Světoznámý biolog: Lidstvo zkolabuje. Generace sociologů a neziskovkářů si ani nezorá pole. Jak chceme udržet populaci, když i z úsměvu děláme sexuální obtěžování?

06.11.2017 21:51

ROZHOVOR Kolaps planety se nekoná, to jen politici straší. Protože kdo se bojí, lépe se ovládá. Proč se nikdo nehrne do vlády, ale je tlačenice na opozici? Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil světově uznávaný geolog a biolog, docent Václav Ziegler. Ten ke smutku pravicově smýšlejících uvádí, že levice zdaleka nekončí. Stejně jako odbory i ona má na Západě velkou tradici a podporu, a to také v mladých lidech. A proč u nás není oblíbená? Podle Zieglera jsme prostě „papežštější než papež“. V závěru interview pak prorokuje v našich zeměpisných šířkách zemětřesení, ale půda se pravděpodobně neotřese.

Světoznámý biolog: Lidstvo zkolabuje. Generace sociologů a neziskovkářů si ani nezorá pole. Jak chceme udržet populaci, když i z úsměvu děláme sexuální obtěžování?
Foto: Václav Fiala
Popisek: Václav Ziegler, světově uznávaný český geolog a paleontolog

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí

Stoupá cena másla, vajec, brambor, ovoce, nově dokonce už i husího masa...  Máme si zvyknout? Prý už i Francouzi šílí a másla je v zemi galského kohouta nedostatek. Co se to děje?

Řekl bych, že pokud je vámi jmenovaných produktů sezónní nedostatek způsobený počasím či nemocemi a pokud se ceny opět vrátí do přijatelných výšek, je to běžný výkyv cen na trhu. Způsobila-li to však lidská hloupost či chamtivost, je to neodpustitelný zločin. Myslím, že pravděpodobnější je druhá verze. Co jiného než zločin je, když dáme sezobat nosnicím jedovaté látky, vybijeme obrovské chovy zvířat a snížíme stavy dojnic proto, že jsme zavedli sankce a nikdo od nás to mléko a máslo nekupuje? A je jedno, kdo to způsobil. A připadá mi zbytečné ukazovat na ty, kteří to způsobili, vždyť jsou toho plné denní zprávy. Kvóty na mléko, maso, vejce, cukr a tak dále. A běda, když se nedodržují.

Nejsou také řemeslníci, hostinští, prostě nejsou lidi, ale planeta je prý přelidněná. Ve Španělsku je padesát procent mladých bez práce. Co se to děje? Kolabuje západní civilizace, nebo celý systém, či snad dokonce naše matička planeta?

Samozřejmě, že nekolabuje naše planeta. Na to má ještě několik miliard let času. A že nejsou řemeslníci, hostinští, truhláři a další podobné profese? To máte pravdu. Zato máme nadbytek sociologů, politologů, filosofů, pracovníků politických stran či neziskových organizací. Nezdá se vám? Žel, ti však nedovedou udělat židli či stůl, spravit porouchanou pračku či plynový kotel, nahodit zeď, či dokonce zorat pole. A snaží se neušpinit si ruce poctivou a tvůrčí prací. A planeta skutečně přelidněná je a příroda je zatlačovaná na periferii ve jménu „pokroku“.

A kvůli tomu začíná kolabovat nejen západní, ale i východní civilizace. Civilizace druhu Homo sapiens sapiens. Stačí, když si vymýšlíme takové věci, jako že někdo někoho úsměvem sexuálně zneužívá. Jak potom chceme, aby se rodilo více dětí? Nebo nevyrovnané platy. Všiml jste si, že se často míchají jablka s hruškami? Já taky nepláču, že mám nízkou penzi a že tamten, který dělal více považovanou profesi nežli já ji má vyšší. A že ve Španělsku je 50 procent mladých lidí bez práce? To nemohu posoudit. Zdroje o lidských pracovních silách o tom nemluví, a když, tak ne o tom, jakou mají ti nezaměstnaní profesi. Ovšem, pokud by to byli hostinští či řemeslníci, báječně by se u nás uplatnili.

Někdo chytrý jednou řekl, že je otázka, kde končí terorismus a separatimus a kde začíná národněosvobozenecký boj. Vzpomněl jsem si na to v případě Katalánska, kde jakoby mávnutím kouzelného proutku přirovnáváme Katalánce k separatistům, tedy k Čečencům, k povstalcům na východní Ukrajině, k lidem z Východního Timoru. Separatistické však není Kosovo ani ministátečky v Bosně a Hercegovině. A co třeba takové Podněstří nebo Náhorní Karabach? Co jsou tedy vlastně? Ach jo, mám z toho jakýsi „hokej“. Pomůžete mi, prosím?

Velmi rád vám pomohu. Vždyť je to velmi jednoduché. Kdo je nám prospěšný, či alespoň se to velkým státům, které nás vedou, zdá, ten provádí národněosvobozenecký boj či svrhává zlou diktaturu. Kdo však bojuje „proti nám“ za zájmy protivné strany, zaslouží si naše odsouzení jako terorista či separatista. Obrátí-li se však, budeme ho i my mít rádi. Tak to bylo, jest a bude, dokud lidská civilizace bude trvat.

Pojďme k české politice. Bude vláda, nebude vláda? Všichni proti Babišovi aneb sejdeme se v opozici?

