Srdce pobolívá, rozum to nechápe. Půlnoční vyznání bývalého ódéesáka

22.06.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec Michal Doktor v roce 2011 opustil ODS a od té doby působí ve sněmovně jako nezařazený. Tvrdí, že programu, za který byl s ostatními kolegy z ODS zvolen, je věrný více než jeho kolegové. Jeho strana se totiž prý od konzervativní pravice přesunula k "slušnější sociální demokracii". Když se k tomu připočtou aféry některých představitelů strany, je z toho prý dlouholetému ódéesákovi smutno.

Srdce pobolívá, rozum to nechápe. Půlnoční vyznání bývalého ódéesáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor v půlnočním rozhovoru

Pane poslanče, začínáme tradiční otázkou. Co se chystáte dělat o půlnoci, až tento rozhovor bude vycházet?

Dneska jsem v situaci, kdy nevyjdu ze společenských povinností, protože starostové mají vzácnou schopnost naskládat všechny pouti a slavnosti do jednoho dne. Takže před chvílí jsem s předsedou Senátu panem Štěchem odhalil významný kámen vzájemnosti v Benešově nad Nežárkou, teď zrovna jedu zahájit Grand tour do Soběslavi a v podvečer se chystáme s partnerkou a dětmi grilovat ryby. Co bude poté, to sám ještě nevím.

Další otázka také trochu souvisí s časem. Vy jste politik, který poměrně čile komunikuje na Facebooku. Kolik času u něj tak zhruba trávíte?

Mám dny, kdy mě okolnosti a pohnutí přimějí k tomu, abych tam odprezentoval nějaký názor. V tom případě tam strávím tak půl až tři čtvrtě hodiny. Ale pak jsou dlouhé dny, ba týdny, kdy u něj nejsem vůbec.

Vy jste v roce 2011 opustil ODS. Jak myslíte, že byste se cítil dnes, pokud byste v té straně zůstal?

Já tuhle otázku vůbec nechci řešit. 16. listopadu 2011 jsem z ODS odešel a vše, co souviselo s tou stranou, už jsem si jednou vyřešil a nechci se k tomu znovu vracet.

A když se na to jako dlouholetý člen strany díváte z venku, je vám smutno?

Řekl bych to takhle: Srdce pobolívá, rozum si to neumí přebrat.

Hlavní příčinou té současné krize v ODS byla paní Nagyová, šéfka premiérova sekretariátu. Vy jste se zmiňoval i o tom, že měla prsty v události, kterou jste vždy označoval za významný impuls k vašemu odchodu - jmenování Martina Kuby ministrem průmyslu a obchodu. Jaký vliv tehdy podle vás měla?

Vliv paní Nagyové se v politice ODS projevuje již řadu let, to není otázka roku či dvou.

Když Petr Nečas odstoupil, byl za hlavního favorita na jeho nástupce ve funkci premiéra považován právě Martin Kuba. Proč myslíte, že nakonec strana sáhla po někom jiném, po místopředsedkyni Miroslavě Němcové?

Martin Kuba už nějakou dobu je ministrem a také je nějakou dobu prvním místopředsedou ODS. A je evidentní, že lidé v ODS už ho teď nehodnotí jen podle jeho řečí a naříkání, že mu někdo škodí. Vše, co teď bylo posuzováno, jsou reálná fakta. Fakta o tom, jak Martin Kuba vládne na ministerstvu, jak vládne ve straně a jak se chová ke svému nejbližšímu okolí. A tohle jsou věci, které nejspíš rozhodly.

V pátek ParlamentníListy.cz dělaly mezi politiky ODS anketu, ze které vyplynulo, že by si strana neměla po rezignaci Petra Nečase volit nového předsedu, ale měla by až do voleb být řízena jakýmsi tandemem, ve kterém by byla Miroslava Němcová jako případná premiérka a Martin Kuba jako první místopředseda a tedy nejvyšší fungující funkcionář. Vy znáte Martina Kubu z jižních Čech celkem dobře. Jak myslíte, že by tento tandem fungoval?

Už jsem řekl, že se nechci zabývat vnitřními záležitostmi ODS. Ale je jisté, že pokud se teď bude ODS příliš zabývat sama sebou, a ne správou země, neučiní sobě tu nejlepší službu. Pokud jde o Martina Kubu, tak předpokládám, že se bude chovat stále stejně, jako v minulosti.

Vy jste se již vyjádřil, že případnou novou vládu na půdorysu dosavadní pravicové koalice byste jako nezávislý poslanec podpořil. Stále to platí?

Ano, platí. Řekl jsem to koneckonců v době, kdy značná část pravicových poslanců ještě přemýšlela, jak se zachovat.

Poslední rok a půl podporujete pravicovou vládu z pozice nezávislého poslance, který se celkem svobodně rozhoduje, co podpoří, co nikoliv. Vyhovuje vám takový stav, nebo se vám za pravicové myšlenky lépe bojovalo jako členovi ODS?

Já jsem, společně s ostatními poslanci ODS, byl zvolen do Poslanecké sněmovny s nějakým programem, a ten celou dobu dodržuji. Tato vláda navrhla řadu věcí, které jsem mohl s klidným svědomím podpořit, a pro ty jsem hlasoval, ať jsem byl členem ODS, nebo ne. Kromě toho ale prosazovala věci, které jsem označoval hodně škaredými přívlastky, ale ani dnes bych z nich nic neslevil.

Třeba ten stabilizační balíček vždy budu označovat za „hloupost mimo čas a prostor“, tím spíš, že se nakonec minul účinkem a způsobil úplný opak toho, co vláda zamýšlela. Ale celkově musím říct, že i nyní procházím stejným pohnutím a mám podobné pocity, jako když jsem byl členem ODS.

V pátek také vyšly dva průzkumy, které přisoudily ODS přibližně osm procent voličů. Co myslíte, že se teď stane na pravici, kde by značná část voličů v poslední době nejraději zůstala doma a k volbám vůbec nešla? Může se objevit nějaký subjekt, který by ty pravicové voliče dokázal zvednout? A pokud ano, byl byste ochoten se na něm podílet?

Je zřejmé, že ODS, ale i TOP 09, se velmi vzdálily od programů, s nimiž byly zvoleny. Řekl bych, že v některých věcech se jejich vládnutí už spíše než konzervativní pravici přiblížilo nějaké slušné sociální demokracii. Myslím si, že voličská poptávka po nějakém zřetelně konzervativně liberálním konceptu tady nepochybně bude. A také si myslím, že by bylo správné na takovou poptávku reagovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…