníkem a nikdy pořádně nepracoval. ANO je mladé hnutí plné mnoha schopných lidí, kteří již něčeho dosáhli. Navíc v podnikatelském prostředí nastavuje jasná pravidla, která platí pro všechny. Poctivým podnikatelům platit daně nevadí, vadí jim nekalý konkurent, který na daních podvádí. Jsem rád, že mne, jako nezávislého kandidáta, hnutí oslovilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…