Starosta Šumperka: Kauza Bárta má devastující účinek

29.03.2012 6:33

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz vyzpovídaly starostu Zdeňka Brože (nezávislý), který prozradil, co očekává od sociální reformy z dílny ministra Drábka či jaké pracovní příležitosti se nacházejí v jeho regionu.

Starosta Šumperka: Kauza Bárta má devastující účinek
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Pane starosto, co považujete ve funkci za svůj největší úspěch?

Snažím se pracovat co nejlépe. Hodnocení mé práce nechám na jiných.

Do jaké míry trápí obyvatele nezaměstnanost? A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

Míra nezaměstnanosti v Šumperku se pohybuje kolem celostátního průměru. Pokud někdo pracovat opravdu chce a práci nemůže najít, je to skutečně velký problém a mrzí mne, že neexistuje aktivnější státní politika zaměstnanosti, město by bylo připraveno spolupracovat intenzivněji při vytváření pracovních příležitostí. Pracovní příležitosti v Šumperku jsou nejrozmanitější. Můžeme začít od možností práce ve velkých firmách (PRAMET, TDK, PARS NOVA, CERAM TEC, URDIAMANT, CEMBRIT atd.), které v Šumperku nabízí několik tisíc pracovních míst. Největší požadavek je na pracovníky technických oborů od vyučených, přes absolventy průmyslovek až po inženýry. Těch je trvalý nedostatek a lidé s technickým vzděláním se nemusí o svou práci obávat. Velkým zaměstnavatelem je také Šumperská nemocnice, kde poptávka po kvalitním zdravotním personálu je také trvalá. Šumperk je městem škol, takže i dobrý kantor najde ve městě uplatnění. Nejsložitější je zaměstnat lidi v administrativě, kde poptávka jistě převyšuje nabídku a také lidi bez jakékoliv kvalifikace.

Co říkáte na současný spor s panem Bártou?

Je mi z toho strašně smutno. Tato kauza má devastující účinek na morálku lidí u nás. Stejně ovšem jako mnoho dalších podobných před ní.

V lednu byla spuštěna reforma ministra Drábka, která je však v současnosti asi nejvíce kritizována. Jak proběhl start reformy u Vás, a jak byste celkovou reformu hodnotil?

Považuji tento druh sociální reformy za omyl. Odebrat tyto kompetence v sociální oblasti městům bylo chybou. Naše spolupracovnice ze sociálního odboru znaly dokonale terén, byly ve stálém kontaktu s klienty, znaly jejich potřeby a dokázaly velmi dobře posuzovat a rozhodovat. Teď jsou zavřeny za kamennou zdí státního úřadu, který neví, jak informace z terénu získat.

Obecně mi připadá nesmyslné, aby stát odebíral městům kompetence, které jim byly přiřazeny v rámci reformy veřejné správy. V té době jsme museli přístavbou úřadu vytvořit podmínky pro zaměstnance, kteří k nám přešli z Okresních úřadů. Dnes přecházejí do státních úřadů a budují se pro ně nové kapacity. Je to nerozumné, neekonomické a všichni zapomněli na slovo subsidiarita, tolik skloňované právě pře spuštěním reformy veřejné správy.

Obávám se, že jsou nachystány podobně nesmyslné kroky v dalších rezortech (živnostenské úřady).

V Olomouci nedávno také proběhla demonstrace studentů a pedagogů proti školské reformě. Hodně kritizovaná je v případě malých měst či obcí reforma regionálního školství. Jaký postoj k tomu zaujímáte Vy?

Do školství patřím profesně, snažím se držet kontakt, chodím stále vyučovat na základní školu. Situace ve školství je neskutečně rozkolísaná. Lítáme všichni od zdi ke zdi, reformujeme formy a zapomínáme na obsah.  Školství by potřebovalo uklidnit, stanovit jasné vize a cíle, zjednodušit administrativu, zkvalitnit přípravu učitelů na nové požadavky a hlavně by potřebovalo mít ve svém čele ministra, který by měl respekt učitelské veřejnosti a dokonale znal svůj obor. Aby se každý učitel, vychovatel, ředitel, děkan či rektor nemusel každé ráno obávat, jaká reformní myšlenka na něj vybafne na ranním teletextu. Nápad většinou s nikým neprojednaný, ale médiím sdělený, protože přece není důležité pracovat kvalitně a systematicky, konzultovat s odborníky a pak přijít se společným názorem. Prioritou v české kotlině je, bohužel, dobře vypadat v televizi.

Nově plánuje také vláda zvýšení DPH. Jak se k tomu stavíte?

To je citlivá otázka a je těžké ji rozebrat v několika větách. Osobně jsem zastáncem nižšího zdanění a ponechání většího prostoru pro soukromé rozhodování, jak se svými penězi naloží firemní sektor i sami obyvatelé. Nicméně požadavky české společnosti jako celku na státní péči jsou vysoké. Chceme udržet venkovské školy, odmítáme školné na vysokých školách, chceme nemocnice i v malých městech, chceme vysoce kvalitní zdravotní péči všude, chceme záchranku a hasiče co nejblíže našemu bydlišti, chceme pěkné důchody, rozdáváme sociální podpory a dotace. Tohle všechno může stát bez rozpočtových zdrojů těžko zajistit. Takže na jedné straně vysoké zdanění nechceme, ale na druhé straně si o něj svým chováním říkáme. Když k tomu připočteme zadlužení a stávající ne zcela optimální ekonomický vývoj, tak tohle rozhodování žádné vládě nezávidím. Může si jen vybrat, ze které strany chce sklidit kritiku, pochvaly se zcela jistě nedočká.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby? 

Myslím, že průzkumy volebních preferencí jsou aktuálně pravdivé a volby dopadnou podle nich.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…