Starosta Českého Těšína: Snad lidé procitnou

24.07.2012 7:12

ROZHOVOR Ze strany sociální demokracie to bylo další divadelní představení s cílem odsunout aféru Davida Ratha do pozadí a zviditelnit se před nadcházejícími volbami, říká starosta Vít Slováček (KDU-ČSL) ke kauze vydávání Vlasty Parkanové.

Starosta Českého Těšína: Snad lidé procitnou
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Pane starosto, jak vnímáte současnou politickou situaci, kdy podle mnohých vládní reformy zastiňují korupční skandály politiků? A domníváte se, že budou v souvislosti s korupcí objevovat i další jména?

Nechci hádat, zda budou další jména. Je zcela jisté, že úroveň celostátní politiky, kdy se to hemží skandály odleva a doprava, uráží slušného člověka. Obávám se dalšího vývoje události v zemi, kde chybí politici velkého formátu beroucí svou práci jako službu národu. Celá situace znechuceni s tímto vývojem tradiční demokracie a velké ekonomické problémy celého kontinentu mohou, dle mých znalosti historie minulého století, vyústit k něčemu hroznému.

Nedávno byla vydána poslankyně Parkanová trestnímu stíhání. Jak její kauzu vnímáte a jak vnímáte kroky, které činí ministr Kalousek na její obranu? Kroky Kalouska dokonce u opozice vedly již ke čtvrtému hlasování o důvěře vládě. Jak se na hlasování díváte, a souhlasíte s požadavkem na jeho rezignaci?

Ze strany sociální demokracie to bylo další divadelní představení s cílem odsunout aféru Davida Ratha do pozadí a zviditelnit se před nadcházejícími volbami. Věřím, že na ministra Kalouska je v době krize a zmenšujících se rozpočtů všech vyvíjen obrovský tlak. Přesto by se takto politik chovat neměl, alespoň v Evropě ne.

Vláda schválila poslanecký návrh na vydání ústavního zákona, který má omezit doživotní trestně-právní imunitu zákonodárců a ústavních soudců. Cílem návrhu skupiny poslanců je omezit imunitu zákonodárců a soudců Ústavního soudu. Trestní stíhání by pak mělo být vyloučeno jen po dobu výkonu funkce. Návrh byl již jednou schválen Poslaneckou sněmovnou, neprošel ovšem v Senátu. Jakou šanci dáváte návrhu nyní? A souhlasíte s ním, nebo byste volil ještě razantnější omezení imunity?

Ano, imunita soudců i zákonodárců má být výhradně spojena s jejich profesní prací a pouze na dobu výkonu povolání. Její současná podoba je nesmyslná a měla by být zrušena, dává poslancům pocit, že jsou nadlidi.

Především ministr Kalousek, ale i jiní politici, zpochybňují práci policie. Jak byste činnost policie hodnotil Vy v Českém Těšíně? Domníváte se, že škrty na ministerstvu vnitra, které se dotknou i policistů, budou mít dopad na občany města?

My zde už určité obtíže vidíme, kdy se problémy obcí, kam se do bývalých dělnických ubytoven sestěhovávají problémoví lidé, řeší na náš úkor. Už jsme na zastupitelstvu diskutovali situaci, kdy jsou tabulky uniformovaných příslušníků pro naše město naplněny, ale část našich policistů je odvelena do jiných obcí. Jednáme také o větší efektivitě práce Policie. Na druhou stranu oceňuji efektivní skloubení činnosti s naší Městkou policii, kdy si obě složky vypomáhají, předávají si některé věci a máme i dokonce smíšené hlídky.

Jak byste hodnotil dopad reforem na obyvatele města? S jakou reakcí se u občanů nejčastěji setkáváte? A jak se stavíte k zvýšení sazeb DPH z 15% na 21%, ke kterému má dojít od příštího roku?

Zvyšování daně z přidané hodnoty je nešťastné a zcela popírá principy ekonomiky. Když lidem zdražíme služby a zboží, pak je nepobídneme k většímu utrácení, ale k úsporám a utlumení ekonomiky. Potvrzuje to strmě padající výběr daní. Zvláště v tak malé republice, kde je naše, kde jsou hranice okolních států rychle dosažitelné, tím ministr financí pobídl naše lidi k utrácení v Polsku.

Jak jste uvedl v rozhovoru, který jste nám poskytl v únoru, úspěšně se Vám daří čerpat evropské dotace, kdy jste jako město získaly nadstandardně velké prostředky z EU. V čem tkví podle Vás Váš úspěch? A jak se naopak díváte na celkovou neúspěšnost ČR v čerpání eurodotací? Co je podle Vás příčinou? Kvůli nesrovnalostem v tuzemských programech Brusel již od března České republice peníze neproplácí a podle posledních slov ministra Jankovského, by k proplácení nákladů mělo dojít nejdříve v září.

My jsme vybrali projekty, které měly sloužit přímo lidem. Žádné megalomanské opravy zámků, ale rekonstrukce mostů a výpadovky z města, nové parky a sportoviště, nová čítárna. To jsou projekty, které přímo slouží občanům a těm já, jako starosta spolu s radou, skládám účty. Snažíme se s občany investice i konzultovat. Například teď se lidé mohou v anketě vyjádřit, zda si přejí digitalizaci a opravu kina. Zaráží mne, jak v některých krajích chyběla kontrola a vítám odvážnou a také mravenčí policejní práci. Pravidelně se vyjadřuji k posílení pravomocí obcí a to nejen v oblasti legislativy, ale i rozdělování peněz a jejich přesunutí z Prahy a krajů právě na obce. Samospráva nejlépe ví, co ji trápí a kam by měla peníze vložit.

KDU-ČSL  v posledních průzkumech velmi posiluje a již několikrát se straně podařilo překročit 5% hranici pro vstup do sněmovny. Co je podle Vás příčinou vzestupu strany? A domníváte se, že se narůstající preference projeví i v podzimních volbách? Jaké výsledky krajských voleb očekáváte? Domníváte se, že se do nich promítnou současné korupční aféry parlamentních stran a jejich členů?

Lidé minule uvěřili nesplnitelným slibům sociální demokracie o zvyšování důchodů, bezplatné zdravotní péči, což vůbec nejsou témata v kompetenci kraje. Po majetkových a korupčních aférách v některých krajích v režii sociálních demokratů a komunistů, věřím, že část lidi procitne.

Věřím, že čestní a rozumní voliči, kteří se nenechají opít rohlíkem nesplnitelných příslibů, se k nám vrátí. Právě v této hrozné době neurvalého chování politiků, kteří kážou sociální soudržnost, ale žijí si jako nějací naftoví magnáti, se dle mého lidé budou vracet ke konzervativním hodnotám: služnosti, vstřícnosti k druhému, poctivosti, rodině.

V čele kandidátky KDU-ČSL pro volby do krajů je skupina, která se odborně zabývá nedostatkem sociálních služeb v regionu. Naši krajští zastupitelé blokovali snahy o pochybné slučování krajských nemocnic a chceme v tom pokračovat, žádáme také vysvětlení nakládání s prostředky nemocnic a odvolání nepohodlných ředitelů nemocnic. Když jsme hovořili o evropských dotacích, tak podle mně krajský úřad za poslední čtyři roky promarnil šanci na získání velkých prostředků na rekonstrukce a zvýšení bezpečnosti na našich silnicích. Na našem programu je také stop těžbě v Beskydech a konec nestandartní vstřícnosti vůči společnosti OKD.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…