Starosta Orlové: Návrhy restitucí jsou špatně

20.08.2012 19:12

ROZHOVOR Těžko se vyjadřovat k hodnocení předsedy strany. Jeho činnost víceméně sleduji z médií a mnohé zákulisní problémy se u nás neřeší, říká k Bohuslavu Sobotkovi sociální demokrat, starosta Jiří Michalík.

Starosta Orlové: Návrhy restitucí jsou špatně
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Jako sociální demokrat si samozřejmě kritiku vlády neodpustíte. Jaká opatření, respektive reformy byste ale preferoval Vy? A jakým způsobem byste je financoval? Jak se totiž ukázalo, spoléhat se na evropské dotace, může bát kontraproduktivní.

Věcí, které by bylo dobré změnit, je jistě hodně. Nemám k dispozici absolutní analýzy příjmů a výdajů. Zatím se musím držet oficiálních informací, ze kterých lze jen těžko vyčíst absolutní rezervy – týká se financování změn.

Jsem pro majetková přiznání, zrušení anonymních akcí (jistě se zde finance najdou), včetně progresivního zdanění, zlepšení veřejných zakázek a potírání korupce. Vše by mělo být transparentní, dostupné, zveřejňované na internetu.

Domnívám se, že většina normálních sociálních demokratů není proti navrácení skutečně uloupeného majetku, ale to, co je navrženo v případě církevních restitucí, je z mého pohledu špatné. Rovněž druhý důchodový pilíř rozkolísává z mého pohledu vyváženost důchodového systému a ubírá ze základů prvního důchodového pilíře.

Co se týče zvyšování DPH, tak to mi zvláště v období restitucí církevního majetku nepřijde vhodné a rozumné, neboť díky tomuto opatření lidé budou méně nakupovat a tudíž se bude snižovat výroba a produktivita této země.

Nelze opomenout, že by bylo vhodné pro získávání financí do zdravotnictví a sociálních služeb zavést odstranění stropu pro sociální a zdravotní pojištění. To jsem zcela pominul otázku zdravotnictví a školství, které jistě vyžadují poměrně složitou analýzu současného stavu s výhledem do budoucna.

Co vnímáte jako největší chybu (selhání) vlády? A ač jste členem opozice, je nějaký vládní krok, který hodnotíte naopak pozitivně?

Co udělala vláda dobře? Musím pozitivně říct, že jsme přivítali změny ve financování obcí – rozpočtové určení daní.

Co si myslíte o odchodu senátora Drymla s ČSSD a přestupu do SPOZ? Jak byste jeho důvody, které jej vedly k odchodu, hodnotil Vy, z pohledu člena strany, souhlasíte s ním? Stranu také nedávno opustila senátorka Rippelová, která též bude letos kandidovat za SPOZ. Co je podle Vás příčinou jejich odchodu? Mění se snad tolik politika strany? A domníváte se že, jejich odchod a kritika poměrů strany bude mít vliv na krajské volby?

Těžko se vyjadřovat k hodnocení předsedy strany. Jeho činnost víceméně sleduji z médií a mnohé zákulisní problémy se u nás neřeší.

Pokud se ještě pozastavíme u strany, v poslední době se objevují spekulace o puči, který by měl být proveden na předsedu strany. Jak byste Vy hodnotil pana Sobotku jako předsedu strany? A souhlasíte s jeho nedávným výrokem na adresu kandidátu na prezidenta a jejich věku?

Otázku, která je založena na spekulaci o puči, zodpovědět neumím, neboť tato informace k nám ještě nedorazila a tudíž nejsem o ní informován.

Orlová je bývalým hornickým městem. Jaký je Váš názor na novelu horního zákona?

Stran horního zákona a jeho novely nevím, zda jste měli na mysli první či druhou novelu, kdy se domnívám, že vypuštění vyvlastnění není úplně šťastné, neboť toto použito nebylo. V budoucnu bychom možná tento paragraf mohli potřebovat, byť jen jako strašák. Ve druhé novele pozitivně hodnotím, že stát může vhodně zasahovat do distribuce této suroviny, což je asi rozumné.

Občany Orlové sužuje nedostatek pracovních příležitostí a za prací tak musí dojíždět. Problém je, že i dopravní dostupnost a infrastruktura je ve městě velmi špatná. Jak se Vám daří tyto problémy řešit? Plánuje například v dohledné době investovat do oprav infrastruktury? A jakou zkušenost máte s investory?

Problém dopravy je u nás velmi citlivý. Infrastruktura je zde nedokonalá. Část problémů vidím v tom, že dříve město i důlní činnost patřily státu, později ji stát prodal OKD. Důlní společnost včetně státního podniku Diamo se ale víceméně necítí zavázána řešit následky důlní činnosti z předchozího období, a tak Orlové, jako jednomu z mála měst, zbyly jen oči pro pláč.  Nezapočítám-li soukromé vlastnictví, pak OKD včetně jeho dceřinných společností vlastní více pozemků v Orlové než samotné město a tudíž tyto okolnosti mnohdy brání rozvoji infrastruktury včetně dopravní obslužnosti. Samozřejmě zde neřeším otázku chybějících financí v městském rozpočtu.

Mnozí občané nesouhlasí s otevřením další sběrny, což dali najevo i podpisem pod petici proti jejímu otevření. Co si o tom myslíte Vy? A jakou váhu pro vás osobně petice má? Hodně se spekuluje o posílení přímé demokracie u nás. Vláda na začátku prázdnin přerušila diskusi nad analýzou k zavádění přímé volby starostů malých obcí. Co si o tom myslíte, domníváte se, že bude možné za dva roky přímou volbu využít?

Nic proti peticím nemáme. Tento institut u nás léta funguje, ale mnohdy i z těchto petic čiší snaha určitých jednotlivců ovlivnit veřejné mínění, myslím tím způsob sbírání podpisů. Všechny petice ve městě ale řešíme. Co se týče přímé volby starostů – tady se domnívám, že se jedná o správnou cestu a starosta, který z takovýchto voleb vzejde, zcela jistě bude mít větší váhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…