Táňa Fischerová k Zemanovi v poločase: Je jako Zápotocký. Dá si buřta, řekne že v Praze jsou samý hovada, a lidem nedojde, že ve skutečnosti místo nich slouží největším podnikatelům

25.08.2015 20:09

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Někdejší prezidentská kandidátka, herečka a politička Táňa Fischerová v rozhovoru ParlamentníchListů.cz rozebrala dva a půl roku Miloše Zemana v postu hlavy státu. I ona při tom zmínila Zemanovu „lidovost“, která se tak hojně líbí lidem v regionech. „On si s těmi lidmi tam dá buřta a pivo a řekne jim, že je v Praze kavárna a že tam jsou samý hovada, což se jim líbí. Ale už jim nedochází, že ve skutečnosti jde Zemanova politika proti nim,“ řekla kupříkladu.

Táňa Fischerová k Zemanovi v poločase: Je jako Zápotocký. Dá si buřta, řekne že v Praze jsou samý hovada, a lidem nedojde, že ve skutečnosti místo nich slouží největším podnikatelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pod petici na podporu prezidentské kandidatury Táni Fischerové se podepsalo 72610 lidí

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Lze si v obecnosti říci, že šlo o úspěšných dva a půl roku? Je dobře, že prezidentem se stal zrovna on, a ne Karel Schwarzenberg?

Zrovna k tomu bych se nerada vyjadřovala, protože to je to „kdyby“. Jak Zeman, tak Schwarzenberg mají určité kvality, ale mají i vlastnosti, které mi vadí. Proto je težké cokoliv k tomu říci. Člověk se totiž má vyjadřovat jen k tomu, co je reálné, protože má k tomu i konkrétní výsledek. Nelze spekulovat o tom, co by bylo, kdyby, a proto bych se nerada ke Karlu Schwarzenbergovi v tomto ohledu vyjadřovala.

A jak byste zhodnotila dva a půl roku Zemanova vládnutí?

Popravdě řečeno, mne Miloš Zeman v tomto postu nijak nepřekvapil, protože všechny jeho charakterové vlastnosti už tam byly dopředu známé. Mohl jenom překvapit k dobrému, kdyby ale býval si byl vědom toho, že jeho funkce je nadčasová a že on v ní zároveň píše nějakou historii a že po něm zůstane něco víc než jen každodenní myší války o Peroutku, či o něco jiného. Ovšem toho on si zřejmě vědom není a na tohohle státnické umění proto nikdy nedosáhl a asi ani již nedosáhne. Za co ho lze pochválit? Určitě u něj oceňuji odvahu říci věci, které se běžně neříkají – stál si třeba za tím, že pojede do Ruska na oslavy konce války, což byla určitá odvaha.

Na druhou stranu se táži, kdo za ním stojí a kdo jej vede. Jde o to, že reprezentuje nějakou skupinu, o které ale nic moc nevíme. Jinak si myslím, že je to populista, což se vztahuje kupříkladu ke všem jeho vyjádřením k uprchlíkům, k těm jeho „zápasům“, v nichž jde o dodržování ústavy, kdy nejmenuje profesory a znevažuje je, a má i osobní nechuť k intelektuálům. To vše považuji za nehodné státníka a za něco, co jej naprosto diskredituje i v tom, co dělá pro budoucnost. Takže já osobně nejsem z jeho práce překvapená, nečekala jsem sice nějaký velký vzlet, ale v určitém ohledu překonal moje očekávání v tom, že snižuje sám sebe a nakonec i lidi, které kolem sebe má. Na jedné straně kolem sebe kritizuje korupci a chce, aby byly věci jinak, ale přitom na Hradě drží pana Mynáře, který porušuje všechna pravidla, která jen lze porušit.

Když jste již zmínila zahraniční politiku – Zeman v minulosti navštívil Čínu a Moskvu a metropole dalších postsovětských států. Počíná si podle vás dobře, když jezdí do těchto destinací? Dle expertů zanedbává tradiční pojetí lidských práv a preferuje dělání byznysu...

Mně tyto jeho cesty vadí právě proto, že ignoruje lidská práva a důstojnost člověka, čímž se ovšem stává pouze jakýmsi služebníkem byznysu. Teď je otázka jakého byznysu. Například jeho minulá cesta Kellnerovým letadlem a v Kellnerových zájmech byla pro mne šokující. I kdyby to dělal celý svět, tak by to bylo nemravné. V takových věcech musí mít prezident pevný postoj, ovšem ten Miloš Zeman rozhodně nemá, protože slouží největším podnikatelům. Když v jejich zájmu někam jede, tak tím navíc porušuje státnickou roli prezidenta, který má stát nejen nad všemi, ale zejména má dbát na vyrovnání všech skupin ve společnosti. To ale Zeman jednoznačně nedělá. Proto se jeho cesty v mých očích otáčejí v jeho neprospěch. Namísto toho, aby sloužil občanům vlastní země a ctil kulturu, vzdělanost i sociální práva, tak slouží největšímu kapitálu. Takže z tohoto hlediska nemůžu jeho cesty do Číny pochválit, navíc Čína jde teď ekonomicky dolů, takže je i sporné, jestli je toto přivazování k ní vůbec dobré. Ovšem v tomto ohledu není Miloš Zeman sám, i ostatní politici při svých aktivitách mnohdy vůbec nedomyslí, že existuje něco jako podívat se, co moje rozhodnutí může způsobit za rok či za dva.

