Starosta promluvil o boji o koryta: Svoboda s Nečasem řádí v ODS

06.06.2013 18:08

ROZHOVOR Bohumil Zoufalík se nedávno stal pražským zastupitelem, byl vyloučen z ODS a tento týden se stal starostou Prahy 10. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hovořil o svých negativních zkušenostech s vedením ODS a o tom, co plánuje do budoucna.

Starosta promluvil o boji o koryta: Svoboda s Nečasem řádí v ODS
Foto: Bohumil Zoufalík
Popisek: Bohumil Zoufalík

Proč došlo ke změně na radnici Prahy 10, kdy vy jste se stal starostou a Milan Richter místostarostou, když to bylo předtím naopak?

Vzniklo to na základě koaliční smlouvy, která byla podepsaná na začátku tohoto týdne, která reflektovala vznik klubu nezávislých ze zastupitelů, kteří přestali být členy ODS. Čili je to dohoda koaličních partnerů: ODS, ČSSD, Desítky pro domácí, Strany zelených a nového čtyřčlenného klubu nezávislých.

Vy jste sám vystoupil z ODS a současně jste byl ještě ze strany vyloučen. Jaké teď máte vztahy s bývalými kolegy z ODS?

V pražské ODS mám mnoho přátel a s těmi jsem se lidsky nerozešel. Politicky jsme se na Praze 10 rozešli, protože jsme k tomu byli fakticky chováním vedení pražské ODS dotlačeni. V ODS je určitě řada slušných lidí, ale bohužel lidé ve vedení pražské ODS svou práci nezvládají už několik let. Konkrétně předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda, který je v této funkci rok, dokázal za tuto dobu pražskou ODS úplně zlikvidovat a udělal z ní ruinu. Funkci předsedy nezvládá a je vidět, jak se mu to celé drolí pod rukama.

Takže, když vidíte, kam ODS směřuje, jste nakonec rád, že už nejste jejím členem?

Patnáct let jsem byl členem ODS, takže jsem si na ten fakt, že už nejsem jejím členem, musel nějakou dobu zvykat. V této chvíli bych přál bývalým kolegům z ODS, aby dostali rozum a zvolili si v Praze takové vedení, které by dokázalo špatnou situaci v pražské ODS zvládnout. Je tam plno úspěšných starostů, kteří několik volebních období za sebou dokázali dělat dobrou práci a tím pádem měli i dobré volební výsledky. Kdyby tito lidé dostali možnost vést pražskou ODS, tak věřím, že by se ODS dostala zpět do formy.

Nyní jste nezávislý, nejste členem žádné strany či hnutí. Jak to vidíte dál? Vyčkáte, jestli v ODS nenastane nějaký posun, že byste se případně vrátil, nebo je to už pro vás uzavřená kapitola a budete se snažit vytvořit nějaké nové pravicové uskupení?

Dal jsem si závazek, že se už nebudu k vnitřním věcem ODS vyjadřovat a dnes tedy ještě naposled. Členství v ODS je pro mě opravdu uzavřená kapitola. Sice se říká „nikdy neříkej nikdy", ale já dnes nemám čas čekat na to, jestli se ODS umoudří a stane se z ní zase důvěryhodná pravicová strana, do které jsem vstoupil před 15 lety. Určitě je dobré přemýšlet o založení subjektu, který by na komunální úrovni oslovil lidi, kteří umí a chtějí pracovat a nechtějí jenom politikařit. Když se podívám, na co se scvrklo dohadování na magistrátě po rozpadu koalice – v boj o koryta v městských firmách, tak to je ta cesta, kterou se já vydat nechci. Magistrát nemá být místem hádek a intrik politiků, ale místem, kam Pražan může přijít vyřešit svůj problém. Bojím se, že pod vedením a primátorováním pana Svobody se ohled na občany Prahy úplně ztratil a bojím se, že se bude těžko hledat síla, která to napraví. Funkce má být prostředkem pro dosažení cílů, které jsou v zájmu občanů a obce.

