Takto může Topolánek ohrozit Zemana, odvede černou práci. A role Kalouska… Profesor Keller hovoří

08.11.2017 10:38

ROZHOVOR „Tak tady má paní Langšádlová konečně aspoň napůl pravdu. Topolánek skutečně má šanci ohrozit volbu slušného prezidenta. Prostě tím, že by svojí falešnou rétorikou odebral Zemanovi určitý počet hlasů, jak jsem o tom právě mluvil. Strefila se sice jenom napůl, ale i to je u ní docela slušný výkon,“ říká profesor sociologie a europoslanec Jan Keller.

Takto může Topolánek ohrozit Zemana, odvede černou práci. A role Kalouska… Profesor Keller hovoří
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jan Keller v Ostravě

Mirek Topolánek oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Je to podle vás vážný kandidát, který může ohrozit prezidenta Miloše Zemana?

Myslím si, že Mirek Topolánek by opravdu svým způsobem mohl ohrozit znovuzvolení Miloše Zemana. Rozhodně ne tím, že by se on sám stal prezidentem. Dokonce i Topolánkovi musí být jasné, že prezidentem se on nikdy nestane. Jde tady o něco úplně jiného. Klíčem k pochopení celé věci je načasování jeho vstupu na scénu prezidentského klání. Není náhodné, že se přihlásil na poslední chvíli.

Anketa

Má Zeman šanci vyhrát už v 1. kole?

90%
10%
hlasovalo: 19280 lidí

Co, nebo kdo podle vás za jeho kandidaturou stojí? Je to kandidát pravdy a lásky „s lidskou či chlapskou tváří“ pro nekaváranské voliče? Je to podle vás „Kalouskova práce“? Erik Best napsal: „expremiér pracuje pro Daniela Křetínského a jeho energetický a mediální konglomerát EPH. Křetínského holding má nejasnou vlastnickou strukturu a velké peníze vydělal díky vazbám na ČEZ. Topolánek je politickým kandidátem pouze v tom smyslu, že je bývalým politikem. Jinak jde o byznysového kandidáta EPH a ČEZu. Tento vývoj se dá vykládat i tak, že Jiří Drahoš byl velkým zklamáním pro obchodní zájmy, které se teď přesunou směrem k Topolánkovi.“ Jak to podle vás je?

Je to kandidát těch, kdo usoudili, že dosavadní protikandidáti nemohou Miloše Zemana ohrozit. Jsou to totiž všechno jako kdyby naklonovaní lidé stejného typu. Příliš se neliší ve svých názorech, které formulují často jako opozici proti názorům Zemanovým. To ovšem znamená, že si budou ubírat hlasy navzájem mezi sebou. Z tábora Zemanových příznivců nepřetáhnou vůbec nikoho. V této chvíli musel být vytažen do hry Topolánek. Vystoupil na světlo v okamžiku, kdy už bylo jasné, že Tomio Okamura, který jediný mohl Zemanovi část příznivců odebrat, nebude na prezidenta kandidovat.  

„Politický islám je ideologie ne nepodobná nacismu a komunismu. Je založen na náboženské nenávisti. Islámské právo šaría neumožňuje svobodu myšlení, vyznání, uměleckého projevu, tisku. Nerespektuje demokracii, ústavu,“ řekl Topolánek. „Pravidla práva šaría jsou s demokratickou společností neslučitelná,“ tvrdí také Topolánek. „Muslimská komunita je s narůstajícím podílem neintegrovatelná. Jediným řešením je postavení politického islámu mimo zákon, zpřísnění azylové legislativy, ochrana hranic,“ uzavřel. Nemůže Topolánek odčerpat část voličů Miloše Zemana, kteří si budou myslet, že Zeman na tom není zdravotně dobře? Podobně jako řada klausovských pravičáků radši volila Zemana, nyní by tito lidé a část protiimigrační „levice“ možná mohla volit Topolánka jako menší zlo? Nebo je totálně zdiskreditovaný Dalíkem a podobně?

Všimněte si, že Topolánek, který se najednou vyhraňuje proti islámu ještě tvrději než Martin Konvička, okamžitě získal podporu Miroslava Kalouska. Kalousek v tomto okamžiku úplně vypadnul z role. Je to jako kdyby tento vlajkonoš Tibetu podpořil člověka, který pálí tibetskou vlajku. Kalousek dává signál méně chápavým voličům takzvané kavárny, aby věnovali hlasy člověku, který se zcela účelově stylizuje do role jejich odpůrce.

„Jsem přesvědčen, že volby prezidentské může ovlivnit jediný faktor – zdraví pana prezidenta,“ řekl jste nedávno. Není to i tom, že není podstatné, zda na tom Zeman zdravotně dobře je či není, ale zda se bude jevit, že je ok nebo není ok? Nemůže fungovat trochu efekt Nixon vs. Kennedy, kdy mladý opálený Kennedy zazářil před bledým unaveným Nixonem? Neměl by Zeman nyní spíš odpočívat a dělat vše proto, aby vypadal zdravě?

Nejde jen o to, vypadat zdravě. Důležité je také vypadat inteligentně. A na tomto poli to Miloš Zeman vyhraje nad Topolánkem i v případě, že by celý čas zbývající do voleb holdoval ve dne v noci vepřovým kolenům a slivovici. 

„Kandidatura Mirka Topolánka je projevem naprosté nezodpovědnosti. Šanci na zvolení nemá, šanci ohrozit volbu slušného prezidenta má, a tak vlastně nahrává Zemanovi a jeho proruské klice,“ nechala se naopak slyšet Helena Langšádlová…

Tak tady má paní Langšádlová konečně aspoň napůl pravdu. Topolánek skutečně má šanci ohrozit volbu slušného prezidenta. Prostě tím, že by svojí falešnou rétorikou odebral Zemanovi určitý počet hlasů, jak jsem o tom právě mluvil. Strefila se sice jenom napůl, ale i to je u ní docela slušný výkon.  

„Takže Mirek Topolánek chce kandidovat na prezidenta. Podle svých slov nás chce zachránit před Zemanem. Přitom představuje přesně to samé, co současný prezident. Hrubost, vulgarita a nedostatek respektu k názorovým odpůrcům, to tyto dva matadory české politiky spojuje. A jeho nejbližší spolupracovník Marek Dalík zítra nastupuje do vězení. Ta kandidatura je pro mě zkrátka špatný vtip,“ uvedl Jiří Drahoš. Co míníte o jeho slovech.

Jiří Drahoš pochopil, že se Mirek Topolánek stylizuje hrubě a vulgárně. Společně s paní Langšádlovou nepochopil, proč to dělá. To jen dává za pravdu těm, kdo Topolánka nasadili do boje, protože Drahošovi už pomalu přestávají věřit, že to sám zvládne. Topolánek odvede černou práci, aby mohli nastoupit jiní páni, celí v bílém. Je to stejná dělba práce jako v tandemu Topolánek–Dalík. Jenom tentokrát si vyzkouší Mirek Topolánek tu druhou roli. Určitě na tom zase neprodělá.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…