Podle některých liberálních komentátorů Zemanův postoj k imigrantům a k imigraci je podbízení se xenofobním pudům české veřejnosti. Prezident totiž odmítá přijímání muslimských uprchlíků, Islámský stát srovnává s nacismem a vybízí k ostraze hranic před imigranty... Lze ho za jeho tento přístup odsoudit?

Pro tento jeho postoj nemám omluvy. Hlava státu by měla být tím statečným rytířem, který xenofobům dokáže čelit, ale namísto toho se kvůli Zemanovým výrokům ve vztahu k imigrantům zesiluje nepřátelství lidí vůči jinakosti ve společnosti. A to je něco hodně nebezpečného. No asi se již připravuje na příští prezidentskou kampaň, jinak si to nelze vysvětlit. Prostě namísto toho, aby byl Zeman tím statečným, ukazuje v celé nahotě svou populistickou tvář, čímž se však v mých očích snižuje na člověka, který není hoden úcty.

Zmínila jste Zemanovu možnou prezidentskou kampaň v roce 2018... Lze si již nyní tipnout, jací protikandidáti budou stát proti němu?

Vždy jsem říkala, že budu podporovat tu osobnost, která je mimo politické kruhy, ovšem samozřejmě musí být ve veřejném prostoru vidět. Proto to nemůže být třeba neznámý profesor entomologie... Navíc nevím, zda se již nezměnil volební zákon, podle něhož by petenti museli u notáře stvrdit svůj podpis. To by totiž znamenalo, že na volby budou mít jen ti bohatí, kteří si takové lidi budou umět zaplatit, protože běžní lidé nebudou chodit k notáři, aby zaplatili třicet korun za to, že podporují nějakou prezidentskou kandidaturu. Proto jsem v tomto skeptická, neboť si myslím, že to bude zápas mocných, kteří mají peníze. To jsou ale zrovna ti nepraví...

A vy sama už do boje o prezidentský post nepůjdete?

Jsem rozhodnutá na devadesát devět procent, že už rozhodně ne. To jedno procento si nechávám na to, kdyby se totálně změnil stav společnosti a byla pak touha po něčem jiném. Zatím to ale není pro mne na pořadu dne.

Jakým způsobem by podle vás Miloš Zeman ve svém druhém volebním období vykonával prezidentskou funkci? Jel by již na klidné vlně?

Miloš Zeman nikdy nepojede na klidnější vlně, není toho totiž schopen, nemá ten nadhled, není ten moudrý a podléhá navíc lobbistům, které mnohdy kolem něj ani nevidíme. Čekat změnu v jeho věku podle mne není možné.

Co byste řekla s odstupem času na různá Zemanova vyjádření, ať již jde o známá slova „kunda sem, kunda tam“, či že vláda „zkurvila“ služební zákon? Také nelze zapomenout na Zemanovo vrávorání nad korunovačními klenoty. Jak dalece tato extempore Zemanovi uškodila?

Zásadně. Korunovační klenoty jsou jedním z nejposvátnějších míst českého národa a přijít k nim a vrávorat nad nimi, tak to je něco, co nutně muselo zásadně poškodit všechno, co kdy Zeman dělal. I zmiňované vulgarity si člověk aspirující na státníka nikdy nesmí dovolit. A to i kdyby chtěl na něco hodně špatného poukázat; noblesní člověk totiž poukazuje na takové věci jinak. Všechno to, co jste zmínila, je neodpustitelné a on se tím vším stal sám sobě největším nepřítelem.

Jak hodnotíte Zemanovo chování v kauze Peroutka?

Miloš Zeman je člověk, který nikdy nebyl schopen sebereflexe a neuměl se ani omluvit, když něco špatného provedl. Takového jej známe z minulosti a víme, že omluva je pro něj asi něco nepředstavitelného. Běžný člověk, když něco provede, tak se zpravidla i omluví, jenže on bude vždycky hledat důvody pro to, proč se neomluvit. Tato jeho vlastnost je další věcí, kterou mu nelze přičíst k dobru.

