Stanoviště teroristů. Vlajky Islámského státu, nové mešity v bídných vsích. 600 kilometrů od Česka, svědčí plukovník policie

13.09.2017 19:49

ROZHOVOR „Mohl jsem na vlastní oči vidět vliv Saúdské Arábie na ovlivňování náboženského přesvědčení na území Bosny a Hercegoviny,“ říká policejní plukovník ve výslužbě Lubomír Znojil, dvojka na kandidátce strany Referendum o EU v Olomouckém kraji, který na Balkáně působil ve speciálních českých jednotkách. „Je až absurdní, když v zapadlé vísce vidíte nově postavenou nádhernou mešitu, přitom by vesnička potřebovala nový vodovod nebo hasičskou stanici, ale bohužel těmi se nedá do hlav vtloukat ta správná ideologie. A to nejhorší nakonec, z těchto finančních toků se skupují velké části území, kde vyrůstají vesnice řídící se právem šaría. Visí zde černé vlajky ISIS a jsou zde výcvikové tábory budoucích teroristů, to vše 600 kilometrů od našich hranic,“ dodává bezpečnostní expert.

Stanoviště teroristů. Vlajky Islámského státu, nové mešity v bídných vsích. 600 kilometrů od Česka, svědčí plukovník policie
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

Vaše politické hnutí Referendum o Evropské unii je vcelku nové, vy sám kandidujete jako „dvojka“ v Olomouckém kraji. Jaké jsou základní programové cíle vašeho hnutí a jaký máte vy sám názor na současnou politiku EU?  Co například říkáte na důraz Evropské komise na splnění povinných uprchlických kvót?

Z názvu našeho hnutí  Referendum o Evropské unii dostatečně čitelně vyplývá, o co nám jde. Co se týká programových cílů, prosazujeme odpovědnost volených zástupců v národním parlamentu výhradně voličům a občanům České republiky jako základu demokratické a svobodné společnosti, právo na svobodu projevu, sdružování, přístup k informacím a ochranu soukromého vlastnictví a svobodného nakládání s ním. Rovnost postavení před zákonem bez rozdílu náboženského vyznání, rasy, původu či pohlaví a presumpci neviny v trestním i správním řízení a ochranu práv občanů garantovaných Ústavou ČR, Listinou lidských práv a svobod i přirozenými právy.
Můj názor na důraz Evropské komise na splnění povinných uprchlických kvót – pokud pomineme skutečnost, kolik procent migrantů z celé obrovské migrační vlny jsou opravdu běženci, prchající před důsledky válečného konfliktu, a kolik z nich jsou ekonomičtí migranti, jdoucí za lepším často ze zemí, které s válkou nemají co společného, pak nám přece nelze jako suverénnímu státu vnucovat princip „my jsme si je bez vašeho souhlasu pozvali, ale vy si jich část vezmete a ponesete náklady“.

Vaše strana si za jeden z hlavních cílů dává vyhlášení referenda o setrvání v EU, pokud se jí to podaří, na které další záležitosti se bude pak zaměřovat? Anebo tím v politice skončí?

V žádném případě neskončí. Naopak. Chceme ale jako základ všeho, aby zásadní oblasti, jako jsou například daně, bezpečnost, obrana, školství, sociální politika a další, byly řízeny a ovlivňovány přáními českých voličů, nikoli evropských politiků. Ti primárně sledují zájmy svých států či nadnárodních společenství a názory a zájmy České republiky jsou pro ně naprosto nepodstatné.

Působil jste dlouhá léta u Policie ČR, kde jste dosáhl i vysoké hodnosti plukovníka. Zúčastnil jste si i mezinárodní mise na Balkáně, konkrétně v Bosně a Hercegovině. Na vašem internetovém profilu se nyní vůči EU dost vymezujete jako k velmi direktivnímu společenství, které prosazuje nereálnou politiku. Co vás k tomu vede? Mají vliv na vaše negativní stanoviska vůči EU i zkušenosti ze zahraničních misí? 

