Starosta Nového Bydžova: Lidé ztrácejí pocit, že žijí v právním státě

17.07.2012 7:02

ROZHOVOR Policie ČR především nezvládá nápor byrokracie a v ulicích v podstatě není vidět, říká mimo jiné starosta Pavel Louda (ODS) pro ParlamentníListy.cz.

Starosta Nového Bydžova: Lidé ztrácejí pocit, že žijí v právním státě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nový Bydžov

Jak jste v únoru uvedl, v souvislosti s pasivitou ze strany zákonodárců, jste se rozhodl v souvislosti s řešením problémů s nepřizpůsobivými  navrhnout vlastní malou městskou koncepci řešení. Jak vypadá příprava tohoto konceptu, a na kdy plánujete realizaci? Zmínil jste podezření na případy zneužívání sociálních dávek a obrátil jste se tak na Úřad práce. S jakou reakcí jste se setkal?

Problémy s nepřizpůsobivými obyvateli řešíme sami z úrovně města postupným zaváděním různých opatření. Na některá jsme získali dotaci, některá financujeme z městského rozpočtu. Mezi tato opatření patří zejména terénní sociální práce, domovnice v domech obývaných nepřizpůsobivými, navýšení počtu strážníků, asistenti prevence kriminality, zavedení mobilní linky bezpečí se 24 hodinovou službou, postupnou realizací městského kamerového systému, vytvoření Komise pro bezpečnost ve městě, kde je členem velitel místní Policie ČR, nízkoprahové centrum, veřejně prospěšné práce a veřejná služba, kontroly heren a barů, omezení loterií na území města. K tomu všemu je bezpodmínečně nutná vzájemná komunikace všech zainteresovaných složek včetně zástupců komunity. Vždy a zcela jsme se obešli bez Agentury pro sociální začleňování, sami nejlépe známe prostředí a víme jak prostředky využít. Je proto naprosto zbytečné, aby agentura hrála roli mocenského prostředníka, navíc za nemalé peníze (23 milionů ročně)!

Současná legislativa řešení problematiky nepřizpůsobivých nenahrává. Převedením sociálních dávek pod úřady práce již o jejich zneužití nerozhodujeme. Spolupráce s úřadem práce sice v našem případě a zatím funguje, ale tohle je vždycky o lidech a může to být za půl roku jinak. Jsme také znevýhodněni tím, že na našem území prokazatelně žije romská komunita, z nichž mnoho jich zde není přihlášeno k trvalému pobytu a jen to je v podmínkách Bydžova daňová ztráta téměř 1milion korun. Ze statistik je snadno zjistitelné, že právě komunita je „drahá“ – podíl přestupků a trestných činů jimi páchaných několikanásobně převyšuje ostatní obyvatele, opatření pro bezpečnost pak město něco stojí, daňové příjmy na obyvatele jdou však někam jinam.   Uvítali bychom také registr přestupků a snadnější trestání, případně vyhoštění recidivistů. Potřebné je stanovení hygienické normy na počet lidí/m2 bytu, což je v mnoha zemích běžné. Další potřebnou legislativou je definování sociálního bytu, aby bylo možné postavit jednoduché levné bydlení pro sociálně nepřizpůsobivé.

Podle Vás je také ostudou vlády, že nechala policii padnout tam, kde je. Ministr Kubice nedávno prohlásil, že pokud bude policistů méně, než 40.000 nemůže policie řádně fungovat. Vláda ale jeho požadavek na 40.000 policistů pro příští rok zamítla. Domníváte se, že budou mít tyto kroky vliv na bezpečnost občanů?

Ano, to se jednoznačně domnívám. Policie ČR především nezvládá nápor byrokracie a v ulicích v podstatě není vidět. Což je vzhledem ke zhoršující se životní situaci sociálně nepřizpůsobivých časovaná bomba. Snižují se sociální dávky, roste nezaměstnanost, zvyšují se náklady na bydlení a živobytí, roste zadluženost. V Novém Bydžově je například 89 procent romských domácností zadluženo. V blízké budoucnosti mnohem více hrozí krádeže, loupeže a revolty.

