Správnej drban, lidi mu věří. Porušuje kavárenský bonton, a co? Analytik Mikeš nám rozebral, v čem Trump úplně změnil politickou komunikaci

19.02.2017 17:07

ROZHOVOR „Takového člověka Amerika potřebuje jako prase drbání,“ vyjádřil se na adresu Donalda Trumpa mediální analytik Jiří Mikeš. Nového amerického prezidenta označil jako tvrdého chlapa, který to umí se ženskými. „Mám jen obavu, aby neskončil jako J. F. Kennedy,“ říká Jiří Mikeš a prozradil také, čím podle něj Donald Trump některé lidi tak šokuje.

Správnej drban, lidi mu věří. Porušuje kavárenský bonton, a co? Analytik Mikeš nám rozebral, v čem Trump úplně změnil politickou komunikaci
Foto: Twitter DJT
Popisek: Prezident USA Donald J. Trump se svým viceprezidentem Mikem Pencem

Donald Trump je ve funkci teprve krátkou dobu, ale přesto, jak zatím hodnotíte jeho vystupování a vlastně jak hodnotíte i jeho chování už při kampani?

Podle mého názoru je Trump především chlap, tvrdý chlap, který něco dokázal. On to umí se ženskými. Je to prostě takový samec. On má své názory, se kterými asi mnoho intelektuálů souhlasit nebude, ale nicméně je to člověk, který se vypracoval, a myslím si, že to je velká naděje pro to, aby se Amerika znovu vrátila ke svým kořenům a aby byla silnější. Já jsem v Americe párkrát byl a myslím si, že takového člověka ta Amerika potřebuje jako prase drbání. Mám jen obavu, aby neskončil jako J. F. Kennedy, který chtěl taky změnu.

Snad se to Trumpovi podaří. A myslím, že je to velká naděje i pro Evropu, protože Evropa už začala pěkně zahnívat. Evropa se musí o sebe postarat i sama, a ne abychom se pořád spoléhali na velkého strýčka támhle někde za oceánem.

Anketa

Máte rádi Českou televizi?

4%
96%
hlasovalo: 12717 lidí

Donald Trump dává jasně a nekompromisně najevo, že na prvním místě je pro něj Amerika. Jaký vzkaz tím dává vlastním lidem a světu?

Já si myslím, že on celému světu dává najevo, že končí ta éra, kdy oni dělali tu zahraniční politiku, kterou nikdy neuměli. Amerika nikdy neuměla dělat zahraniční politiku. Měli to přenechat Britům. Ale stali se těmi světovými policajty. A já si myslím, že v té Americe mají tolik problémů, že to musejí řešit. Aby se neztrácely a vrátily se ty původní hodnoty. To znamená tvrdě pracovat, vzdělávat se, hodně makat a budovat tu velkou Ameriku. On chce, aby se toto vrátilo.

Čím nejvíc podle vás Trump některé lidi tolik šokuje?

Myslím, že tím, že mluví tak, jak mu zobák narostl. On je vlastně svým způsobem takový ten trochu americký drban. On říká, co si tam ti obyčejní lidé myslí, bez ohledu na to, co mu řeknou mainstreamová média a různí ti univerzitáni na levicových školách.

Odpůrci islámu nejsou na univerzitách vítáni. A tato palestinská aktivistka vám vysvětlí proč

A dá se říci, jaká pravidla vlastně v komunikaci porušuje? On porušuje takový ten bonton. Mluví často až neomaleně. Ale on to je prostě byznysmen, který se tak vypracoval, a tam prostě platí jiné jiné zákony než v nějakých intelektuálních kavárnách. Tam se prostě musí tvrdě, mít tvrdé lokty. On tohle všechno umí a dokázal něco vybudovat. No tak mu závidí pochopitelně. Protože zatímco oni žvaní, tak on makal. Já si myslím, že mu závidí ty krásný ženský a úspěšný dcery… Je to prostě podle mého názoru člověk hodný obdivu, i když nemusím souhlasit mnohdy s jeho vyjádřeními a s tím, jak se třeba chová. Ale já si přál, aby to v Americe vyhrál. Protože Amerika přece jen hraje rozhodující roli v tom boji za demokracii. A Hillary kdyby se toho chopila, tak to by bylo pokračování té hloupé politiky Obamy.