Již jsem vám několikrát řekl, že nejsem politik. Současná situace, vzniklá po říjnových volbách, se mi zdá místy úsměvná, kdyby nebyla k pláči. Můžeme se na to dívat všelijak, ale počty, které z ní vzešly, jsou jasné. S velkou převahou zvítězilo hnutí ANO, a i když nejsem jeho sympatizantem, musím to brát jako fakt. Velmi se mi líbí, jak ostatní strany prohlašují, že do vlády nepůjdou, že zůstanou v opozici, ale nevím, zdali jejich vůdci umí počítat. Tedy sčítat, zvláště když takzvaná pravice prohlašuje, že do vlády nepůjde s tzv. levicí, a naopak. Ale že za každou cenu chtějí  všichni – ODS, okamurovci, Piráti, sociální demokraté či  lidovci – plnit své předvolební sliby.

Jak je tedy chtějí plnit, když nechtějí jít do vlády? Když vládu vytvořenou ANO nebudou chtít nějakým způsobem podporovat? Politika je, podle mne, prosím, umění možného. Nikoliv nemožného. A hledat kompromisy je sice obtížné, ale možné. Od toho jsme je zvolili, a ne proto, aby hned od počátku trucovali a vykřikovali nesmysly, za které bychom je my, daňoví poplatníci, měli tučně odměňovat. Jsem jen zvědav, budou-li předčasné volby, jak to voliči všem těm stranám a straničkám spočítají. Zasloužily by si to!

Prohlašování Miroslava Kalouska, aby se nezvolilo vedení Sněmovny, není to už pokus o destabilizaci? Není to už náznak totality?

Ale není. Můj názor na pana Kalouska může být jakýkoliv, ale v žádném případě ho nepovažuji za hlupáka. Myslím, že jeho výrok byl jen úlet frustrovaného člověka.

Komunisté jsou prý na smetišti dějin, ale levice je v západní Evropě oblíbená. Odbory jsou na Západě „trendy“, u nás jen Popelkou. Jsme jiní, jsme šašci nebo prostě sví?

Co vás to napadá, pane redaktore? Levá strana spektra nemůže být jednobarevná a ideologie, kterou vyznávají komunisté – pozor, ne tu stalinskou – má základ už v raném křesťanství. V mládí jsem se zajímal o mnoho literatury a také ji přečetl – včetně té stalinské. Slovy reverendky Bombarlackové: „Myšlenku mají senzační, jen do ní pár složek chybí,“ a to se dá napravit. A opravdu v Evropě tyto levicové myšlenky žijí. Stejně jako myšlenky odborů. Jen řada našich lidí je papežštější než papež; a nenávist některých určuje myšlení mnohých, stejně jako se ta nenávist podílí na formování mladých. To se může jednou škaredě nevyplatit.

Prezidentem může být i mlaďas, jak se ukazují nové a nové tváře toužící po sezení na Hradě. Vždycky jsem si myslel, že prezidentem má být důstojný pán či žena, ale on to může být i s prominutím cucák s mlékem na bradě, spoustou řečí, ale bez velké historie. Zasloužili bychom si takového prezidenta, anebo radši spíše „na zadek“?

O tom, kdo může být prezidentem republiky, hovoří naše Ústava a další zákony z ní vycházející. A dnes hlavně voliči. Samozřejmě v rámci těch ústavních ustanovení. Takže s tím bych si nedělal starosti. Naštěstí, prezident je jen jeden, a bude zvolen takový, jakého si zasloužíme. Já svého favorita mám, už jsem o něm v rozhovorech i hovořil. Jinak ovšem prognostik nejsem, ale ani v geologii nemůžete stoprocentně předpovídat.

Mládí vpřed je heslo i pro jiné státy, třeba téměř pro teenagerského rakouského hezouna-premiéra...

Já myslím, že když si ho Rakušané zvolili, tak v něm vidí naději. Já si docela dobře vzpomínám na to, jak jsem kdysi doprovázel (a to jsem byl velmi mladý) po našich památkách valonského ministra kultury, člověka mladšího než já, a hovořili jsme spolu o naší a jejich památkové péči a oba jsme si z toho rozhovoru odnesli mnohá poučení, která jsme potom aplikovali v praxi, a to bez ohledu na rozdílnost tehdejších našich politických systémů. Naopak si myslím, že mladý, který se dá poučit od staršího, a také naopak, může být dobrým odborníkem i politikem. Na tom nevidím nic špatného.

Však i mnozí velcí panovníci nastupovali na trůn jako velmi mladí. A kam to dotáhli. Pro příklad bychom nemuseli chodit daleko. Například kníže Břetislav I. i jiní přemyslovští králové, nebo Karel IV.  Ovšem, nesmí tomu mladému sláva stoupnout do hlavy, to je začátek konce.

Dnes jsem se vás ani nezeptal na žádné přírodovědné téma. Tak jedno nakonec. Myslíte si, že by nás v Čechách a na Moravě či Slezsku mohlo zasáhnout zemětřesení?

Mám pro vás, pane redaktore, optimistickou předpověď. Ať už se na to díváte z pohledu přírody či politiky. Mohlo! Sice si netroufám říci kdy, ale opravdu mohlo! A to je dobrá zpráva! Věřte mi!

A přeji vám a všem, kdo mé povídání budou číst, optimistický pohled na svět! Vždyť i zítra zase vyjde slunce, či déšť dá vláhu našim polím, na kterých se snad už přestanou pěstovat nevhodné plodiny!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…