A jak se nyní díváte na odvolání ministra spravedlnosti? Podle průzkumu Sanepu byl nejoblíbenějším ministrem Nečasovy vlády a lidé s jeho odvoláním nesouhlasí.  A jak na ministra v jeho funkci vzpomínáte?

Odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila považuji za účelové netransparentní rozhodnutí premiéra Petra Nečase. Znovu se potvrzuje, že vládnoucí garnitura zapomíná na svoji voličskou základnu, že naprosto ztratila sebereflexi a chrání pouze vlastní zájmy. Jako kdyby neexistovala mravenčí práce komunálních politiků v terénu, jako kdyby se o ni a důvěru svých příznivců neopírali. Jako kdyby všichni lidé byli dav bez názoru!  Postoj pana premiéra je pohrdáním a plivanec do očí všem, kteří po nedávných událostech konečně začali věřit v úspěšný boj s korupcí a vymahatelností práva.

Pokud hovoříme o bezpečnosti a policii. Jak se díváte na kritiku jejich práce ze strany některých politiků? Domníváte se, že u nás funguje dvojí policie či dokonce policejní stát? A co si myslíte o telefonátu Kalouska policejnímu vyšetřovateli v souvislosti s kauzou poslankyně Parkanové?

K tomu snad jen tolik, že lidé ztrácejí pocit, že žijí v právním státě. Legislativní změť, kdy zapravdu dostává právní klička a rozum a logika se dostávají na vedlejší kolej. A k tomu slabá a zdlouhavá vymahatelnost práva.

Občané Nového Bydžova by velmi uvítali, kdyby se investovalo do výstavby nového krytého bazénu, i když si uvědomují, že stavba není nejlevnější.  Domníváte se, že by se v dohledné době mohla tato investice zdařit?

Ano, Jiráskovo divadlo, koupaliště, zimní stadion jsou již v novém kabátě, na pořadí je nyní krytý bazén. Usilovali jsme o něj neúspěšně z evropských peněz. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že to není jen o postavení bazénu, ale hlavně o každoroční dotaci do provozu. Hledáme co nejúspornější provozní řešení a pokud v evropských fondech ještě nějaké prostředky na smysluplné investice zbudou, budeme se o ně pravděpodobně ucházet.

Pokud se nemýlím, tak jednou z posledních věcí, na které město získalo dotace od Ministerstva vnitra, byl kamerový systém. Mohu se zeptat, jak to vypadá s jeho realizací?

Komplexní řešení městského kamerového systému je pro nás prioritou číslo 1. Pocit bezpečí v místě kde žijeme, je pro každého to nejdůležitější. To se v našem případě ještě násobí existencí romské komunity. Na první etapu se nám podařilo získat dotaci Ministerstva vnitra 1 milion korun, k němu musíme přidat 1,5 milionu z městského rozpočtu. Další etapy budou následovat.

Pokud hovoříme o investicích. Mohu se zeptat, jak úspěšný je Nový Bydžov v čerpání evropských dotací, a co si o eurodotacích myslíte Vy osobně? O krizi Evropské unie se také mluví již delší dobu. Jak se na EU a směr, kterým se ubírá, díváte do budoucna?

Eurodotace jsou pro mě osobně veliké zklamání. Přinesly byrokratické bujení a úžasný prostor pro korupci. Sám účel se úplně ztrácí. Do popředí se dostávají tzv. „měkké projekty“, jejichž přínos je snad jen v umělé zaměstnanosti dalšího aparátu na nepotřebné věci. V regionech potřebné „tvrdé“ peníze na investice nejsou nebo jsou předem rozebrané. Pokud se přece jen podaří nějaké investice z evropských peněz realizovat, je to za cenu neustálého přizpůsobování se programu a podmínkám dotace, složité administrativní přípravy a neustálým obavám, že někdo někde objeví administrativní chybičku a nastanou tahanice, právní kličky a boj o vracení peněz. Bydžov byl v projektech poměrně úspěšný, ale do budoucna – tudy cesta opravdu nevede! Budoucnost naopak vidím v posílení pravomoci regionálních partnerství. Pokud bude finance rozdělovat samospráva ve městech a obcích nebo MAS v regionech, bude se utrácet za to, co lidé potřebují, výrazně se omezí korupce a prohloubí přirozená kontrola zespoda od občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …