Starosta Rys: Zplyňovat 360 tisíc tun odpadu ročně v blízkosti Bruntálu je pro nás nepřijatelné

28.04.2019 10:17

S nejúspěšnějším starostou Bruntálu Petrem Rysem (BRUNTÁL 2018) jsme si povídali nejen o projektech, které ve městě plánuje. Zamýšlí se ale také nad změnami volebního systému a prozradil nám, z čeho má obavy.

Starosta Rys: Zplyňovat 360 tisíc tun odpadu ročně v blízkosti Bruntálu je pro nás nepřijatelné
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

Nikomu před vámi se mandát nepodařilo obhájit. Vy jste již potřetí starostou. Jaký je to pocit? A především, co pro vás tento závazek znamená?

Každý, kdo vstupuje do politiky, stejně jako každý účastník sportovního klání, je šťastný, když se mu podaří zvítězit. I já jsem byl překvapen a byl jsem samozřejmě rád, že se mi třikrát podařilo získat nejvíce hlasů. Takového výsledku bych ale nebyl schopen dosáhnout bez svých spolukandidátů v našem volebním uskupení, kteří kontinuálně pracují pro město, ať už v zastupitelstvu, v radě, v komisích nebo výborech. Závazek, na který se ptáte, tedy cítím jako samozřejmý nejen vůči městu a jeho občanům, ale jmenovitě také vůči lidem, kteří do toho se mnou šli a dělají odpovědně svoji práci.

Domníváte se, že i v politice platí do třetice všeho dobrého? Je vaše stávající volební období poslední nebo o tom prozatím neuvažujete?

O účasti ve volbách v roce 2022 je opravdu příliš brzy hovořit, ať už v nich budu kandidovat či nikoliv. Máme zpracovaný a schválený strategický plán a už jsme se pustili do jeho realizace, takže práce je přede mnou velmi mnoho. Ať už jde o velké projekty, jako je výstavba zimního stadionu, rozšíření wellness centra o saunový svět a výukový bazén, regeneraci sídlišť, výstavbu zahrádkářské osady a podobně, nebo projekty neinvestiční a zaměřené na vzdělání, podporu podnikání, posilování sounáležitosti lidí s městem či rozvoj cestovního ruchu.

Mimo prezidenta není počet funkčních období u volených zastupitelů omezen délkou. Je to tak podle vás správně? Mohou politici třeba po 20 letech ve funkci přinést nějakou pozitivní změnu?

Ačkoliv jsem z tohoto pohledu již dinosaurem (smích), existuje velká spousta příkladů starostů a primátorů, kteří vykonávají tuto funkci déle než já a dělají svoji práci objektivně dobře, což jim voliči vyjadřují oblibou a důvěrou i po řadě volebních období. Příkladem může být starosta Bohumína Petr Vícha, teplický Jaroslav Kubera a stejně tak řada starostů malých vesniček i měst. Také je třeba vzít v úvahu, že starostové nejsou samovládci, nejsou na to sami, těsně spolupracují s lidmi okolo, ať už jsou to místostarostové, členové rad a zastupitelstev, kdy ti sami jsou nositeli myšlenek, které jsou pak přenášeny do reality života obcí a jejich občanů. Univerzální odpověď na otázku přiměřeně nebo únosně dlouhé funkce neexistuje. Nejde přitom jen o zvolené zástupce obcí, ale například také o ředitele škol, příspěvkových organizací či firem.

Koalice zůstala stejná jako v předchozím volebním období. Jak se do rozhodování snažíte zapojit nejen opozici, ale zejména i občany?

Po celou dobu, co jsem starostou, říkám, že naše práce je společnou prací téměř všech členů zastupitelstva. Přes občasné přirozeně odlišné pohledy a názory na věc se dá říct, že konstruktivně pracuje drtivá většina členů zastupitelstva. Když jsme v minulém roce projednávali strategický plán města na příštích pět let, pro tento dokument hlasovali všichni hlasující zastupitelé. Bylo tomu tak i proto, že než strategický plán vstoupil do schvalovacího procesu, vyjádřilo se k základním otázkám života ve městě osm set lidí včetně řady odborníků, ale i žáků a studentů bruntálských škol. Dokument musel být „odolný politikům“ a musel jít za rámec jednoho volebního období. I proto se stal zdrojem programových tezí většiny kandidujících subjektů a samozřejmě i pilířem naší programové dohody.

Kdy bude veřejnosti otevřen nový zimní stadion?

Zimní stadion je investičně zřejmě nejnáročnější akcí celého volebního období. V rozpočtu na letošní rok máme peníze na dokončení projektové dokumentace a teprve poté připadá v úvahu realizace. Naším úkolem je, aby byla dokončena do roku 2022 v souladu s programovou dohodou a strategickým plánem. Do té doby ještě musíme vyřešit několik výzev, a to nejen technických, ale také otázky financování celého záměru, provozování nového sportovního zařízení a další.

S obavou, že by zařízení na zplynování odpadu, které chce v nedalekém Horním Benešově vybudovat společnost Smolo, mělo negativní dopady na životní prostředí, se stavbou nesouhlasíte. Jak jí budete chtít zabránit? Jaké jsou vaše možnosti? A jste optimista?

Bojujeme především proti rozsahu záměru s vědomím toho, že obce jsou povinny postarat se o odpad vyprodukovaný na svém území. Jsme samozřejmě připraveni řešit zpracování odpadu v našem městě a v naší svozové oblasti, ale předkládaný záměr je silně naddimenzovaný. Plazmové zplyňování 360 tisíc tun odpadu za rok v bezprostřední blízkosti Bruntálu, to je pro nás něco nepřijatelného. Naše negativní stanovisko jsme vyjádřili v rámci zjišťovacího řízení, rada města deklarovala nesouhlas s předloženým záměrem a nyní čekáme na zpracování dokumentace dle zákona č. 100/2001 Sb., zkráceně EIA.

Máte ve svém úsilí nějaké spojence? Sdílí vaše obavy i jiná města či obce? A samotný Horní Benešov stavbu schvaluje?

V rámci zjišťovacího řízení podalo svá stanoviska patnáct subjektů; nejen pět měst a obcí, ale také Moravskoslezský kraj, Česká inspekce životního prostředí, hygienici, čtyři odbory Ministerstva životního prostředí, neziskové organizace. Přitom všechna tato stanoviska jsou buďto kategoricky nesouhlasná, nebo obsahují zásadní výhrady. Nechybí mezi nimi stanovisko města Horního Benešova, se kterým proti záměru v předloženém rozsahu postupujeme v naprosté shodě.

Podařilo se vám najít investora pro bývalý vojenský areál? A kladete si nějaké podmínky pro zájemce?

Společně s Moravskoslezským krajem prezentujeme průmyslovou lokalitu Západ, a to i v zahraničí, naposledy v rámci expozice Czech Cities and Regions na prestižním veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM v Cannes. Zhruba hektar průmyslové plochy v části lokality Západ jsme už v loňském roce odprodali stavební společnosti a dále máme uzavřeny smlouvy o smlouvě budoucí na prodej pozemků soukromému investorovi, který má v plánu realizovat v Bruntále potravinářský podnik. Nyní čekáme na jeho další kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…