Stát zeštíhlíme do dvou let. Ode zdi ke zdi to ale nebude, říká předseda Strany soukromníků

12.10.2017 17:28

ROZHOVOR Strana soukromníků by v případě volebního úspěchu ráda zeštíhlila stát a postavila se na stranu malých podnikatelů oproti velkým korporacím. Osekávání nadbytečného státního aparátu by ale nemělo jít ode zdi ke zdi. „Klausovo heslo trh vyřeší všechno, není heslem naším,“ sdělil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Petr Bajer, předseda Strany soukromníků, který kandiduje na třetím místě kandidátky ODS v Pardubickém kraji. Obě pravicové strany jdou do voleb společně. Bojovat chtějí za práva drobných podnikatelů.

Stát zeštíhlíme do dvou let. Ode zdi ke zdi to ale nebude, říká předseda Strany soukromníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ScČR Petr Bajer

Úvodem aktuální otázku. Co říkáte na to, co se seběhlo v Katalánsku? Myslím tím násilné policejní potlačení referenda o nezávislosti.

Než jsem zesílil televizi, tak jsem si myslel, že jsou to záběry z Moskvy. Zamysleme se nad tím, co se bude dít v zemích EU, až se kvůli hlouposti nejen vedení v Bruselu, ale i v některých zemích dají lidé do pohybu. Policie je stále stejná. Ráda mlátí lidi a schovává se za rozkazy. Vzpomeňte si, jak se chovali při návštěvě čínského bolševika v Praze.

Soukromníci mají v programu, že se snaží aktivně prosazovat ochranu lidské svobody. V programu strany píšete, že prosazujete minimální stát bez zbytečného přerozdělování. Kde všude byste současný státní aparát osekali?

To je jeden ze zásadních úkolů v případě, že budeme ve vládě. Jsme odborně připraveni na rychlé zeštíhlení státu. Nesmíme ale připustit proces „ode zdi ke zdi“ a rychle rovná se do dvou let. Opakuji, jsme na to odborně připraveni. V normálně dostupných televizních novinách na ČT1 bylo tuto neděli uvedeno, že současná vláda nabrala 15 tisíc nových úředníků. Ale pozor, to není vše. Dalších 16 tisíc nových úředníků mělo být nabráno, ale protože je nedostatek pracovních sil, tak sice nabráni nebyli, finanční prostředky na jednotlivé resorty však byly uvolněny s tím, že současní úředníci musejí dostat odměny, neboť vykonávají práci za ty nenabrané. Jen tak pro zajímavost. Jedná se o částku větší než 20 miliard korun. Jak tato částka ostře kontrastuje s vylhanými přínosy EET. A pozor! Současný ministr financí za ANO pan Pilný k tomu se škodolibým úsměvem sděluje, že při případném sníženém růstu ekonomiky je tato situace nezvládnutelná a razantně prohloubí schodek státního rozpočtu. Jen je dobré, že já u toho nebudu, sděluje na závěr. Tomu se říká zodpovědné hospodaření. Nebo snad nákup volebních hlasů?

V jakých sektorech je podle vás přerozdělování zbytečné? Jen bych zmínil, že v současné situaci, která v Česku je, se bez něj neobejde ani zdravotnictví, ani systém sociální podpory či důchodů…

Razantní zeštíhlení státu neznamená, že v některých oblastech přerozdělování nezůstane i po dvou letech. Klausovo heslo „trh vyřeší všechno“, není heslem naším. Najít míru hlavně ve zdravotnictví a sociální oblasti bude kumšt, ale půjde to.

Strana soukromníků mluví o významu drobných podnikatelů a živnostníků. Může ale drobný podnikatel, provozovatel krámku, v současné konkurenci s velkými korporacemi vůbec přežít?

Pokud se dostaneme do parlamentu a do vlády, tak vám garantuji, že ano. Za masarykovské první republiky byla situace stejná. Naši předkové ji ale zvládli, protože měli od začátku své zástupce v parlamentu, senátu, na radnicích a od r. 1929 i ve vládě.

Nutno zmínit, že korporace mají významný vliv i v rámci Evropské unie a disponují například silnými lobbistickými skupinami. Oproti tomu živnostníci takové prostředky nemají. Přicházejí podle vás tlaky proti živnostníkům i z vyšší než národní úrovně, tedy například z Bruselu?