Na zastupitelstvu hlavního města Prahy se nyní snažíte vytvořit pravicový klub nezávislých. Už k vám vstoupil Vladimír Schmalz, kterému nebylo obnoveno členství v ODS?

Pan Schmalz je tak na půli cesty. On byl vlastně také vypuzen z ODS. Čili budu rád, když se k nám přidá a přidají se k nám i další. Magistrát má být místo, kde se řeší problémy lidí, a ne, kde se intrikuje. Já teď mám za sebou tři dny povodní. Tahle krize obnažila, zda instituce fungují a pomáhají občanům, či ne. Na magistrátu je takové neuvěřitelné množství problémů, které se neřeší. My bychom je řešit chtěli. Když vidím, jak bývalí představitelé magistrátu přehazují odpovědnost na ostatní a vytvořili si kolem sebe svůj virtuální svět a mediální hradbu a nejsou schopni se vrátit nohama na zem, aby řešili problémy Prahy, tak je mi z toho dost smutno.

Ohledně toho klubu na ZHMP, víte ještě o nějakých dalších lidech, kteří by tam mohli vstoupit?

Kvůli povodni se to samozřejmě posunulo a tyto věci jsme neřešili, protože jsme se museli zabývat tím, jak pomoci lidem v neštěstí. Určitě tam jsou ale lidé, se kterými jsme v kontaktu a řekli jsme si nějaké své představy. Nechci ale nikoho jmenovat.

A jaké je to zhruba číslo?

Myslím si, že celkem bychom mohli mít pět zastupitelů.

Co říkáte tomu, že když se probíralo vaše vyloučení z ODS, tak se vás na jedné straně zastal Boris Šťastný a na druhé straně zase Tomáš Hrdlička podpořil Bohuslava Svobodu a podpořil vaše vyloučení z ODS? Přitom Šťastný i Hrdlička byli v té chvíli vašimi spolustraníky z ODS Praha 10...

My jsme se s Tomášem Hrdličkou v mnoha věcech už dávno rozešli. Můj názor a pohled na řadu věcí byl už v minulosti rozdílný a zde jsme se rovněž neshodli. Měl takovou potřebu se veřejně proti mně vymezit. Asi ví proč. Když je člověk z Prahy 10, tak je onálepkován nějakým způsobem. Já si z toho dělám legraci. Kdokoli by vstoupil do ODS na Praze 10, tak by byl onálepkován, že to je Hrdličkův člověk. S trochou nadsázky, i kdyby vstoupil do ODS Praha 10 třeba Petr Nečas nebo Jiří Dienstbier, byli by automaticky onálepkováni jako hrdličkovci (smích). Čili kdokoli z ulice, jakýkoli nepopsaný list, bude automaticky Bohuslavem Svobodou či Petrem Nečasem ocejchován jako Hrdličkův člověk. A je jedno, že může mít úplně jiné názory a postoje než vedení ODS Praha 10. Přece ale každý, kdo vstupuje do ODS Praha 10 nemusí být příznivcem pana Hrdličky či Borise Šťastného. Co se odehrálo v momentě mého vylučování ze strany vedení pražské ODS, je také nevídané. Ve chvíli, kdy ODS po 22 letech ztratí radnici a primátora, tak nejednají o příčinách ztráty radnice, ale o tom, jak vyloučit Zoufalíka, který byl zastupitelem 70 minut. To je pošahané.

Čili ODS přišla o primátora a radnici hlavního města Prahy, dále na Praze 4, v Kunraticích a přišla o starostu Prahy 10. Myslíte si, že mohou následovat i další městské části nespokojené s vedením pražské ODS?

Když dámy a pánové z pražské ODS nevezmou rozum do hrsti a nechají nynější vedení dál řádit – a není to jen pan Svoboda, ale třeba i Zdeněk Zajíček a další – tak věřím tomu, že další radnice budou od ODS odcházet.

