Starosta Uničova: Uspěje spíš levice, aniž by něco dělala

26.08.2012 7:51

ROZHOVOR Dalibor Horák (ODS) ParlamentnímListům.cz řekl jak o aktuálních problémech města, tak o dosavadních úspěších. Zeptali jsme se také na krajské volby, nezaměstnanost či plány.

Starosta Uničova: Uspěje spíš levice, aniž by něco dělala
Foto: ČSSD
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vláda včetně ODS prosazuje opětovné navýšení daní. Jak se k tomu stavíte Vy jako člen ODS? Nedomníváte se, že jde tak strana proti svému programu a svým ideálům? A domníváte se, že se PS podaří přehlasovat Senát, který nedávno zvýšení DPH zamítnul? A jak se k zákonu podle Vás případně postaví prezident, jenž vyjádřil se zvyšováním svůj osobní nesouhlas?

V roce 1992 jsem jako živnostník vstupoval do ODS s jasnými programovými tezemi, které jsou podle mého stále platné. Alespoň jsem nezaznamenal, že by se takto diametrálně změnily. Pokud představitelé ODS ve vládě mají jinou představu, neznamená to podle mého, že prezentují názor členské základny. Pokud projde zvýšení DPH sněmovnou, bude to znamenat, že i poslanci jsou od členské základny odtrženi. Domnívám se, že v tom případě bude prezident zákon vetovat. V těchto souvislostech mi připadá, že nejméně významná část reprezentace ODS hájí barvy jiných politických stran, nebo lépe řečeno některých jejich představitelů. Přitom k vyrovnání schodku veřejných financí by se daly použít se širokou podporou daleko výrazněji úspory na centrální úrovni, ale komu by se chtělo začínat od sebe?

Téma, které asi nejvíce v současné době rozděluje nejen politickou scénu, ale i společnost jsou církevní restituce. Ač Senátem zákon neprošel, premiér věří, že se zákon vládě podaří prosadit. Jste stejného názoru? A jak vnímáte v souvislosti s volbami kampaň ČSSD, jež je stavěna i na odsouzení současného návrhu církevního zákona?

Přes to, že církevní restituce plně podporuji, vzhledem ke stavu politické scény mám o jejich osud jisté obavy. Jsem smířlivý člověk, který se snaží chápat i názory politické konkurence, ale zvolená forma je v tomto případě doopravdy nechutná. Podotýkám, že se nehlásím k žádné církvi ani náboženské společnosti, nicméně co bylo ukradeno, musí být vráceno.

Co naopak Senát schválil, je vládní novela rozpočtového určení daní. Jaký je na novelu Váš názor a co od ní očekáváte jako starosta města?

Přijatá novela vyrovnává možnosti obcí různých velikostních kategorií, přilepšení by jistě prospělo i pokladně našeho města. Téměř dvojnásobně by se dal zvednout objem investic, realizovaných v jednotlivých letech. Bohužel mám obavu, že už v této době někteří politici hledají cestu, jak ten zvýšený objem financí z kapes obcí druhou stranou elegantně vytáhnout.

V rozhovoru pro naše stránky jste zmínil problémy, jež trápí občany v souvislosti se špatnou infrastrukturou. Jak se Vám daří situace v této oblasti řešit?  Do jakých projektů budete v nejbližší době v souvislosti s infrastrukturou investovat?

Finance, které by mohly v pokladně města přibýt v souvislosti s novelou rozpočtového určení daní, budou určeny výhradně pro posílení investičních aktivit. V letošním roce, stejně jako v minulém období, byla významná část investičních prostředků směřována do obnovy místních komunikací pro motorovou dopravu, chodníky se mění ve smíšené komunikace pro chodce a cyklisty, vznikají nová parkoviště a podobně. Tímto směrem se budeme ubírat i v budoucnu. Naopak se nedaří odkanalizovat místní část města – Střelice. Mimo to, že se potýkáme s řešením majetkových vztahů k dotčeným pozemkům, k tomuto účelu, jehož finanční náročnost se počítá v desítkách milionů korun, nebyl, není a s největší pravděpodobností ani nebude, vypsán vhodný dotační titul.

Občany sužuje ale také vysoká míra nezaměstnanosti, kterou jak jste uvedl, se nedaří řešit zejména kvůli špatným ekonomickým podmínkám, kdy je například těžké zapojovat investory. Jak byste ale hodnotil kroky vlády, které činí v rámci aktivní politiky zaměstnanosti? A jak vypadá výstavba nové výrobní haly německé společnosti MIELE, která má městu přinést pracovní příležitosti?

