Strach z uprchlíků? Takto mluví šéf azylového domu v Plzni

27.06.2015 21:05

ROZHOVOR Džemel Gärbani pracuje jako vedoucí azylového Domu sv. Františka Městské charity v Plzni. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se neobává, že by případní azylanti ohrozili kapacitu sociálních služeb v krajském městě, ale na druhé straně jako řada dalších volá po zpřísnění imigračních procesů na jihu Evropy.

Strach z uprchlíků? Takto mluví šéf azylového domu v Plzni
Foto: Archiv D. Gärbani ho
Popisek: Vedoucí azylového Domu sv. Františka Městské charity v Plzni Džemel Gärbani

Dům svatého Františka, kde jste vedoucím, poskytuje služby pro lidi v nouzi,  je tedy azylovým domem? Kolik zde máte v současné době klientů a v jakých jsou věkových kategoriích?

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Kapacita našeho azylového domu je 16 lůžek, v současné době máme plně obsazeno. Většina našich klientů je ve věku přes padesát let.

Věčným problémem je samozřejmě financování. Ředitel plzeňské Charity hovoří o neustálém podfinancování, respektive jak těžko se peníze shánějí.

Ano, to je pravda. Problémem je především dotační systém, který nebývá víceletý a podmínky se každý rok mírně mění.

Neobáváte se případného přílivu běženců či imigrantů, kteří by byli k vám zařazeni? Určitě by to minimálně zásadně narušilo zavedený denní rytmus – nebo jste na náhlé případy připraveni?

Toho se neobávám, protože naše zařízení je určeno pouze pro občany České republiky, případně občany Evropské unie a žádný příliv uprchlíků na tom nemůže nic změnit.

Pocházíte z bývalé Jugoslávie?

Narodil jsem se v Karlových Varech a od narození mám českou národnost a také československé, resp. české občanství. Pouze můj otec byl občanem bývalé Jugoslávie.

Pozorujete na sobě určitý odstup, který k vám někteří Češi mohou mít? Jsme xenofobní národ, jak nám někdy říkají?

Obvykle nic takového nepozoruji.

Říká se, že by podobné stacionáře a domy měly být vzhledem ke stárnutí naší populace i v menších obcích. Jaký na to máte názor?

Osobně si myslím, že ano, a předpokládám, že vývoj půjde i tímto směrem.

Co říkáte na určitou hysterii kolem uprchlíků? Je zapotřebí rozdělovat ty, kteří jdou za lepším ve smyslu ekonomickém, a těmi, kteří utíkají, protože jsou aktuálně ohroženi na životech?

Rozhodně jde o vážný problém, kterým se musejí státy Evropské unie seriózně zabývat. Rozlišování mezi tím, zda jde o ekonomické uprchlíky či takové, kteří jsou ohroženi na životech, považuji za jednu ze základních věcí, ale tím nejdůležitějším je podle mého názoru důsledné a odpovědné střežení hranic ze strany států, jako jsou Řecko nebo Itálie, a nastavení účinného systému navracení ekonomických uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…