Starosta Mnichova Hradiště z ODS: Výsledek voleb si nedovolím odhadnout

20.04.2012 18:13

ROZHOVOR Arnošt Vajzr ParlamentnímListům.cz řekl, že některé aktivity hejtmana Davida Ratha jsou plýtváním. Obce Středočeského kraje prý mají určitě jiné priority než webové stránky. Představte si, co by se za ty peníze dalo v menších obcích opravit, konstatoval mimo jiné starosta.

Starosta Mnichova Hradiště z ODS: Výsledek voleb si nedovolím odhadnout
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mnichova Hradiště v letech 2006-2014 Arnošt Vajzr (ODS)

Pane starosto, co říkáte na rezignaci ministra školství? A jaký je Váš názor na to, že je to již osmý ministr, který opouští Nečasovu vládu?

Rezignace pana ministra měla přijít podstatně dříve. Nikdy jsem ve školství nepracoval, ale dle vyjádření ředitelů škol mělo jeho působení na ministerstvu školství spíše negativní dopad. Střídání ministrů je důsledkem obsazování funkce na základě politických a ne odborných předpokladů.

Úředníci z Bruselu se začali v nedávné době zajímat o masivní propagační kampaň Středočeského kraje, za kterou chce hejtman David Rath utratit téměř 80 milionů korun. Co si o tom myslíte? A pokud hovoříme o panu hejtmanovi, jaký je Váš názor na webové stránky pro mladé, které spustil Rath v březnu? Domníváte se, že budou prospěšné nebo jde jen o plýtvání penězi v době krize?

Domnívám se, že jde o plýtvání penězi. Obce Středočeského kraje mají určitě jiné priority než webové stránky. Představte si, co by se za ty peníze dalo v menších obcích opravit.

Pokud budeme hovořit o Mnichově Hradišti, jaké problémy nejvíce sužují zdejší obyvatele, a jak se Vám daří tyto problémy řešit?

Potřeby města nebudou nikdy naplněny v plném rozsahu. Jiné problémy sužují obyvatele města a jiné obyvatele jeho místních částí. Zastupitelstvo města schválilo Program rozvoje města, do kterého jsou zařazeny potřeby města i místních částí a stanoveny jejich priority. Dle možností rozpočtu města se snažíme tento program realizovat.

Jak sám zmiňujete, Mnichovo Hradiště bude muset v letošním roce šetřit, ale i přesto, do čeho chcete v letošním roce investovat? A jaký je Váš názor na novelu zákona o rozpočtovém určení daní? Co od novely očekáváte?

V současné době se buduje nová kanalizace nákladem cca 160 milionů korun. Uznatelné náklady činí cca 50 procent, a zbývající část finančních prostředků je kryta úvěrem. Dokončuje se rekonstrukce starého domu v majetku města na dům volnočasových aktivit. I na tuto akci byly sdruženy finanční prostředky z dotace a z rozpočtu města. Pro město je velmi důležité zahájení výstavby protipovodňové hráze. Vzhledem k těmto velkým investičním akcím jsou finanční prostředky města na další investice velmi omezené. Na novelu zákona netrpělivě čekáme. Vzhledem k počtu obyvatel jsme na nejnižším bodě pomyslné křivky. Změnou rozpočtového určení daní by se příjmová část našeho rozpočtu znatelně zvýšila.  

Dopravní infrastruktura patří k dlouhodobě největším problémům Středočeského kraje. Jak vnímáte situaci u Vás?

Navrhovaná řešení vidíme jako nekoncepční a špatně realizovatelná. Chybí propojení s Prahou a ostatními kraji. 

Co považujete ve funkci starosty za svůj největší úspěch?

Zahájení výstavby kanalizace, zahájení výstavby protipovodňové hráze a realizaci rekonstrukce objektu na dům volnočasových aktivit.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

Výrazný vliv na krajské a komunální volby  má pohled občanů na činnosti vlády, sněmovny a Senátu. Vzhledem k úsporným opatřením a kvalitě zákonů, které vycházejí z Poslanecké sněmovny, si nedovolím výsledek odhadnout. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…