Starosta Nové Paky: Nemám důvod nedůvěřovat Nečasovi

10.07.2012 7:02

ROZHOVOR Ministr Jiří Pospíšil měl perfektní PR, lidé ho měli rádi, říká ParlamentnímListům.cz mimo jiné novopacký starosta Rudolf Cogan (zvolen za sdružení nezávislých kandidátů Sportovci pro Novou Paku).

Starosta Nové Paky: Nemám důvod nedůvěřovat Nečasovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Pane starosto, ač působíte jako komunální politik, jak vnímáte naši současnou politickou scénu, jež zmítají korupční aféry?

Normálně. Ve světovém kontextu nejde u nás o nic mimořádného. Těžko se můžeme srovnávat v míře zneužívání moci pro sebe se Švédskem nebo Švýcarskem. Politiky vysílají voliči. Já jsem s těmi, kteří byli do sněmovny zvoleni na základě mého hlasu – Heger, Oliva, Cogan – spokojen. Každý, ať si sáhne do svědomí, koho kam poslal svým hlasem a co dělá.

Řada odborníků si stěžuje, že poté, co vstoupili do politiky, je na ně nahlíženo najednou skrze prsty. Máte i Vy, jako starosta problémy s tím, že jste se rozhodl vstoupit do politiky?

Ne, akorát to bere čas. Kritiku beru jako projev zájmu o věc.  

A co Vás k tomu vlastně vedlo?

Se skupinou přátel jsme zjistili, kdo a jak v Nové Pace rozhoduje. A nechtěli jsme, aby to dělali dál. Postupně jsme získali podporu veřejnosti – 2, 4, 7 a nakonec 9 mandátů z 21.

Na začátku roku jste jako jeden z mála chválil kroky dnes již exministra školství Dobeše. Jak se nyní díváte na kroky jeho nástupce Fialy, který již pozastavil například reformu regionálního jeho předchůdce?

Doufám, že ministr Fiala bude pokračovat. Jedná víc diplomaticky a snad se nebojí zájmových skupin a novinářů. Tak jako ministr Heger, který nenápadně dělá razantní změny.

A jak se díváte na selhání státních maturit v letošním roce?

V tomhle dám na Václava Klause mladšího, když říká, že to bylo špatně. Obecně souhlasím s jeho konceptem státní maturity jako minimální laťky.

Pokud jsme u politiky, co si Vy osobně myslíte o odvolání ministra spravedlnosti? A jak byste pana Pospíšila a jeho kroky ve funkci ministra hodnotil?

Nemám důvod nedůvěřovat předsedovi vlády. Ale Pospíšil byl šikovný ministr, nový občanský zákoník je epochální. Před tím prošel nově koncipovaný trestní zákon, obecně se novotvorba ve státě zlepšuje. Souhlasím s jeho trojstupňovou soudní soustavou. Ministr Pospíšil měl perfektní PR, lidé ho měli rádi.

Ovšem systém věznění není dobře promyšlený. V trestním řízení by měl být daleko více upřednostněn poškozený, s právem dohodnout se s pachatelem. Pokud bude státní zástupce skutečně nezávislý, měl by mít větší pravomoc a odvahu v rozhodování o tzv. odklonech.

Jak byste hodnotil dopad reforem pro obyvatele města? S jakou reakcí se u občanů setkáváte? Hejtmanu Francovi nejvíce vadí škrty ve zdravotnictví a sociálních službách. Souhlasíte s ním?

Názory se různí. Platí, že řada lidí se postupně stala závislou na státních dávkách. Mnoho lidí ovšem zase nechce kupování voličů na dluh. Otázkou je, zda v případě hejtmana jde o jeho osobní preferenci, nebo zda se domnívá, že jeho voliči to tak chtějí. Ale v tomhle se hejtmani shodují, a bude to mít tedy základ v ústředí ČSSD, tam se určuje program.

Jak se stavíte k námitkám Svazu měst a obcí ČR, podle kterých sice kamenných heren a kasin bude i pod vlivem zákazů v obcích stále méně, jejich místo ale zaujmou hry na internetu, které však mohou mít též sociální dopady, které se projevují ve městech, kde hráči žijí?

Na internet se přesouvá vše. A zlatá éra „výherních“, tedy proherních, přístrojů, je už za námi. Regulace a zdanění hracích automatů mělo být v rukou obcí hned od počátku. Obecně když nevím, kdo má určitou otázku ve státě spravovat, tak to svěřím té nižší úrovni; kde to ještě jde. Takhle pánové z hazardu „věc projednali“ se třemi úředníky a pár poslanci: Kdyby objížděli 6000 obcí, tak by to nebylo tak jednoduché. Obecně existuje nenápadný boj o moc mezi ústředními orgány a obcemi. Ale Poslanecká sněmovna díky 9 poslancům za Starosty a nezávislé některé věci nyní akceptuje.

Pokud hovoříme o bezpečnosti. Jak se díváte na kritiku práce Policie ČR ze strany některých poslanců? Domníváte se, že u nás funguje dvojí policie či dokonce policejní stát?

Policejní stát, ve shodě s von Mohlem, není stát, ve kterém jen vládne policie, nýbrž je to spíš diktatura nebo totalitní stát. Znamená to, že státní moc intenzivně a bez omezení zasahuje a řídí lidské životy. Opakem je liberální demokracie, tedy vláda lidu, kde je zaručena svoboda. V ČR je nyní liberální demokracie. Vidím ovšem problémy v dělbě moci – je třeba číst Listy federalistů, jak do hloubky toho oddělení oni šli.

A co si myslíte o telefonátu Kalouska policejnímu vyšetřovateli v souvislosti s kauzou poslankyně Parkanové?Těžko můžu objektivně hodnotit místopředsedu koaliční strany. Jako ministrovi financí mu věřím.

Ministr vnitra Kubice také nedávno prohlásil, že pokud bude policistů méně, než 40.000 nemůže policie řádně fungovat. Vláda ale jeho požadavek na 40.000 policistů pro příští rok zamítla. Domníváte se, že budou mít tyto kroky vliv na bezpečnost občanů?

Počet je jen jeden aspekt. Rozhoduje kvalita, motivace, morálka a řízení. Mezinárodní komparace ukazuje, že máme policistů dost. A musíme odlišovat bezpečnost a pocit bezpečnosti. Na pocit může mít stanovisko ministra vliv. Co se týče skutečné bezpečnosti, tak myslím ale, že máme malou a slabou armádu. NATO začíná být jednostranným závazkem USA. Otázkou je, jak dlouho je to bude bavit.

Podle Vašich slov není nezaměstnanost v Nové Pace nikterak veliká. V poslední době se ale objevují informace o klesajícím počtu turistů přijíždějících do Krkonoš na kratší dobu. Pociťujete nějak tento úbytek turistů zejména po ekonomické stránce i u Vás? A co je podle Vás důvodem? 

Turistika jako element našeho místního hospodářství není významný. Úbytek nepociťujeme – nikdy to nebylo slavné. A nebude. O tom však vedeme diskurs, jsou zde zastánci rozvoje podnikání v tomto oboru. Ovšem zrovna teď jsme sledovali cíl cest aut do centra, a turistika je raritní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…