Starostka Berouna: Volby skončí fiaskem, lidi nepřijdou

03.04.2012 18:04

ROZHOVOR Starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci) ParlamentnímListům.cz popsala své pocity z téměř ročního období, kdy stojí v čele města. Zároveň popsala dojmy z vládních reforem, anebo z rezignace ministra školství Josefa Dobeše.

Starostka Berouna: Volby skončí fiaskem, lidi nepřijdou
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka Šárka Endrlová (Nezávislí Berouňáci)

Paní starostko, v dubnu to bude rok, co jste nahradila starostu Berouna Tomáše Havla, který skončil poté, co se rozpadla tamní koalice. Jak byste hodnotila současnou spolupráci zastupitelstva, a co považujete za svůj největší úspěch v pozici starostky?

Za uplynulý rok se stala velká spousta věcí a mnohé se změnilo. Momentálně si nejvíc vážím toho, že se mi podařilo na radnici zavést týmovou spolupráci. Od začátku bylo jasné, že se nedokážu oprostit od své manažerské minulosti a zkušeností ze soukromé a komerční sféry. Myslím si, že se mi úspěšně daří vnášet do vedení města jiný úhel pohledu. No, a pokud jde o úspěchy, je příliš brzy bilancovat. Pracujeme na mnoha vnitřních městských "reformách" a zároveň koncepčních dlouhodobých věcech, takže na přesvědčivé a měřitelné výsledky si ještě budeme muset chvíli počkat...

Jaké problémy nejvíce sužují zdejší obyvatele, a jak se Vám daří tyto problémy řešit?

Mezi největší starosti Berouna dnes patří zejména vysoký počet bezdomovců a naprosto nadbytečný počet heren, zejména v centru města. Obojí se snažíme řešit s ohledem na dlouhodobý horizont, ale narážíme na mezery v legislativě. Pokud jde o bezdomovectví, pomohlo by nám zejména "domovské právo", v otázce hazardu pak lepší soulad mezi různými výklady MV a MF. Pokud jde o vnímání problémů jednotlivých občanů, je mnohem konkrétnější a vadí jim nejčastěji věci, které mají kořeny úplně jinde, než v komunální politice. Jako úplně nejčastější stížnosti z řad občanů přichází spílání nad psími exkrementy, nedopalky od cigaret, nesmyslným vandalstvím a lidskou bezohledností. A nad těmito problémy se většinou cítím dost bezradná.

Co říkáte na rezignaci ministra školství? A jaký je Váš názor na to, že je to již osmý ministr, který opouští Nečasovu vládu? Jak byste hodnotila její fungování?

Rezignace ministra školství nebyla v danou chvíli nijak překvapivá, ovšem jeho odůvodnění odchodu poněkud "využilo okamžité situace". Pokud jde o postupné dobrovolné či vynucené rezignace ministrů této vlády, rozhodně nutí minimálně k zamyšlení. Stále častěji si poslední dobou říkám, zda stav současné politické scény je opravdu to, po čem jsme v roce 1989 všichni toužili. Souhlasím s řadou reforem, které tato vláda začala, ale naprosto nesouhlasím s formou, jakou se některé věci prosazují, nebo s nechutně korupčním prostředím, kterým je momentálně naše republika pověstná.

Vláda také spustila řadu reforem. Jak byste reformy hodnotila? Jak konkrétně se dotkly obyvatel Berouna?

Pokud jde o reformy, jak už jsem řekla, některé schvaluji a to zejména ty ekonomické. Pokud jde o oblasti např. sociální problematiky či školství, jsou pro obce většinou nesmírně komplikované. Největší problém spočívá zejména v tom, že nároky na obce se neustále zvyšují a nejsou kryty finanční kompenzací. Jinými slovy, stát decentralizuje stále více úkonů a přenechává je obcím, ale finance zůstávají centralizované. Myslím si, že kdyby prošel zákon o RUD, tak jak byl nastíněn, velmi by nám pomohl.

Jaká je v současné době zadluženost města a do čeho bude město letos investovat?

Z historie splácíme několik úvěrů, které byly zejména na spoluúčasti při financování projektů z EU. Jsem přesvědčena, že si stojíme na současné poměry velmi dobře. V letošním roce budeme realizovat ve spolupráci s ROP Středočeského kraje projekt "Silnice bez výtluků", který dá nový povrch téměř 4km silnic ve městě, dále pak rekonstrukci, opravu či výstavbu celkem 7 dětských hřišť a sportovišť. Nemalou částku jsme vyčlenili na opravy městských škol a školek a hlavně městského hřbitova, konkrétně smuteční kaple. V úvahu přichází ještě řada dalších projektů, které by mohly být spolufinancovány z fondů česko-švýcarské spolupráce, z norských fondů, ale i jako variace na PPP projekty. Většina z nich se rozhodne na přelomu druhé poloviny roku.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

Obávám se, že zejména velkým fiaskem ve volební účasti. Myslím si, že v krajských volbách na celé čáře zvítězí levice, protože levicový volič je z historické podstaty mnohem více zvyklý "chodit volit". No a pravicový volič má navíc momentálně problém vůbec vybrat nějakou stranu, která by nebyla opředena tolika odpornými kauzami, aby mu to nebralo chuť.


 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …