Staré zbraně z SSSR nestačí. Výrazně v rozpočtu přidat armádě, přimlouvá se Metnar

05.03.2022 15:39 | Rozhovor

„Kdy jindy by byl nejvyšší čas ještě navýšit rozpočet na obranu v České republice než v této bezprecedentní bezpečnostní situaci a tento rozpočet kontinuálně navyšovat podle potřeb resortu Ministerstva obrany, tak aby tyto finance byly účelně využity na pořízení vojenské techniky a obměnu zastaralých zbraní, které se ještě v naší armádě stále nacházejí z dob Sovětského svazu,“ konstatuje nedávný ministr obrany a nynější předseda výboru pro obranu Parlamentu ČR Lubomír Metnar (ANO).

Staré zbraně z SSSR nestačí. Výrazně v rozpočtu přidat armádě, přimlouvá se Metnar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar a Martin Kolovratník

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Napadením Ukrajiny překvapil Vladimir Putin svojí agresivitou celý svět. Jeho šílené projevy, kdy například vyhrožoval světu jadernou válkou, už musejí brát všichni vážně. V jeho požadavcích například zaznělo, že by chtěl z východní a střední Evropy znovu vytvořit nárazníkové pásmo jako za bývalého Sovětského svazu a chce zde také mít svůj politický vliv. Neměla by česká vláda vzít konečně tato slova vážně a stejně jako Polsko pořádně vyzbrojit naši armádu a požádat velení NATO o zřízení základen na našem území?

Česká republika, NATO i Evropská unie berou celou tuto situaci velmi vážně, o čemž svědčí v České republice i podpora kroků současné vlády ze strany našeho opozičního hnutí ANO, taktéž jednotný přístup ze strany Aliance a rovněž konečně jednotný a rozhodný přístup ze strany Evropské unie.

Minulý týden jsem se zúčastnil meziparlamentní bezpečnostní konference v Paříži, která se nesla v duchu aktuální ukrajinské krize a kde byla jednomyslně přijata deklarace, jež zcela jasně odsoudila bezprecedentní vojenskou agresi ze strany Ruska a vyjádřila i pevnou jednotu Evropské unie při přijímání kroků vůči Rusku.

Co se týče bezpečnostních rizik vůči České republice, případně dalších východních zemí v rámci EU, naše obrana je zaručena členstvím v Alianci, kde jsme chráněni kolektivní obranou NATO. Podle mého názoru až za vlád hnutí ANO začala brát Česká republika otázku bezpečnosti a obranyschopnosti vážně a nastartovala rozvoj naší armády a zvyšování obranyschopnosti České republiky. Od roku 2014, za vlády hnutí ANO, se rozpočet na armádu zvýšil o sto procent a v rámci akvizičních procesů byla, je a bude pořizována celá řada nezbytné vojenské techniky, která zkvalitní schopnosti AČR a zvýší obranyschopnost naší země. Jak jsem výše zmínil, tuto situaci si uvědomuje nejen Česká republika, ale jak zaznívalo na pařížské konferenci, obdobnou situaci řeší i další státy v rámci Evropské unie.

Další kroky, které budou směřovat ke zvýšení obranyschopnosti ČR, potažmo Evropy, je třeba činit koordinovaně v rámci Aliance a EU, kdy tyto otázky, jak zkvalitnit obranyschopnost EU, rovněž zaznívaly na pařížské konferenci a byla shoda nejen na posílení obranných rozpočtů, ale i na budování nových vojenských evropských struktur, které zvýší bezpečnost v Evropě.

Není právě teď čas na rychlou úpravu rozpočtu a okamžité navýšení výdajů na modernizaci české armády? Například urychlit zamýšlený nákup bojových vozidel pěchoty?

Děkuji za tuto velmi dobrou otázku, kdy jindy by byl nejvyšší čas ještě navýšit rozpočet na obranu v České republice než v této bezprecedentní bezpečnostní situaci a tento rozpočet kontinuálně navyšovat podle potřeb resortu Ministerstva obrany, tak aby tyto prostředky byly účelně využity na pořízení vojenské techniky a obměny zastaralé vojenské techniky, která se ještě v Armádě České republiky stále nachází z dob Sovětského svazu.

Já osobně i moji kolegové z hnutí ANO si plně uvědomujeme tuto potřebu, kdy předchozí vlády byly ukolébány relativním bezpečím v Evropě, a když bylo potřeba provést škrty v rozpočtech, na prvním místě škrtaly v rozpočtu obrany a nezůstalo jen u škrtů, ale z armády a z resortu obrany byla propuštěna a následně i odešla celá řada odborníků.

V souvislosti s aktuálně projednávaným návrhem rozpočtu na rok 2022 budu prosazovat a podávat pozměňovací návrhy na navýšení rozpočtu obrany.

Jak vůbec Ministerstvo obrany vnímá nyní ruskou hrozbu a co chce s tím rychle udělat? Zřízení základen NATO na našem území je hodně kontroverzní záležitostí pro českou veřejnost, ale ve kterém jiném období se touto otázkou zabývat než nyní, když na Slovensku jsou už slyšet výbuchy z ruské agrese proti Ukrajině?

