Tak to mi stačilo. Disident se odvrátil od Fialy a popsal situaci

03.05.2022 11:24 | Rozhovor

„Když vám premiér Fiala v přímém přenosu zcela vážně tvrdí, že tato země je zemědělsky soběstačná (!), tak já už se jen tak nad něčím nepozastavím,“ řekl ParlamentnímListům.cz někdejší disident, ekonom a vysokoškolský pedagog Jan Šolta. Panuje tu tedy permanentní ne-řád velmocí – a všechny malé a menší státy na tuhle hru potom těžce doplácejí, soudí ke geopolitické situaci. „Je potřeba jednat, nikoliv válčit,“ vzkazuje jasně.

Tak to mi stačilo. Disident se odvrátil od Fialy a popsal situaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Šolta

Co říkáte na průběh ukrajinsko-ruského konfliktu? Nehrozí, že se z něj vyvine několikaletá opotřebovávací válka?

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Netroufám si fundovaně odpovědět, nejsem specialistou v oboru armády či bezpečnosti. Ale podívejme se do světa, kde po mnoho desetiletí doutnají a permanentně znovu eskalují další války, ať už na Blízkém či Dálném východě, například Korejská válka nebyla de jure ukončena ani po 70 letech, stejně tak proti sobě neustále brojí Izrael a Palestina, za svou věc bojují už po desetiletí také Kurdové. Konflikty se dějí a budou se dít. Je zapotřebí hledat rozumné východisko.

Takže se jako mnozí nedomníváte, že čím více zbraní na Ukrajinu pošleme, tím větší je šance na budoucí mír?

Já jsem přesvědčen, že je to zcela naopak. Více zbraní znamená více mrtvých a více zraněných. Je potřeba jednat, nikoliv válčit.

Profil Jana Šolty na stránkách Paměti národa ZDE

Pan ministr Lipavský nás před započetím konfliktu na Ukrajině ujišťoval, že naše závislost na ruském plynu a ropě je v podstatě velmi malá, ale zdá se, že měl patrně špatné informace?

No, podívejte se, když vám premiér Fiala v přímém přenosu zcela vážně tvrdí, že tato země je zemědělsky soběstačná (!), tak já už se jen tak nad něčím nepozastavím. Aniž bych chtěl kohokoliv urazit, výroky některých lidí jsou přímo úměrné kvalitě jejich intelektu a míře jejich informovanosti. Ale samozřejmě tím nemyslím nikoho konkrétního!

Zaznívají pochybnosti o duševním zdraví Vladimira Putina. Sdílíte je?

Nejsem psycholog ani psychiatr, ale nemyslím, že by se ruský prezident lidově řečeno zbláznil. A především bychom si měli uvědomit, že to, co se děje, ten mráz, který přichází z Kremlu, rozhodně není dílem jediného člověka. Je zřejmé, že na Putina velmi intenzivně působí i jeho nejbližší poradci a spolupracovníci. Dále je to ovšem už pouze otázka spekulací.

Rusko hrozí Evropě zastavením dodávek plynu (už se tak i částečně stalo), dokážou se evropské země sjednotit a říct své jednoznačné NE importu fosilních paliv z Ruska, a tím pádem i své silné energetické závislosti na Moskvě?

Je to samozřejmě krásná představa a kéž by se tak stalo, ale já osobně se obávám, že takováto dohoda bude při současné konstelaci nad síly Evropy.

Jednotlivé země jsou totiž na ruské ropě a plynu závislé nestejným způsobem a ty rozdíly jsou často značné. Hovoří se především o Německu, které se sice nyní kaje a posílá na Ukrajinu zbraně, aby restartovalo svou dřívější politiku věčného obchodního smíru s Kremlem, nicméně to nemůže zakrýt skutečnost, kterou navíc němečtí politici ve svých prohlášeních sami potvrzují, že v případě uzavření kohoutků v Moskvě, by u našich západních sousedů propukl chaos a obrovské problémy. Jak nakrmit dostatečnou dávkou energie tak rozsáhlou ekonomiku, která si na sebe navíc ušila past zvanou Green Deal? To je otázka, kterou není možné vyřešit v řádu dnů nebo týdnů.

Ale po pravdě řečeno, pro Západ byla a stále ještě je Ukrajina sama o sobě málo významný stát, který teď představuje velký problém, protože stojí v cestě obchodu s Ruskem.   

Za velkými ekonomickými problémy, které se stupňují, stojí fenomén globalizace. Nečeká nás její soumrak a snaha o nové uspořádání světa?

Fakt je ten, že ve světě není pořádek, že neexistují žádné závazné a uznávané dohody od Vestfálského míru až po dohodu START o odzbrojování USA a Ruska a likvidaci jaderných zbraní.

Panuje tu tedy permanentní ne-řád velmocí – a všechny malé a menší státy na tuhle hru potom těžce doplácejí.

Známe z historie příklad, kdy USA měly (ještě za studené války) informace, že SSSR chce obsadit Hamburk. A americký prezident na to tehdy reagoval velmi příznačně, když řekl, že se přece kvůli nějakému Hamburku nezaplete do války, aby riskoval, že Sověti napadnou raketami Chicago.

Jaké naděje dáváte mírovým rozhovorům?

Těžko soudit míru aktuální úspěšnosti, ale řeknu to takto – jakékoliv příměří, jakákoliv, byť třeba jen dílčí a časově omezená dohoda, je lepší než nesmyslné vraždění, které probíhá v těchto týdnech. Na to by měli státníci obou stran myslet a jednat a být ochotni a přístupni i určitým kompromisům a ústupkům, bez nichž se žádná dohoda neobejde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…