Co vám běží hlavou, když vidíte, jak jásající davy vítají prezidenta v regionech?

Nejsem u toho, když jezdí do regionů, a proto nejsem schopná jeho oblibu u tamějších lidí posoudit. Ale řekla bych, že on byl vždy populista, vždycky vycítí, co má říci, vždy zkritizuje někoho, koho nemají lidé všeobecně rádi, tak proto jim asi tak nějak logicky vždy kápne do noty. Velmi často se lidem na venkově nedaří dobře, takže i ten jeho lidový způsob jim konvenuje. Ovšem již neprohlédnou, že ve skutečnosti politika Zemana pro ně není, že ve skutečnosti jde proti nim. Navíc on, stejně jako Václav Klaus, nikdy nepochopil smysl občanské společnosti, neziskovek, neziskové pomoci a neví, proč jsou pro lidi důležité. Holt si prostě s těmi lidmi dá buřta a pivo a řekne, že je v Praze kavárna a že tam jsou samý hovada... No a lidem to pak konvenuje, protože mají pocit, že Praha je nafoukaná a vzdálená.

Když už jste zmínila Vratislava Mynáře, tak nelze nezmínit další lidi, kteří Zemana obklopují. Třeba Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček, či senátor Jan Veleba. Dává mu tento hradní aparát dobrý servis?

Jednoznačně tvrdím, že ne. Pana Ovčáčka ani nechci komentovat, protože jeho poslední osobní názor ve smyslu, že výzva vědců je elitářství, je mimo mísu. Taková slova si prostě nemůže mluvčí dovolit. On tam totiž není kvůli sobě, je tam mluvčím někoho a i když lze předpokládat, že vlastně tím tlumočil názor prezidenta, tak způsob, jak to bylo od něj prezentováno, je neomluvitelný. Oni ale všichni ti výše zmínění lidé překračují své meze. Třeba pan Veleba je služebník Zemana a bude dělat vždy všechno, co Zeman chce. Je to prostě jeho ozvěna. Zeman by vedle sebe spíše potřeboval lidi, co mu nastaví zrcadlo, kteří by mu ukázali jiné pohledy. Takové lidi ale kolem sebe samozřejmě nemá.

Komu prezident v českém stranickém systému nejspíše fandí?

Nevím, jaký má Zeman zrovna vztah k panu Babišovi, ale mám pocit, že u nich nějaká vzájemná sympatie je, byť se projevuje zatím jen opatrně. Mne takový vztah ovšem znepokojuje, neboť Andrej Babiš je představitelem oligarchů, a to je pro tuto zemi nešťastné a nebezpečné. Jsem totiž přesvědčená o tom, že oligarchové nemají co dělat ve vládách, a pokud tam jsou, pak je to známka úpadku demokracie. Miloš Zeman se ale nejen vůči tomuto fenoménu nikdy řádně nevyjádřil, ale ani nedal najevo žádnou svou animozitu vůči Babišovi, takže proto bych řekla, že mu jeho osoba nijak výrazně nevadí.

Odpustil už prezident podle vás „zrádcům“ v ČSSD, kteří jej v roce 2003 připravili o prezidentský post?

Ne. Myslím si, že Zeman toho není schopen. On neumí ani zapomínat, ani odpouštět, takže bych řekla, že je spíše otázkou, kde všude se tato jeho vlastnost projeví. Není zřejmě v jeho charakterových kladech, že by dokázal někomu odpustit či zapomenout.

Změnil se podle vás od té doby, kdy byl premiérem?

Myslím si, že ne a že jen pokračuje v tom, co dělal před lety. Protože je však starší, tak možná některé věci už dnes nedělá tak energicky. On by ale musel chtít sám sebe změnit, ovšem tento chtíč u něj zrovna nějak moc zřejmý a patrný není.

Jakou stopu svým prezidentstvím Miloš Zeman nejspíše zanechá českému národu a co bude pod jeho jménem napsáno v učebnicích dějepisu? Co si lidé ve spojitosti s jeho jménem vždy vybaví?

Tak asi určitou vzpurnost vůči některým trendům doby, což si zase vynahrazuje jinde a jinými věcmi, i když se vlastně leckdy ukazuje, že s tím proudem umí plout také. Takže si v tomto nejsem jistá. Pro dějiny pak bude zapsán jako takový lidový prezident, který bude navazovat na prezidenty uplynulé doby.

Koho máte na mysli?

Kupříkladu Antonína Zápotockého, ale dál bych v těch jménech už nechodila. Zápotocký chodil mezi lidi a byl pro mnoho z nich prý docela sympatický, ovšem nesmíme zapomenout na to, že se za jeho vládnutí také popravovalo. To ale neznamená, že bych osobu Miloše Zemana a priori přirovnávala zrovna k němu.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…