Tak vydělaly USA. Už se neví. Docent Eichler zvedl, co k Ukrajině zapadlo

12.04.2022 7:21 | Rozhovor

Putin dal Američanům obrovský dárek – sjednotil všechny, kdo se bojí Ruska, uvádí pro ParlamentníListy.cz expert na mezinárodní vztahy, docent Jan Eichler. „Dnes je už hodně prachem zaneseno například bombardování Jugoslávie včetně jejího hlavního města Bělehradu v roce 1999, do zapomenutí začíná pomalu upadat rovněž válka v Iráku, kde bylo přitom zabito snad až půl milionu lidí,“ řekl. „Pomohl jim minimálně k dalším velkým dodávkám, respektive zakázkám na zbrojní materiál a vojenskou techniku, ale zdaleka nejenom pro země Severoatlantické aliance,“ dodal.

Tak vydělaly USA. Už se neví. Docent Eichler zvedl, co k Ukrajině zapadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expert z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

Sílí hlasy, že období, kterému někteří přezdívají jako druhá studená válka, respektive její pokračování, už dávno začalo. Jaký je na to váš názor, pane profesore?

Tak ta druhá studená válka opravdu už běží delší dobu, někteří říkají, že začala už dříve, někteří, že později, nejčastěji se hovoří o roce povstání na Donbasu a anexe Krymu 2014, ale faktem je, že její nová forma je natolik tvrdá a podstatně hrubší, než byla ta, kterou jsme znali v rámci 20. století, že to je až překvapující. To je zkrátka naprostá krize.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

A můžete upřesnit, jakou krizi míníte?

Já mám na mysli to, že tak agresivní útok na Ukrajinu jako Vladimír Putin dnes, by si snad nedovolil ani Brežněv v roce 1968, protože ten unfair způsob vedení války, to je bohužel něco úplně nového – pokud si tedy nevybavíme přímo srovnatelné události druhé světové války jako obléhání Stalingradu či dobytí Berlína.

Myslíte si, že šlo o osobní selhání Vladimíra Putina osobně?

Ne, ne, já se domnívám, že tady šlo jednoznačně o systémové selhání. Vždyť si uvědomte, že když jeden jediný člověk zůstává u moci neuvěřitelných 22 let, tak už to pak není jenom jeho chyba, ale je to chyba všech těch lidí, kteří na takto (ne)fungujícím systému a jeho fixaci participovali a stále participují.
Všechna moc je soustředěna v rukou jediného člověka, navíc zcela izolovaného – a evidentně osobnost s rysy brutality!

A zůstanu-li u srovnání s rokem 1968 a dále 1979 a sovětskou invazí do Afghánistánu, tak prvním zásadním rozdílem je už jen to, že tenkrát se o těchto věcech v rámci státu jednalo, šlo o kolektivní rozhodování. Zde naopak vše nasvědčuje tomu, že jde o rozhodnutí jednoho člověka.

My samozřejmě do Kremlu nevidíme, pokud se nám tam nepodaří nepozorovaně vstoupit prostřednictvím  ambiciózních hackerů, nicméně nejeví se vám otázka možného odstranění Vladimíra Putina formou určité interní revolty jako bezpředmětná – přesněji, že zatím není na pořadu dne?

Tak dneska už víme, ale to bohužel víme až se značným zpožděním, že prezident Putin měl být ve skutečnosti odstaven už dávno.
Jenomže všechno pokračovalo dál a dál a nyní už v tom společně s ním jede celá řada lidí včetně těch nejvyšších šarží; o to obtížnější to může být. Jednou ale Putin odejít musí, jde o to, jakým způsobem.    

Proč mají Rusové Putina stále tak v lásce – alespoň budeme-li soudit dle výsledků některých i relativně nezávislých průzkumů jeho podpory a popularity?

Na to si netroufám odpovědět, Rusko není moje specializace. Patrně v tom hraje nějakou roli i dlouhodobá geopolitická izolace celé země. Putin má skutečně vysokou podporu obyvatel Ruské federace (údajně až 80 procent z nich) a to říkají agentury provádějící průzkumy, které lze považovat za nezávislé a do značné míry objektivní.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Ale považujme to zčásti za potvrzení faktu, že tamní společnost je už do značné míry izolovaná, intoxikovaná a zmanipulovaná a dost možná, že její většina už jednoduše rezignovala.   

Spojené státy budou z konfliktu na Ukrajině ekonomicky i geopoliticky profitovat nejvíce, souhlasíte s tímto názorem?

Ano, je to přesně tak. Spojené státy jistě ocení, že jim současná situace tak dobře a spolehlivě spojila a sjednotila celý Západ, v tom jim dal Vladimír Putin nepochybně veliký dárek. Dnes je už hodně prachem zaneseno například bombardování Jugoslávie včetně jejího hlavního města Bělehradu v roce 1999, do zapomenutí začíná pomalu upadat rovněž válka v Iráku, kde bylo přitom zabito snad až půl milionu lidí – a ta země byla strašně poničena a zdevastována a zapomíná se najednou i na konflikt v Afghánistánu, na 20 let dlouhou, asymetrickou válku, přestože skončila ani ne před rokem, a také na mnohé další.

Pomohl Putin podle vás Američanům i ekonomicky?

Zcela jistě, samozřejmě nikoliv záměrně, ale je to tak. Pomohl jim minimálně k dalším velkým dodávkám, respektive zakázkám na zbrojní materiál a vojenskou techniku, ale zdaleka nejenom pro země Severoatlantické aliance. Prostě pro všechny státy, které dnes mají z Ruska nemalé obavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…