Nevím, jestli se vůči Evropské unii vymezuji opravdu dostatečně. Asi jako každý běžný občan této země sleduji občas úsměvné problémy, které EU řeší. Nicméně za těmito legračními věcmi se skrývají daleko vážnější problémy, zejména týkající se naší bezpečnosti. Každý stát, i ten nejdemokratičtější na světě, by měl vědět, kdo se pohybuje na jeho území. Zkuste se bez pasu, bez podání podrobných a důvěryhodných informací dostat na území USA. Úsměvné, že ano? Ne, že vás tam vezmou a postarají se o vás, dají vám dávky a zařídí ubytování, ale nedovolí se ani přiblížit a zakážou vám vstup na jejich území do konce života. Každý suverénní stát je odpovědný za bezpečnost a ochranu svých občanů. Pokud chceme skutečně pomáhat, pomáhejme přímo na území postižených států a nezavlékejme si slepě problémy na naše území. Řadu let jsem spolu se svým týmem pomáhal při odminování vodních toků na území západního Balkánu, toto je správná cesta, pomoci naučit místní, aby si tyto činnosti mohli vykonávat do budoucna sami, učinili si svou zemi bezpečnou a neměli důvod ji opouštět

Jaký názor zastáváte na vytvoření Kosovské republiky, která se v roce 2008 odtrhla od Srbska za podpory většiny světových velmocí. Uznala ji také Česká republika, nicméně 82 zemí OSN jí ještě nepřiznalo statut regulérního státu. Byl to podle vašeho názoru správný krok tehdejšího vedení České republiky, anebo naopak zcela chybný?

Domnívám se, že tento krok tehdejšího vedení ČR byl chybný. Nemám, co bych k tomu více dodal.

V současné době jsme svědky rozmachu světového islámského terorismu, který je strašákem řady vyspělých západoevropských zemí. Jaká situace je v tomto směru v bývalých zemích někdejší Jugoslávie? Nehrozí tam znovu etnický či nábožensky motivovaný konflikt?

Tady číhá opravdu velký problém. Mohl jsem na vlastní oči vidět vliv Saúdské Arábie na ovlivňování náboženského přesvědčení na území Bosny a Hercegoviny. Finanční toky ovlivňují školství, cestovní ruch a celou řadu dalších odvětví. Je až absurdní, když v zapadlé chudé vísce vidíte nově postavenou nádhernou mešitu, přitom by vesnička potřebovala nový vodovod nebo hasičskou stanici, ale bohužel těmi se nedá do hlav vtloukat ta správná ideologie. A to nejhorší nakonec, z těchto finančních toků se skupují velké části území, kde vyrůstají vesnice řídící se právem šaría, visí zde černé vlajky ISIS a jsou zde výcvikové tábory budoucích teroristů, to vše 600 kilometrů od našich hranic. Hovořil jsem s příslušníky speciálních jednotek Republiky Bosny i Hercegoviny a ti nám popisovali, jak je složité v těchto místech zasahovat, protože se jedná o soukromé pozemky a na ty nemohou jen tak vstupovat.

Lidovci se rozešli se Starosty. Luboš Zaorálek objíždí všechny možné akce a podařilo se mu zastavit pád preferencí pro ČSSD. TOP 09 se spojila s Bursíkovým LESem. V průzkumech však dále vede Andrej Babiš, i když bude vydán k trestnímu stíhání kvůli projektu Čapí hnízdo. Co si o tom všem myslíte? Má vůbec někdo šanci předehnat ve volbách šéfa hnutí ANO? A je pro záchranu české demokracie nutné, aby někdo Babiše „zastavil“?

Co se týká preferencí pro ANO, myslím, že k nim nejvíce přispěla politika ostatních politických stran. Volič byl už tak otrávený a znechucený dosavadní politikou, že chtěl změnu, ať bude jakákoli. Ostatní strany a jejich kandidáty komentovat nechci. Je pro mě důležité prezentovat program a cíle našeho hnutí Referendum o Evropské unii a nezabývat se kampaní jiných stran. Náš cíl, tedy referendum o EU, stojí ve skutečnosti o několik pater výše než to, co ostatní v kampaních řeší a nabízejí lidem.

V příštích měsících nás čekají i prezidentské volby. Kdo je vaším favoritem ze současných kandidátů? A jak byste zhodnotil dosavadní působení Miloše Zemana na Hradě. Myslíte si, že je skutečně hodně orientovaný na východ, jak mu to vyčítají jeho odpůrci, anebo se snaží jen vycházet dobře se všemi světovými velmocemi?     

V hnutí Referendum o Evropské unii se momentálně intenzivně věnujeme kampani do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Vyjádřit se k jednotlivým kandidátům můžeme až ve chvíli, kdy uchazeči o prezidentský úřad oficiálně podají svou kandidaturu. Chápu snahu prezidenta Zemana o dobré vztahy se všemi světovými velmocemi. Obchod se všemi státy na světě je v zájmu prosperity České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…