Bohužel nepozoruji, že by se kroky vlády v rámci aktivní politiky zaměstnanosti nějakým kladným způsobem odrazily na poměrně vysoké nezaměstnanosti ve městě a regionu. Naštěstí si, alespoň částečně, dokážeme pomáhat sami. Příkladem je například právě rozestavěná nová předvýrobní hala společnosti MIELE, která již v posledních měsících tohoto roku poskytne pracovní příležitosti dalším sto padesáti zaměstnancům. Jen doufám, že nezaměstnaní opravdu chtějí pracovat a zaměstnavatel nebude nucen svážet zaměstnance z jiných regionů.

Za svůj dosavadní největší úspěch považujete, kdy jste ještě ve funkci místostarosty vypracoval rozsáhlý projekt na výstavbu cyklostezek a smíšených komunikací pro pěší a cyklisty ve městě a jeho okolí. Váš projekt sklidil obrovský úspěch, a pokud se nemýlím, je už téměř celý realizován.  Plánujete se tedy zaměřit na nějaký jiný projekt? Nebo do čeho bude město v dohledné době investovat?

Projekt výstavby komunikací pro pěší a cyklisty je opravdu před dokončením. Úplnému uspokojení však v současné době brání situace, kdy tyto projekty jsou v rámci celé republiky utlumeny. Důvodem je „slepota“ zákonodárců, kteří za jiným účelem stanovili výši poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu v takové výši, že je pro obce nereálná. Náklady na tyto poplatky v některých případech dokonce převyšují samotné náklady výstavby těchto komunikací. V této věci s kolegy rozjíždíme kampaň, která by měla tento nesmysl z příslušné legislativy odstranit.

Vzhledem k ekonomickému vývoji se v nejbližší době hodláme zaměřit především na projekty, které v budoucnu přinesou úsporu finančních prostředků. Jedná se zejména o snižování energetické náročnosti budov. Předpokládám, že už v příštím roce projdou „omlazovací kúrou“ v tomto smyslu dvě školní budovy ve městě a tímto směrem bychom chtěli pokračovat i v příštích letech.

Budete se ucházet o hlasy voličů v nadcházejících krajských volbách. Co je třeba z vašeho pohledu prioritně změnit v Olomouckém kraji? A jaký vliv bude mít na volby podle Vás, současné politická situace?

Před nějakými náhlými změnami dávám přednost postupnému udržitelnému rozvoji. V orgánech kraje působím osmým rokem a domnívám se, tato premisa byla v minulém období naplňována. Domnívám se, že vzhledem k současné politické situaci budou ve volbách úspěšnější levicové politické subjekty, aniž by k tomu ovšem svou činností v rámci kraje nějak výrazně přispěly.

Kraji vládne ODS spolu s ČSSD a KDU-ČSL již řadu let. Kritici této koalice často mluví o podvodu na voličích vzhledem k tomu, že se strany proti sobě před volbami vymezují a po volbách se spojí v koalici. Co si o tom myslíte?

Myslím si, že období radikálních názorů na tuto záležitost jsem v rámci svého politického vývoje již prodělal. Dnes se spíše snažím druhého pochopit, než bych se vůči němu vymezoval. V nejvyšším vedení kraje dodnes působí řada lidí, kteří byli již u jeho vzniku a ve svých funkcích se dle mého názoru v průběhu let osvědčili. Jako konzervativní člověk mám spíše obavu z toho, že v čele kandidátek i zavedených politických stran se objevuje velké množství nových lidí, o kterých toho mnoho nevím. V minulých letech bylo všem jasné, kdo je kdo. Už teď je jasné, že ve vedení kraje dojde k nejradikálnější změně za celou dobu jeho existence. Přesto, že chápu nutnost generační obměny, spíše bych dal přednost postupnému nástupu nových tváří. Ty se objevují také na kandidátkách dalších politických subjektů, těm ale nedávám, zejména vzhledem k předchozímu vývoji na centrální politické scéně, velkou naději na úspěch. Nechtěl bych být špatným prorokem, ale přesto, že ve volbách kandiduje doposud nejvíce subjektů, nemohu vyloučit, že křesla v zastupitelstvu nakonec obsadí zástupci tří největších tradičních stran a mnoho voličských hlasů pro menší subjekty propadne.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…