Jednoznačně. Proto musíme mít všude naše zástupce. Dobře vybrané zástupce. Teď je to všude jak při mnichovské dohodě, o nás bez nás.

Uber a Airbnb označujete v programu za „nekalou konkurenci“. Řada lidí by ale mohla argumentovat s tím, že se jen jedná o technologický vývoj či posun, že takto nějak bude vypadat budoucnost. Co byste řekl na tyto argumenty?

S tímto argumentem mohu jenom souhlasit. Ale nám jde o jinou věc. Všichni musejí splňovat stejné podmínky při poskytování těchto služeb. A tak tomu dnes není. Pak je z toho „válka gangů“ a politici se budou vymlouvat, že to neumějí uchopit.

Proč chce Strana soukromníků zabránit možnému opětovnému zavedení progresivní daně?

Součástí levicové socialistické ideologie je stálé podněcování k třídnímu boji. Jakýkoliv argument je jim dobrý. Proto progresivní daně ne.

Není spravedlivé, aby bohatí lidé odváděli do státní kasy více? Zmínil bych, že progresivní zdanění je přítomné i v USA, kolébce moderního kapitalismu, nemluvě o tom, že je všude v zemích na západ od nás.

V USA ani v zemích západně od nás nebyl 40 let komunismus. Pro náš stát je důležité, aby i velcí platili zákonem předepsané odvody v České republice. To je úkol pro legislativu, věřme, že nové vládní garnitury.

Jak konkrétně chce Strana soukromníků vyřešit nízké důchody do penze odcházejících živnostníků, kteří za života vzhledem k nízkým výdělkům do sociálního fondu odváděli jen povinné minimum?

Tak jak máme v programu. Novým systémem výpočtu. Bude to velký třídní boj, který ale neprohrajeme. Argumenty, argumenty, jsme připraveni.

Ve svém programu navrhujete sloučení co největšího počtu kontrolních institucí (Státní potravinářská inspekce, Státní energetická inspekce a další….) do co nejmenšího počtu kontrolních center. Nehrozí v takovém případě ale centralizace, kumulace moci a informací na jedno místo, která by mohla být snadno zneužitelná?

Nehrozí. Pokud do čela těchto institucí nebude vedení jmenovat Babiš a jemu podobní. Je nutné tento systém dobře nastavit a podpořit kvalitními legislativními normami.

V programu se kriticky stavíte k odborům. Byly podle vás vždy politicky využity, a to doleva. Hrály podle vás svou roli při destrukci demokracie ve 20. století u nás. Jaké změny byste ve vztahu k odborům v případě volebního úspěchu Soukromníků prosazovali?

Od roku 1945 do roku 1989 odborové centrály sehrály místy až zločineckou roli, hlavně v období 1945–1955. V současnosti se opět zvedají. Prezentují svůj vyděračský potenciál, a tím, že je u vesla levice, mají sebevědomí. Naším cílem je, aby jim zákony neumožňovaly „vlézt“ do malých a středních firem, a jasně jim připomenout, kde je jejich role.

Zmiňujete, že odbory nebyly nikdy apolitické. S tím lze bez okolků souhlasit. Jenže vznik odborů tak trochu souvisí s historickým vývojem. Mohli bychom jít až do 19. století. Vy argumentujete tím, že pracovní smlouva je dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a výsledkem vůle obou stran. Jenže co zmůže jednotlivec proti velké korporaci?

V našem vidění světa je každý jednotlivec myslícím tvorem, který ví, co dělá, když se rozhoduje, kam půjde pracovat. A zákony mu musejí dát možnost se bránit, aniž k tomu bude potřebovat například odboráře Středulu.

Co například zmůže drobný zemědělec či potravinář proti Agrofertu? Zmínil bych i to, že Agrofert A. Babiše, je největším příjemcem zemědělských dotací u nás…

Drobný zemědělec či potravinář bude mít tvrdé politické hájení od nás, pokud se do parlamentu dostaneme. A tím, že ministrem zemědělství už nebude Jurečka a předsedou vlády Sobotka, Agrofertu nebude nikdo podkuřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…