Starosta Brandýsa nad Labem z ODS: Prohra Ratha? Nevím, nevím

16.04.2012 14:02

ROZHOVOR Ondřej Přenosil ParlamentnímListům.cz popsal zejména neutěšenou situaci s dopravní infrastrukturou ve Středočeském kraji a také v samotném městě. Vyjádřil se zároveň k investičním plánům a podzimním volbám.

Starosta Brandýsa nad Labem z ODS: Prohra Ratha? Nevím, nevím
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Pane starosto, pokud budeme hovořit o Brandýsu, jaké problémy nejvíce sužují zdejší obyvatele, a jak se Vám daří tyto problémy řešit?

Poslední 4 roky činí největší problém obyvatelům našeho města rekonstrukce mostů (celkem sedmi) přes Labe, kde majitelem a investorem je Středočeský kraj. Objízdná trasa po dálnici je v jednom směru  téměř o 10 kilometrů delší. K tomu se ještě vloni a letos připojila celková rekonstrukce brandýského náměstí, vloni inženýrské sítě, letos veškeré povrchy včetně návratu sochy sv.Jana Nepomuckého a Rudolfovy kašny. Naštěstí obě investice skončí po půlce roku a život se začne vracet do normálních kolejí.

Dopravní infrastruktura patří k dlouhodobě největším problémům Středočeského kraje. Jak byste hodnotil situaci u Vás? Častým problémem bývá také nedostatek míst k parkování. Trápí tento problém i obyvatele Brandýsa nad Labem?

Problémy dopravní infrastruktury kraje jsou v našem městě navíc značně koncentrované. Přes obě části města (tj. Brandýs nad Labem i Starou Boleslav) vedou ze všech směrů silnice  II. a III. tříd s velice hustým provozem. Stav většiny připomíná tankodrom. Parkovacích míst je i u nás nedostatek, protože sídliště ze šedesátých až osmdesátých let nepočítala s takovým stupněm motorizace. Ale právě zpracováváme koncepci parkování ve městě, která bude zahrnovat vytvoření zón placeného parkování (v centrech), zón regulovaného parkování rezidentů a vybudování záchytných parkovišť.

Do čeho chcete v letošním roce investovat? A jaký je Váš názor na novelu zákona o rozpočtovém určení daní? Co od novely očekáváte?

Většina letošních investic směřuje do rekonstrukce brandýského náměstí, do výstavby nového autobusového terminálu ve Staré Boleslavi, do rekonstrukce některých komunikací a do pokračování, resp.letos již dokončení, oprav fasád brandýského zámku. Bude-li přijata novela o RUD s předpokládaným kladným dopadem na rozpočet města, tak budu spokojen. Protože s přibývajícími povinnostmi, které na nás přenáší stát a zvyšujícími se cenami, nám „zbývá“ stále méně na investice a provoz města.

Co považujete ve funkci starosty za svůj největší úspěch?

Vždy jsem se snažil, aby se rovnoměrně rozvíjely všechny sféry života obyvatel. Ale infrastruktura města byla za desetiletí zcela zanedbaná. Jmenoval bych několik zásadních investic, které se nám podařily: nová čistírna odpadních vod, rekonstrukce zámku, brandýské náměstí a kompletní oprava více jak 50 místních komunikací.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

Samozřejmě bych byl rád, kdyby se do čela kraje dostalo pravicové vedení, ale nevím, nevím….

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…