Když se vrátíme k povodním, jak podle vás magistrát povodně zvládl?

Nechtěl bych teď pana Hudečka a jeho kolegy lacině kritizovat. Navíc si nemyslím, že za všechny excesy, které se staly, může právě pan Hudeček. Spíše si myslím, že by na magistrátu měla být určitá skupina lidí, která ví, jak má v případě krize přesně postupovat. Na Praze 10 jsem si minimálně v neděli vyzkoušel, že skupina lidí pod panem Hudečkem stoprocentně nepracuje. Neumím dohlédnout do všech těch kanceláří, kdo za co může. Vedení magistrátu by si to mělo vyhodnotit a udělat soupis toho, co se povedlo a co se nepovedlo a pro příště se podle toho zařídit.

Když dám konkrétní příklad, tak Magistrát hlavního města Prahy je vlastníkem a provozovatelem Hostivařské přehrady. Ale nebyl schopen dát jasnou informaci městským částem 15, 10, 4, 2 o tom, že budou vypouštět vodu. To je pro mě zarážející. Představte si, že tam jsou milionové škody jenom na tom, že lidé nebyli v řadě případů schopni vyjet se svými auty z garáží, protože je nikdo nevaroval, že se vypouští voda z přehrady a že jejich garáže a auta zatopí. Kdyby dali včas vědět, tak ti lidé mohli zachránit svá auta a odjet s nimi. Takže takové chování je pro mě naprosto nepochopitelné. To byla fatální chyba zodpovědné osoby.

Další problém byl, že nedošla informace, že funguje nějaký krizový štáb. Opět si nemyslím, že smsky rozesílal či to měl dělat pan Hudeček, ale má tam mít někoho, kdo ví, že na jednotlivých městských částech jsou starostové a pověřené osoby, které by se měly sezvat na krizový štáb, což se nedělo. Čili v mém pohledu v neděli panoval chaos, v pondělí a úterý už to bylo lepší. V neděli to byl ale chaos, kdy na magistrátu nikdo nevěděl, co má dělat, což mě tedy dost fascinovalo. Myslím si, že na takové chvíle by měli být určití zaměstnanci vyškoleni a připraveni. To ale nefungovalo.

Ale abych jen nekritizoval. Radní Václav Novotný z TOP 09 nejdříve řekl v Deníku, že si podle něho vedení Prahy 10 udělalo hezký víkend a najednou zjistilo, že jsou povodně a že situaci podcenilo. Já jsem mu pobouřeně zavolal. On se mi omluvil a řekl, že už takové vystoupení v médiích mít nebude a že to bylo od něj hloupé. Musím říct, že jsem nikdy nezažil, že by se mi třeba Bohuslav Svoboda někdy omluvil za to, že přestřelil. Čili jsem rád, že pan Novotný ještě prokázal, že má nějakou sebereflexi a toho si vážím, protože v politice se vám málokdy někdo omluví.

Teď jste se stal starostou. Dojde na radnici Praha 10 k nějakým radikálním změnám, či bude spíše zachována kontinuita?

Podle mě by městský úřad neměl být zasahován politikou. Po jednání zastupitelstva jsem si hned svolal všechny vedoucí odborů a deklaroval jsem, že se pro mě ve smyslu stylu práce nic nemění a že mám zájem na tom, aby radnice udržela stávající úroveň. Určitě je vždy co zlepšovat, ale nebudu nic radikálně měnit. Na povodních se prokázalo, že radnice opravdu funguje a jsem za to velmi rád. Povodeň byla zatěžkávací zkouškou, kterou ten úřad prošel se ctí. Malinko bych chtěl zlepšit komunikaci navenek. My máme plno projektů, ale neumíme o nich dát lidem vědět, aby je mohli plně využívat.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…