Jak v současné době Ministerstvo obrany (MO) vnímá ruskou hrozbu, je otázka na současné vedení resortu, a to s ohledem na aktuální současný vývoj na Ukrajině a v Evropské unii, ale já z dosavadních kroků, které byly učiněny současnou vládou a resortem MO, jsem přesvědčen, že tuto situaci bere velmi vážně, činí adekvátní kroky, a tím patří mezi první země, které takto postupují. Opatření vůči ruské agresi na Ukrajinu, která jsou a musejí být přijímána koordinovaně, ve spolupráci s dalšími zeměmi EU a NATO.

Rozhodnutí o zřízení základen na území členských zemí Aliance musí předcházet široká odborná diskuse v Alianci, ze které bude vyplývat, kde je nejefektivnější tyto základny zřizovat, a to nejenom s ohledem na zvýšení bezpečnosti Evropy, ale také s ohledem na efektivní odstrašení protivníků.

Bývalí ministři zahraničí ČR a někteří bezpečnostní experti nyní říkají, že pokud Vladimir Putin bude dále rozvíjet své agresivní plány, mohou být na řadě i pobaltské státy a Polsko. Jenže Varšava je skvěle vyzbrojena a na území našich severních sousedů už působí jednotky NATO stejně jako v pobaltských republikách. My jsme se svojí zastaralou výzbrojí ze 70. a 80. let minulého století a bez základen NATO snad nejsnadnějším cílem pro Putina spolu se Slováky.

Co se týče imperiálních snah prezidenta Putina, ty jsou rovněž široce diskutovány a ze strany Aliance existuje jasné stanovisko ve vztahu k ochraně východního křídla NATO. V rámci kolektivní obrany NATO jsou všechna členská území chráněna stejně, což je principem kolektivní obrany, pokud bude napaden jeden člen Aliance, ostatní členské státy se budou podílet na obraně. Toto vědomí je velmi důležité, ale taktéž je velmi důležité, aby členské země včetně České republiky zajistily rozvoj armády a budování schopností, ke kterým se v rámci Aliance zavázaly. Armáda České republiky si za poslední dobu vybudovala velmi dobrý kredit a ze strany Aliance je uznávána. Je tedy nutné v tomto trendu pokračovat, abychom byli spolehlivým parterem.

V médiích teď stále slyšíme, jak Evropská unie a Spojené státy trestají Rusko ekonomickými sankcemi a jak Kreml na to doplatí. Jenže řada ekonomických i bezpečnostních expertů tomu moc nevěří. Putin uzavřel stomiliardový obchodní kontrakt s Čínou a vytvořil si obrovskou finanční rezervu. Koneckonců Evropská unie jako obvykle se ani není schopná domluvit na těch vůbec nejtvrdších sankcích vůči Putinovi. Myslíte si také, že to je opravdu ta správná cesta, jak Rusko zastavit v jeho agresivních plánech?

Pokud chceme předejít třetí světové válce, jsem přesvědčen, že je to dobrá cesta. Na rozdíl od sankcí přijatých v roce 2014, po převratu na Ukrajině a následné anexi Krymu, si myslím, že Evropa je daleko více jednotná a rozhodná a že sankce, které jsou v současné době přijímány a rozfázovány, jsou dobrou cestou, jak velmi citelně zasáhnout hospodářství a ekonomiku Ruska. Je pravda, že je předčasné hodnotit efektivitu přijatých sankcí, ale je nezbytně nutné v tom pokračovat a přinutit Rusko tuto agresi ukončit a vrátit se k jednacímu stolu.

Severoatlantická aliance nyní posílí svoji přítomnost ve svém východním křídle, což je jistě nezbytné. Jak si myslíte, že na to ruský prezident zareaguje? Dostáváme se tak do nového období studené války?

Od propuknutí agrese vůči Ukrajině ze strany Ruska dochází ke změně vnímání globálního řádu a rozhodně se dostáváme do nového období vnímání bezpečnosti v Evropě a taktéž vnímání důležitosti bezpečnosti celé Evropy. Posílení ochrany východního křídla je logickým krokem ze strany NATO, ale v žádném případě ne posledním. S ohledem na současný vývoj ze strany Ruska lze těžko predikovat další reakce prezidenta Putina, ale je důležité, aby šla Česká republika a Evropa cestou ochrany demokracie, územní celistvosti a svrchovanosti.

Předseda Ústavního soudu ČR  Pavel Rychetský prohlásil, že Vladimir Putin by mohl být za agresi proti Ukrajině souzen mezinárodním tribunálem jako válečný zločinec i bez své přítomnosti. Souhlasíte s jeho názorem?

Co se týče případných válečných zločinů vůči Ukrajině, těmi se již zaobírá mezinárodní trestní tribunál v Haagu. A je věcí soudu tyto záležitosti důkladně prověřit a případné viníky volat k odpovědnosti. S ohledem na historii šetření válečných zločinů nemám pochyby o krocích tohoto soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…