Z Trumpa jsou zděšena i některá média, co těm podle vás vadí? Proč ho kritizují média?

No protože on je nemá rád, protože ví, že všechno překroutí. Ví, že jsou pod vlivem různých občanských různých hnutí a Sorosů a všech těchto lidí, kteří mají nesmyslné ideje.

Angela Davisová: Trump nesmí být prezidentem celé čtyři roky

On to vrací k tomu pragmatismu, k tomu obyčejnému životu, k těm obyčejným hodnotám, které tady kdysi byly. On se snaží, aby to tak bylo, aby se znovu ta moc svým způsobem vrátila těm milionům lidí, co jsou obyčejní, co makají, pracují, co si nemohou dovolit nějaké velké sídlo někde na Floridě. On prostě vrací Američanům ten americký sen.

Předvolební klip Donalda Trumpa

Na druhou stranu jej mnozí lidé obdivují, fandí mu, nemohl by to být nakonec nový trend, opačný od těch sluníček, pražských kaváren a podobně?

Já si myslím, že ono to k tomu spěje. Já si myslím, že svět se možná snad začne vracet k těm tradičním hodnotám. Kdyby tomu tak bylo a bylo tady takových více prezidentů, jako jsou Trump, Zeman a možná i Orban… Já si myslím, že Merkelová sice hodně dokázala, ale že ta její doba už je za ní.

Po poměrně uhlazených prezidentech přišel někdo, kdo se nebojí říct naplno, co si myslí, neváhá i někoho klidně urazit. Je to podle vás jeho přirozené chování, nebo to má velmi dobře vymyšlené, protože ví, že je to úderné a bude to působit?

Když jste v byznysu, tak se musíte chovat podle toho, jakého máte protivníka. Musíte využít jeho slabostí, nedostatků. A on tohle určitě umí, a proto vystupoval tak, jak vystupoval, protože věděl, že to ta mlčící většina, která není v těch médiích, která je často i bez práce, prostě očekává. On začal mluvit svým způsobem jejich jménem.

Je to prostě chlap, který se vyzná, který ví, jak na to. Jak mu to dlouho povolí… Protože proti sobě bude mít neuvěřitelnou sílu toho současného. Ale já si myslím, že on je natolik tvrdý a silný, že se tomu nepoddá. Podívejte se, jak oni mu změnili toho poradce, toho generála, který jistě byl velice schopný… No, nebude to mít jednoduché a já mu držím palce.

On občas v noci napíše na sociální sítě nějaký vzkaz, což mu mnozí politici vyčítají. Podle nich se takto nedá dělat vysoká politika, že se musí více vyjednávat, komunikovat… Co si o tom myslíte?

Já si myslím, že politici jsou takoví, jací jsou. Oni se drží těch zažitých formulí atd. A on prostě přichází s něčím novým. On tímto způsobem jde po té mladší generaci, protože ví, že s ní musí komunikovat, protože představuje pro něj určité nebezpečí, že bude ovlivněna. Proto to dělá tak, jak to dělá, a myslím si, že to dělá velice správně.

Když už jsme u těch sociálních sítí, nedá se říci, že nás tak trochu válcují, že už ani nedokážeme komunikovat normálně?

No, já tomu upřímně řečeno moc nerozumím. Ale já už jsem holt příslušník té starší generace a tohle je prostě ta mladší generace. Já jsem se nedávno vrátil z Malajsie a tam jsem viděl mladé lidi, jak jedí ty nudle a rýži a při tom komunikují pořád přes ten mobil. To je něco tak šíleného. Každý tam má v ruce mobil. Holt ten svět se tak nějak mění. Tato komunikace, která tady vznikla, je taková nějaká divná.

Vrátíme-li se přímo k Trumpovi. Pokud v některých svých důležitých plánech narazí, nemyslíte si, že své chování nakonec přehodnotí? Nezmění rétoriku? Nejsou to vlastně v některých případech z jeho strany pouze hodně silná slova?

Já si myslím, že to on neudělá. To to raději zabalí a řekne: víte co, trhněte si nohou, já mám dostatek majetku, dostatek všeho, já jsem to s vámi myslel dobře… Ne ne, on určitě ten boj svede. A jediné, co podle mne hrozí, je, že si na něj někde počkají v nějakém Dallasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…